Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek in Robert Golob. Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO
Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek in Robert Golob. Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

A je po njegovih besedah tudi preostali odstotek lahko še zelo problematičen. Pogajanja bodo nadaljevali v četrtek.

Kot je dejal minister, je ta preostali odstotek vsebine, ki še ni usklajen, "lahko tudi zelo problematičen", zato so se odločili, da več izjav o podrobnostih ne bodo dajali.

Po neuradnih informacijah naj bi bil sicer na mizi dogovor, po katerem bi se plače zaposlenih v javnem sektorju z inflacijo uskladile z junijem prihodnje leto, in sicer v višini 80 odstotkov inflacije v letu 2023. Ena od točk dogovora naj bi bila tudi premik izplačila regresa za letni dopust na zgodnejši datum, in sicer bi ga zaposlenim v javnem sektorju izplačali v marcu.

Neuradno naj bi se sicer zapletlo pri nekaterih točkah dogovora, vezanih na zaveze obeh strani.

Ker je želja, da bi pogajanja o tem vprašanju sklenili do božiča, imajo časa le še ta teden.

Pogajanj se je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki jih je sicer zapustil pred koncem, izjav pa ob odhodu ni dajal. Prav tako se je pogajanj udeležil minister za javno upravo Franc Props.

Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada in sindikati so v zadnjih dveh tednih, ko se pogajajo o uskladitvi plač v javnem sektorju z inflacijo, izmenjali nekaj protipredlogov. Po sestanku prejšnji ponedeljek so pojasnili, da se približujejo, da pa so med njimi še pomembne razlike. Kaj konkretno to pomeni, tudi tedaj niso razkrili, saj so se dogovorili, da podrobnosti pogajanj v javnosti ne bodo predstavljali.

Sindikati so sicer pogajanja začeli z zahtevo, da se prihodnje leto plače uskladijo v višini celotne inflacije v letu 2023. Čeprav so nato nekoliko popustili, pa po neuradnih informacijah še vedno zahtevajo višji odstotek uskladitve, kot ga je pripravljena ponuditi vlada. Prav tako se še razhajajo glede datuma, kdaj bi uskladitev izvedli. V zadnjih dneh so sicer na obeh straneh potekala interna posvetovanja, kako naprej.

Ob tem je želja vladne strani, da zamakne veljavnosti stavkovnih sporazumov s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in visokošolskim sindikatom.

V omenjenih sporazumih so namreč določili, da nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati z letom 2024, če se do takrat glede plač ne bodo dogovorili znotraj plačnih stebrov, pa sporazumi omenjenim sindikatom omogočajo ločena pogajanja.

Pogajanja med vlado in javnim sektorjem