Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Kar je bil v prejšnjem mandatu brutalni politični stampedo nad policijo, so danes nujne usmeritve. Ali se apetitom po policiji tako kot po medijih ne želi odreči nobena oblast? Prvič se je zaradi dogajanja v policiji in na notranjem ministrstvu Robertu Golobu postavila nasproti civilna družba, ki ga je – lahko bi rekli – tudi ustoličila.

Konec je miru v vladi. V petek odhaja notranja ministrica Tatjana Bobnar, posledice javnega obračunavanja pa za vlado ne bodo majhne. Gre za politične pritiske ali za natolcevanja, kot temu pravijo v Svobodi? Pismi Tatjane Bobnar in tudi v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava sta razkriti.

O vsem tem so tokrat v Tarči razpravljali Urška Klakočar Zupančič, Matjaž Han, Matej Tašner Vatovec, Zvone Černač in Matej Tonin. Oddajo je vodila Erika Žnidaršič.

Kdo vodi Golobovo varnostno službo

"31. maja 2022 ob 16. uri sem bil kot kandidat za mesto generalnega direktorja povabljen na razgovor k takratnemu mandatarju. [...] V prostoru pred pisarno mandatarja sta bila meni neznana ženska in dva moška, od katerih se mi je višji od njiju predstavil kot Miloš Njegoslav Milović. [...] Navedeni mi je v kratkem razgovoru dejal, da je zadolžen za varovanje predsednika," piše v Lindavovem poročilu o političnih pritiskih na njegovo delo.

Samo dan po omenjenem sestanku, po prvi seji vlade, je predsednik vlade Golob izjavil: "Ne bomo imeli stricev iz ozadja, tudi sam jih nimam. Tisti, ki bo želel vplivati na politiko, se bo moral razkriti in sprejeti politično funkcijo."

Še celo nekaj mesecev pozneje je premier v parlamentu zanikal, da bi za njegovo varovanje skrbel nekdanji policijski specialec Milović, je poročal novinar Tarče Žan Dolajš. "Vendar, gospod predsednik vlade, niste mi odgovorili: Ali poznate Miloša Njegoslava Milovića? Kakšen je vaš odnos z njim," je Goloba v DZ-ju 21. novembra vprašal poslanec SDS-a Žan Mahnič. Golobov odziv: "Ne, gospod Milović ni v ničemer na nobeni funkciji, ne imenovan, še manj zaposlen za moje varovanje in ne skrbi. Za moje varovanje skrbi služba, ki je za to pooblaščena in je zaposlena na Generalnem sekretariatu Vlade. Še enkrat, gospod Milović ni zaposlen niti ne skrbi."

Sodeč po pismu Lindava je Milović na sestankih o varnostni službi večkrat sodeloval tudi na sedežu vlade. "8. 9. 2022 ob 14. uri je v prostorih Generalnega sekretariata vlade potekal sestanek. [...] Na tem sestanku je XXX izrazil določena nerealna pričakovanja pri zagotavljanju pomoči, kot je npr. takojšnja zagotovitev helikopterskega prevoza v določenih primerih."

Kdo plačuje Milovića? V Gibanju Svoboda pravijo, da z Milovićem ne sodelujejo. Na vprašanje, ali Golob morda Milovića plačuje zasebno, Tarča odgovora ni prejela. Ali pa morda poslovno sodeluje z GEN-i-jem? V tem podjetju na vprašanje Tarče niso želeli odgovoriti, saj da gre za varovanje osebnih podatkov.

Milović pa je razmerje s trenutno vlado opisal takole: "Nimam pogodbenega razmerja z Vlado Republike Slovenije in tudi nisem prejel nobenega finančnega nakazila. [...] Gospoda dr. Roberta Goloba poznam že iz časa, ko je bil državni sekretar v vladi dr. Janeza Drnovška, jaz pa sem bil takrat vodja njegove varnostne službe."

Miloš Njegoslav Milović je človek z bogato preteklostjo. Družil se je z nekaterimi najvišjimi politiki. A na spletu najdemo le dve njegovi fotografiji. Prvo ob Zoranu Jankoviću in drugo ob Tanji Fajon.

Milović je sicer lastnik podjetja VPS svetovanje, prek katerega je ministrstvu za notranje zadeve oddajal velenjski samski dom za nastanitev migrantov. Najemnina: 15 tisočakov na mesec. Milovićevo podjetje je med 2017 in 2020 od notranjega ministrstva in Urada Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov prejelo čez 276 tisoč evrov. Služil je tudi z javnim podjetjem Energetika Ljubljana, nekaj čez 53 tisoč evrov. Skupaj je od proračunskih porabnikov prejel čez pol milijona evrov.

Milović se je z ljubljanskim županom Jankovićem znašel v aferi Tritonis. Najdemo ga v zgodbi o fiktivnem poslu hčerinskega podjetja Slovenskih železnic pri obnovi železniške proge, v kateri je bil Miloš Njegoslav Milović novembra 2021 na višjem sodišču nepravnomočno obsojen. Zadeva pa zdaj obravnava vrhovno sodišče. In še: po poročanju medijev se je leta 2020 Miloviću začelo sojenje še v primeru poskusa divjega lastninjenja družbe Adria Ankaran.

Tarča: Prvi odstop