Predsednik NSi-ja Matej Tonin je po sestanku stranke glede evropskih volitev k sodelovanju povabil vodjo Platforme sodelovanja Anžeta Logarja in predsednika SLS-a Marka Balažica. Foto: Twitter NSi
Predsednik NSi-ja Matej Tonin je po sestanku stranke glede evropskih volitev k sodelovanju povabil vodjo Platforme sodelovanja Anžeta Logarja in predsednika SLS-a Marka Balažica. Foto: Twitter NSi

Evropska ljudska stranka (EPP) se pred evropskimi volitvami osredinja na sedem točk, od obrambe do demokracije. Zato Matej Tonin, predsednik stranke NSi, ki spada pod okrilje EPP-ja, meni, da volivci od članic zahtevajo izkušene, močne, k bistvu osredotočene kandidate. "Ne pa na ukrivljenost banan ali pa na ščurke, ampak kako Evropo pozicionirati za to, da bo v globalni tekmi lahko uspešna in da bomo ohranili naš način življenja," je poudaril. NSi-jeva pobuda povezovanje je namenjena vsem desnim civilnodružbenim povezavam. "K sodelovanju vabimo stranke in druge organizacije," je pojasnil Tonin.

V SLS-u pobudo pozdravljajo. "Mislim, da bi bilo dobro, da na evropskih volitvah sodelujemo vse tri stranke, ki sestavljamo koalicijo Evropske ljudske stranke na evropski ravni in da je to tisti način, ki bi prinesel tudi najboljši rezultat," je dejal predsednik SLS-a Marko Balažic. Ob tem ugotavlja, da je morda čas za menjavo generacij. "To je lahko tudi neko naznanilo prihodnjega delovanja slovenske politike, vsaj kar se neke širše desne sredine tiče, ker mislim, da je prenova generacij kar pomembna," je dejal. "Zaradi mene lahko kvoto SDS-a na tej skupni listi zavzame tudi Anže Logar," je dodal.

Tonin: Izjava glede RTV-ja ni stališče stranke, ampak zgolj udeležencev srečanja

Tonin je dejal, da je nekaj pogovorov o združevanju že opravil. A od štirih trenutnih slovenskih poslancev EPP-ja se je Tonin o predlogu pogovoril le z evropskima poslancema NSi-ja in SLS-a. Ob tem je poudaril, da je pri povezovanju ključna programska sorodnost. To bi lahko bila težava. Tonin si namreč prizadeva, da se srečanj voditeljev EPP-ja, kot je bilo nedavno ob robu vrha v Bruslju, ko so udeleženci sprejeli izjavo, da je levičarska vlada prevzela RTV Slovenija in da je ogrožena vladavina prava, ne bi udeleževal le prvak največje članice skupine, predsednik stranke SDS Janez Janša.

Sorodna novica V Evropski ljudski stranki kritični do političnega dogajanja v Sloveniji

"Ravno zaradi določenih razlik, ki obstajajo med nami, bi bila na tovrstne vrhe lahko povabljena oba predstavnika," poudarja. Tudi o kritični izjavi udeležencev vrha EPP-ja se je Tonin posebej pogovoril s predsednikom EPP-ja. Kot dodaja, je njegovo mnenje namreč ponekod drugačno od sprejete izjave.

"Kar me skrbi velikokrat, pa naj se gre za eno ali drugo stran, je pa to, da določene institucije dobijo občutek, da morajo odločati po všečnosti, ne pa tako, kot piše v zakonu ali tako, kot je prav," pa ob tem opozarja Balažic. Nikakor pa izjava o Sloveniji ni stališče Evropske ljudske stranke, zatrjuje Tonin, ampak zgolj udeležencev, med katerimi je bilo sicer osem predsednikov vlad, tudi hrvaški premier Andrej Plenkovič in avstrijski kancler Karl Nehammer, ki jih je, kot je dejal Tonin, Janša prepričal "na besedo".

V stranki SDS morebitnega povezovanja še ne komentirajo, saj so za njih evropske volitve še daleč. Je pa Janša na Twitterju spet okrcal Tonina, češ da njegova kadri sodelujejo s trenutno koalicijo.

Tonin pred evropskimi volitvami poziva k povezovanju