Mark Boris Andrijanič. Foto: TV Slovenija
Mark Boris Andrijanič. Foto: TV Slovenija
Sorodna novica Ustanovljen Strateški svet za digitalizacijo, vodi ga Mark Boris Andrijanič

Vlada je v začetku tedna imenovala Strateški svet za digitalizacijo in mu naložila, da za predsednika vlade v petih mesecih pripravi predlog sistemskih sprememb za pospešitev digitalizacije slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in državne uprave. Za predsednika sveta je bil imenovan Mark Boris Andrijanič, čigar mandat je vezan na mandat premierja. Poleg njega je v svetu še 30 oseb iz podjetniških in akademskih krogov; podjetnikov, strokovnjakov za računalništvo in informatiko, pa tudi poznavalcev kriptovalut. Andrijanič je sicer tudi lobist podjetja Uber za srednjo in vzhodno Evropo.

Nekaj pojasnil o delovanju sveta in svojem delodajalcu je podal v pogovoru za TV Slovenija.


Sorodna novica Vrtovec: Gre za digitalizacijo. Kordiš: Vozniki bodo vozili za dva evra na uro.

Ali se skupina strokovnjakov, ki je bila imenovana, že sestala? Kaj natančno boste najprej predlagali, kaj bi bil po vašem mnenju prvi nujni ukrep za napredek v državni upravi?

Skupina se še ni sestala, saj je bila sestavljena šele pred nekaj dnevi. Bomo pa imeli prvo srečanje že konec naslednjega tedna in takrat pričakujem nekaj zelo konkretnih predlogov. Namreč, naš cilj ni pisanje nekih novih strategij, ampak predlaganje čim bolj konkretnih ukrepov, ki jih bodo lahko državljanke in državljani občutili že kmalu.

Ravno to me zanima: kako menite, da boste lahko konkretno pristopili in izboljšali sam proces digitalizacije, ko pa vidimo, da so težave že recimo pri cepljenju? Kot vidimo, zdravstveni domovi nimajo poenotenega sistema.
Težav je kar nekaj, seveda bomo prišli z zelo konkretnimi rešitvami. Naj jih nekaj naštejem. Mislim, da bi bilo super, če bi imeli državljani na voljo mobilno aplikacijo, prek katere bi lahko zelo enostavno dostopali do vseh storitev javne uprave. Bilo bi tudi super, če bi nam uspelo združiti in povezati vse baze podatkov znotraj javnega sektorja, tako da nam ne bi bilo treba ves čas izpolnjevati istih obrazcev. Skratka, predlogov je že kar nekaj, mi pa bomo poskušali svojo delo dokončati že v nekaj naslednjih mesecih.

Sorodna novica Hopin: Kot Uber bi lahko delovali še danes. Pa ne smemo.

Sami delate za Uber, ta je v preteklih letih večkrat neuspešno skušal uveljaviti svoj model, zdaj je vlada odločena omogočiti delo tovrstnim aplikacijam tudi pri nas. Ocenjujete, ste s sodelovanjem z vlado s svojim položajem iztržili zeleno luč politike za prihod Uberja? Očitajo vam nasprotovanje interesov. Kaj odgovarjate?
Odgovarjam, da nisem nikakršen lobist. Sem predstavnik za javne zadeve v srednji in vzhodni Evropi. Nisem sodeloval pri pripravi tega zakona. Naj tudi rečem, da je bil ta strokovni svet imenovan kar pet mesecev po tem, ko je vlada že sprejela predlog zakona, na katerega sklicujete. Tako da mi niti teoretično na to ne bi mogli vplivati. Skratka, ni nikakršne povezave in nikakršnega konflikta interesov. Rad bi poudaril tudi to, da prav vsi člani strateškega sveta sodelujemo v svojem lastnem imenu, se pravi kot zavedni, mladi in neobremenjeni Slovenci, ki želimo s svojimi izkušnjami in znanjem iz tujine prispevati k nečemu, kar bo za Slovenijo bolje.

Kako razumete sicer kritike poslovnega modela Uberja? V teh dneh smo slišali, da omogoča prekarno delo, ne zaposluje, znižuje cene ob prihodu in nato prevoze draži? Taksisti so zaradi tega precej obupani.

Kot rečeno, tukaj nisem kot predstavnik Uberja, temveč strateškega sveta, ki se s tem vprašanjem ne bo ukvarjal ...

... ampak delate za Uber.
Delam za Uber, ampak nisem predstavnik Uberja tukaj.

Kako komentirate te očitke?
Ti očitki so neresnični in samo pričajo o tem, da želijo določeni lobiji na vsak način zaščititi in obraniti svoje interese in pa monopole.

Sorodna novica Predstavniki taksistov na nogah: "Gre izključno za deregulacijo cen, delanje dampinga"

Kako mislite neresnični? A potemtakem taksisti zavajajo? V ponedeljek smo videli tiskovno konferenco, kjer bilo precej hude krvi ravno zaradi teh očitkov.
Poglejte, ti očitki ne držijo. Takšne aplikacije, kot je Uber, danes uporablja ves svet, od Kitajske, Rusije, Evrope in Združenih držav. V Evropi jih uporabljajo vsi, razen Slovenije in Bolgarije. Mislim, da je čas, da imamo tudi Slovenci končno možnost uporabe storitev, ki so transparentne, moderne, ki so digitalne. Prav tako bi poudaril, da nihče nikogar ne sili, da bi uporabljal platformo Uber. Vsak lahko vozi s to platformo ali s katero koli drugo. Gre samo za to, da bi Slovenci imeli še neke dodatne izbire in pa na voljo storitev, ki je bistveno bolj transparentna od tega, kar imamo danes.

Drži pa tudi, da je bilo veliko hude krvi pred uveljavitvijo Uberja tudi v drugih državah.
Odpor proti spremembam je vedno prisoten, pa naj gre za Uber ali kar koli drugega. Ampak Slovenci se moramo otresti odpora proti spremembam in proti temu, kar je tuje in novo. Samo to nas bo lahko premaknilo kot družbo in kot gospodarstvo naprej.

Pogovor s predsednikom sveta za digitalizacijo Markom Borisom Andrijaničem