Marjan Šarec ali Janez Janša? Foto: BoBo
Marjan Šarec ali Janez Janša? Foto: BoBo

Če bi bile volitve danes, bi največ (18,2 odstotka) anketiranih izbralo SDS, kar je najvišja podpora tej stranki v zadnjem letu. LMŠ premierja v odstopu Marjana Šarca na drugem mestu podporo izgublja (13,4 odstotka). Sledijo Levica s 7,3 odstotka, SD s 6,1 odstotka in NSi s 4,3 odstotka podpore. SNS bi po podatkih raziskave zbral štiri odstotke glasov, sledita DeSUS s 3,2 odstotka in SMC z 2,8 odstotka. Sledita še neparlamentarni Dobra država z 1,5 odstotka in Pirati z 1,3 odstotka glasov.

Največ anketirancev je neopredeljenih. Vsak peti (20,7 odstotka) ne ve, katero stranko bi izbral, šest odstotkov vprašanih pa ne bi izbralo nobene. Ostalih 2,4 odstotka ni želelo odgovoriti.

Priljubljenost politikov

Med politiki ostaja najbolj priljubljen predsednik države Borut Pahor. Na drugo mesto se je povzpela nova predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec, ki je prehitela premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca. Na četrtem mestu je evropski komisar Janez Lenarčič, sledita mu evropska poslanka Tanja Fajon na petem, in najbolj priljubljeni član SDS-a, poslanec Anže Logar. Prvak NSi-ja Matej Tonin je na enajstem mestu po priljubljenosti, za njim pa je predsednik SNS-a Zmago Jelinčič.

Javnomnenjsko raziskavo je za POP TV opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, v njej pa je sodelovalo 767 ljudi.