Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Afera s sekretarjem stranke Branetom Kraljem očitno ni zamajala ugleda LMŠ-ju, podpira jo 23,3 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je še vedno največja opozicijska stranka SDS s 15,5-odstotno podporo, sledijo SD (9,8 %), Levica (6,9 %) in NSi s 4,7 odstotka glasov.

Preostale stranke imajo nižjo podporo: za DeSUS bi glasovalo 3,1 odstotka vprašanih, 3-odstotno podporo si je prislužila zunajparlamentarna stranka SLS, 2,1 odstotka anketiranih bi obkrožilo SNS, nekoliko manj SAB (1,9 %), SMC pa je pod odstotkom na 0,9-odstotni podpori.

Če septembrske podatke primerjamo z mesecem prej, je za nekaj odstotnih točk podpora padla Stranki Alenke Bratušek, v kateri so se pretekli teden branili očitkov vmešavanja v kadrovanje v družbi SODO. Več anketirancev se je ta mesec izreklo za Slovensko ljudsko stranko.

Za druge stranke bi svoj glas oddalo le nekaj več kot odstotek vprašanih. Neodločenih je okoli 18 odstotkov anketiranih, skoraj 10 odstotkov jih ne bi šlo na volitve.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Podpora vladi se ne spreminja

Še vedno pa ohranja visoko podporo vlada Marjana Šarca. Da je vlada pri delu uspešna, meni skoraj 61 odstotkov vprašanih. Tistih, ki z njenim delom niso zadovoljni, pa je bilo septembra nekoliko več kot avgusta, 36 odstotkov.

Na vrhu priljubljenosti predsednik Pahor

Večjih sprememb ni niti na lestvici priljubljenosti politikov. Na vrhu je spet Borut Pahor, z nekoliko boljšo oceno kot prejšnji mesec mu sledi Marjan Šarec. Sledijo evropski poslanci Tanja Fajon, Milan Brglez, Ljudmila Novak, šesti pa je predsednik DZ-ja in SD-ja Dejan Židan.
Na sedmem mestu je predsednik NSi-ja Matej Tonin. Podpora je nekoliko padla ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je osmi. Zadnja v deseterici sta Luka Mesec (Levica) in Alenka Bratušek (SAB).

Javnomnenjsko raziskavo je za TV Slovenija opravila agencija Ninamedia. V njej je med 10. in 12. septembrom sodelovalo 700 ljudi.

Vox populi: LMŠ ostaja na vrhu