Kdo bo na kongresu prevzel vodstvo SD-ja? Foto: BoBo
Kdo bo na kongresu prevzel vodstvo SD-ja? Foto: BoBo

Koalicija se bo o nadaljnjih izzivih ob menjavi vodstva SD-ja pogovorila po kongresu stranke, je dejal v. d. glavnega tajnika SD-ja Matevž Frangež. Takrat je pričakovati tudi pogovor o sestavi ministrske ekipe SD-ja. Frangež priznava, da je vsako politično vprašanje "mina, ki lahko eksplodira", a da je bolj kot to, kje kdo sedi, pomembno delo.

Matevž Frangež. Foto: BoBo / Luka Dakskobler
Matevž Frangež. Foto: BoBo / Luka Dakskobler
Sorodna novica Tanja Fajon: Upam, da ostajam zunanja ministrica

Informacija, da naj bi premier Robert Golob vztrajal pri svoji preferenci z začetka mandata, da morajo vsi prvaki strank koalicije zasesti tudi mesto v vladi, je privzdignila nemalo obrvi v SD-ju. Stranka bo namreč na kongresu prihodnjo soboto izbirala novo vodstvo, za mesto v vrhu SD-ja pa se potegujejo trije kandidati, vodja poslancev Jani Prednik, ajdovski župan Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez, ki ne zasedajo ministrskih stolčkov v Golobovi vladi.

Trojica je doslej tudi v primeru izvolitve zanikala možnost menjav v obstoječi ministrski ekipi SD-ja. Vztrajajo, da bodo tudi po kongresu SD-ju še naprej opravljali svoje dosedanje funkcije.

Arčon: Premier ni zahteval, da predsednik SD-ja sedi v vladi

"Večji izziv za SD je, kako želijo delovati in funkcionirati v bodoče. Naša želja je, da se kongres SD-ja izpelje čim boljše, da izvolijo čim boljše kandidatke in kandidate v vseh organih, nikakor pa ta tema ne sme vplivati na njihove odločitve, ker to je stvar, ki se bo zgodila po njihovem kongresu. Ne vem pa, od kje vam informacija, da je to zahteva predsednika vlade, če je na nekem neformalnem srečanju le izrazil pričakovanje," je o spremembah v vrhu SD-ja na novinarski konferenci vlade povedal uradni govorec Matej Arčon.

Matej Arčon. Foto: Vlada RS
Matej Arčon. Foto: Vlada RS
Sorodna novica Tanja Fajon se umika s čela SD-ja, v boj za njen stolček Beočanin, Brglez in Prednik

"Zanimivo bi bilo, če bi vprašali SD, ali je bila to res zahteva predsednika vlade. Zagotovim vam lahko, da to ni bila zahteva predsednika vlade, da predsednik (stranke SD, op. n.) sedi v vladi," je Arčon odvrnil na vprašanje, ali ta tema lahko pripelje do zaostrovanja v koaliciji.

"Pomembno je, da SD izpelje kongres, da bomo imeli sogovornike, ki bodo potrjeni s strani kongresa, in da bomo nadaljevali pogovore, kako in na kakšen način bo vlada funkcionirala v bodoče ter kako in na kakšen način bo stranka SD vključena v delo vlade," je še komentiral Arčon.

Frangež: Izraženo je bilo pričakovanje, ne zahteva

To temo so koalicijski partnerji, kot kaže, odprli na rednih usklajevanjih koalicije pred sejo vlade. "Kongres SD bo avtonomno odločil o prihodnjem vodstvu Socialnih demokratov. Nekaj dni zatem se bo novo vodstvo sestalo z vodstvom koalicije in predsednikom vlade in se pogovorilo o možnostih in izzivih za naprej," je po usklajevanjih navedel Frangež. Po njegovih besedah je to načrt, v katerega, kot je razumel na današnjih pogovorih, je privolil tudi predsednik vlade.

Sorodna novica Golob pričakuje, da bo novi predsednik član vlade. Kaj bo storil SD?

O tem, ali bo premier vendarle vztrajal pri svoji zahtevi, pa je Frangež dejal, da je bilo "izraženo pričakovanje, ne zahteva". Obenem je ponovil, da morajo najprej v SD-ju izpeljati svoje demokratične postopke, nato pa se v miru pogovoriti in razmisliti o poteh naprej. "Pri vseh treh predsedniških kandidatih obstaja visoka zavezanost skupnim koalicijskim zavezam in v vsakem primeru bomo Socialni demokrati težili k temu, da koalicija uresniči svoje ambiciozne načrte in pokaže boljši performans v nadaljevanju mandata," je še zatrdil.

Vprašanje, ali bi lahko vztrajanje premierja pri omenjenem pogoju postalo kamen spotike in znova zaostrilo odnose med koalicijskima partnericama, Gibanjem Svobodo in SD-jem, pa je Frangež komentiral z besedami, da "vsako politično vprašanje predstavlja mino, ki lahko eksplodira".

"Pomembno pa je, da se tega zavedamo in skušamo z umirjeno medsebojno komunikacijo iskati najboljše rešitve. V končni fazi ni pomembno, kje kdo sedi, pomembno je, kaj skupaj naredimo," je poudaril.

Da je treba najprej počakati na odločitev kongresa, je ob prihodu sejo vlade dejal tudi gospodarski minister Matjaž Han. Kot je še dodal, pa meni, da vprašanje, ali bo novi predsednik SD-ja sedel v vladi, ni "glavni problem te države".

Ob prihodu na sejo vlade se je odzval še en minister SD-ja, za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, ki je na novinarsko vprašanje, ali se morda prav njemu maje ministrski stolček, z nasmeškom odvrnil: "Mislim, da bo SD dobil še eno dodatno ministrsko mesto."