Tanja Fajon. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Tanja Fajon. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Stranka SD je sporočila, kateri kandidati se bodo potegovali za položaj predsednika po odhodu zdajšnje predsednice Tanje Fajon. Ta je v Odmevih v pogovoru z Rosvito Pesek vnovič pojasnjevala afero z nakupom sodne stavbe, odnose v koaliciji in prihodnost SD-ja.


Sorodna novica Tanja Fajon se umika s čela SD-ja, v boj za njen stolček Beočanin, Brglez in Prednik

Boste ostali zunanja ministrica? Se podajate na vašo že večkrat preizkušeno pot kandidature za evropsko poslanko? Koga boste podprli, Brgleza, Beočanina ali Prednika? Kdo bi najbolj koristil stranki?
Upam, da ostajam zunanja ministrica, nimam druge namere. Tudi po slabih dveh letih mislim, da smo začrtali dobro pot in da ministrstvo dobro deluje.

Sta s premierjem o tem kaj govorila?
Smo govorili tudi s premierjem. Danes nihče ne pogojuje ali postavlja pod vprašaj menjave naše ministrske ekipe, mislim, da ta dobro dela. Priznam, da je bila zame težka odločitev. Dobro sem jo pretehtala, že ko sem se odločila, da gremo na volilni kongres. Stranki želim dati priložnost, potem ko smo bili zaradi tega, če rečem, nesrečnega nakupa pravosodne palače in afere, ki je sledila, močno prizadeti. Stranka je bila močno prizadeta, tudi osebno plačujem visoko ceno. Mislim, da je najtežje za nami. Želim pa res dati stranki priložnost, da z novim vodstvom – mogoče s tem prevzemam tudi del odgovornosti – zadihamo. Stranka Socialna demokracija je del mojega življenja, vedno bom pomagala tej stranki in tudi novi generaciji vodstva. Ta energija v zadnjih dneh, tudi danes mi toliko ljudi pošilja pozitivna sporočila ... Mislim, da imamo veliko potenciala, ki ga bomo znali izkoristiti po kongresu.

Brglez, Beočan in Prednik?
Vsi trije so zanimivi, dobri kandidati. Pogovarjala sem se z njimi, vesela sem, da so podali soglasje. Vsak ima svojo zgodbo. Danes se ne bom odločala, komu dati glas. Zdi se mi, da morajo najprej imeti priložnost predstaviti se članstvu. To je naša posebna dinamika znotraj stranke in sem vesela, da imamo toliko kandidatk in kandidatov.

Sami ste rekli, gospa Fajon, da ministrstvo za zunanje zadeve dela dobro in da o tem, da bi ga zapustili, ne razmišljate. Ampak vendarle, vi ste v teh dneh morali v sebi premlevati vse to, kar se vam je zadnja dva meseca zgodilo, in vendarle sta bila s premierjem Golobom na nasprotnih bregovih. On je s svojo neodločitvijo usodno vplival na padec vašega ugleda in na padec vaše stranke. Kako danes gledata drug na drugega? Ali mislite, da boste lahko zdržali na tem mestu ali bo tudi rekel: jih vržem čez ramena?
Kar zadeva moje ministrovanje, moram reči, da s predsednikom vlade dobro sodelujeva. Pusti mi veliko mojih odločitev in vedno se lahko v redu pomeniva, tako da nimava težav. Res je, da je od začetka tega leta, ko je izbruhnila afera, zgodba močno načela stranko. Ko se je predsedstvo stranke odločilo, da moramo zaradi objektivnih razlogov razrešiti ministrico Dominiko Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti pri nakupu stavbe, je predsednik vlade dolgo čakal s to potezo. Sama sem večkrat rekla, da ne razumem, zakaj, da tudi kot predsednica stranke težko vztrajam v tej situaciji in da nas zgodba prizadeva. Še danes nimamo odgovorov, kaj se je pri nakupu dogajalo, in tudi sama jih pričakujem od organov pregona in odkrivanja, ki so za to pristojni. Ampak še enkrat, ko gre pa za ministrstvo, tudi ko smo sodelovali in še vedno sodelujeva kot predsednica, kot koalicijska partnerica, se vedno pojavijo nesoglasja, ampak sva jih tudi znala vedno nekako razrešiti.

Ne bom posebej omenjala tistih velikih napovedi pred volitvami. Vi ste se vedno vrteli med prvimi po priljubljenosti. Če pogledamo marčevsko anketo, ste na 20. mestu, stranka je na štirih odstotkih. Kaj je bil tisti ključni moment, ko se niste odzvali pravilno? Vi ste gotovo delali neko analizo za nazaj, kaj je bilo bistvo te katastrofe, v katero je stranka padla? Če bi danes lahko popravili za nazaj, kaj bi popravili?
Težko je soditi za nazaj, ker za nazaj si običajno vedno bistveno pametnejši. Ampak takrat smo sprejemali odločitve skupaj. Ko se tudi v medijih neka zgodba začne valiti proti tebi, več je bilo tu stvari ... Zakaj se je meni zgodil ta padec? Ko si na čelu stranke, je seveda zgodba padla name, čeprav sama z zgodbo nimam nič. Mislim, da to tudi vsi vedo, ampak sem plačala ceno kot predsednica stranke. Tudi zato sem se odločila, da gremo na volilni kongres, da dam priložnost stranki. Za nazaj v resnici ne vem, ali bi kakšno potezo naredila drugače. Nekateri mi pravijo, ali bi moral glavni tajnik prej oditi ali pozneje, ampak danes je dejstvo, da nimamo odgovorov, nihče jih nima, tako da tudi pametna v tem primeru ne morem biti.

Igor Šoltes ne bo v politični kvoti SD-ja postal veleposlanik? Kaj bo pa z Melito Župevc? Ali bo odšla na Dunaj v politični kvoti Gibanja Svoboda?
Morate razumeti, da gre za interne postopke, da ne morem komentirati, ko so interni postopki za imenovanje na veleposlaniška mesta. Javni so lahko šele po tem, ko kandidatke in kandidatke prestanejo vsa zaslišanja, pa tudi dobijo potrdila. Verjemite mi, da danes ne morem govoriti o tem.

Glede na usodno vlogo Igorja Šoltesa v zadevi Švarc Pipan ...
Igor Šoltes trenutno ni v nobeni igri za kandidata za veleposlanika.