Foto: Adrijan Pregelj
Foto: Adrijan Pregelj

Areh je v izjavi za javnost dejal, da na Televiziji Slovenija ne ukinjajo komentatorjev v oddaji Studio City, da pa ukinjajo honorarje za komentiranje. "Koncepta oddaje Studio City tako ne spreminjamo. Želimo si, da v njej tudi v prihodnje gostujejo politični komentatorji po izbiri uredništva."

Ob tem je dodal, da sta razloga za ukinitev honorarjev za zunanje novinarje, ki nastopajo kot komentatorji v Studiu City, dva, varčevalni in tudi načelni. "V zadnjem času so se namreč nekateri komentatorji na nas obrnili s prošnjo ali zahtevo, da jim komentiranje plačamo tudi za nastope v Odmevih, Dnevniku, Prvem Dnevniku ali v Tarči, kot je to praksa v Studiu City. Ker nobena slovenska televizija ne plačuje komentatorjem za nastop v informativnih oddajah, smo se tovrstno prakso odločili prekiniti."

Novinarski kolektiv Informativnega programa Arehu v odzivu očita, da njegova utemeljitev zavrnitve podpisa avtorskih pogodb rednim kolumnistom oddaje pomeni prekoračitev pristojnosti direktorja, da je hkrati zavajajoča in da povzroča škodo programu in ugledu ustanove. Kot so še zapisali, so o tem obvestili tudi generalnega direktorja RTV Slovenija, pričakovali pa bi tudi odziv v. d. odgovornega urednika Informativnega programa.

Arehu očitajo zavajanje. "Gre za pogodbe kolumnistom (stolpec ali kolumna je samostojen žanr, ki je v oddaji tudi tako označen), ne pa za pogodbe komentatorjem. Gostje komentatorji v Studio Cityju že doslej za nastope niso bili plačani, prav tako pa niso plačani niti gostje v drugih informativnih oddajah," so še zapisali.

7. januarja ob 16.38

Podrobnejša Arehova obrazložitev

Na RTV Slovenija so, kot so zapisali, "zaradi številnih netočnih očitkov, da so prekinili sodelovanje s komentatorji oddaje Studio City", v petek v novem sporočilu za javnost objavili podrobnejšo Arehovo obrazložitev o tej temi. Sporočilo objavljamo v celoti spodaj.

"Na Televiziji Slovenija smo sprejeli načelno odločitev, da se ukinjejo plačila komentatorjem, tako kot velja za druge informativne oddaje. To odločitev je v. d. direktorja TV SLO pojasnil urednici Studia City, ki ni izrazila prav nobenega nestrinjanja ali poskusa obrazložitve, zakaj to ne bi bilo dobro oz. predloga, kako bi lahko zadevo uredili drugače.

V. d. direktorja TV SLO dr. Valentin Areh: "Zavračam očitke, da vodstvo Televizije Slovenija ni podaljšalo pogodb komentatorjem, saj teh pogodb sploh ni prejelo. Vse pogodbe, ki sem jih dobil na mizo, sem podpisal.

Poudarjam, da na Televiziji Slovenija ne ukinjamo komentatorjev v oddaji Studio City. Zaposlenim v informativnem programu Televizije Slovenija in urednikom sem danes predstavil predlog, da komentatorji, kot so Igor Vidmar, Matija Stepišnik, Antiša Korljan in drugi, še vedno ostanejo del oddaje Studio City, vendar ne le z dvominutnim, pač pa petminutnim komentarjem. Torej bodo komentatorji imeli celo več programskega prostora. V taki dolžini in obliki namreč nastopajo tudi komentatorji v Odmevih, med njimi Primož Cirman, Rok Čakš, Bogomir Kovač ali Alem Maksuti, in jih ne plačujemo. Pred oddajo dobijo vprašanja in pripravijo odgovore.

Kot sem že pojasnil v včerajšnji izjavi za javnost, sta razloga za ukinitev honorarjev za zunanje novinarje, ki nastopajo kot komentatorji v Studiu City, dva. Varčevalni in tudi načelni. V zadnjem času so se namreč nekateri komentatorji na nas obrnili s prošnjo ali zahtevo, da jim komentiranje plačamo tudi za nastope v Odmevih, Dnevniku, Prvem Dnevniku ali v Tarči, kot je to praksa v Studiu City. Ker nobena slovenska televizija ne plačuje komentatorjem za nastop v informativnih oddajah, smo se tovrstno prakso odločili prekiniti.

Ob vsem tem se v javnosti pojavila napačna pojasnila, da ne gre le za komentarje, ampak za kolumne. To ne drži. Poudarjam, da gre za klasičen televizijski komentar. Izraz televizijska kolumna ne obstaja, kar je razvidno tudi s SSKJ, ki jasno opredeli izraz kolumna kot krajši članek v časopisu ali reviji z izrazitim osebnim stališčem avtorja. O televiziji ni govora. Če boste vpisali izraz televizijska kolumna v spletni brskalnik, ne boste našli niti enega zadetka.

Podoben izraz ne obstaja niti v angleškem in ne v nemškem jeziku. Kolumne in kolumnisti so povsod izključno del tiskanih ali spletnih medijev, ni mi poznana niti ena kolumna na katerikoli slovenski ali tuji televiziji. Gre za televizijske komentarje, kar v svojem sporočilu omenja tudi urednica oddaje Studia City Alenka Kotnik, ko me je spraševala "kako bomo v bodoče gojili novinarsko zvrst komentarja znotraj oddaje".

V sled navedenemu nas zelo žalosti, da novinarji, ki pišejo o spremembah na RTV Slovenija, tega ne preverijo na instituciji sami, k temu namreč zelo jasno napotuje kodeks Društva novinarjev Slovenije, kjer navaja, da morajo novinarji točnost informacij oziroma navedb preveriti."