Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko pozdravlja odločitev ustavnega sodišča, ki je odpravilo zadržanje nekaterih členov novele zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Sorodna novica Ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje vladnega zakona o RTV Slovenija

S svojimi besedami je povzela obrazložitev ustavnega sodišča v odločitvi. Prvič, ni bilo večinskega stališča, da bi bila ureditev, kot jo predlaga zakon, protiustavna. Drugič, iz delovanja obstoječega programskega sveta in generalnega direktorja izhaja dvom, kot izhaja iz pravnomočnih odločitev sodišč, je nadaljevala. In ker ustavno sodišče ne ve, kdaj bo dokončna odločitev sprejeta, nemoteno delo zavoda RTV Slovenija potemtakem ni zagotovljeno. Na tej podlagi so se ustavni sodniki odločili, da sprejmejo odpravo zadržanja nekaterih členov zakona o RTV Slovenija.

Vrečko je spomnila, da je bila novela predlagana junija lani, julija sprejeta, nato pa potrjena na referendumu. Po njenih besedah prinaša umik strankarske politike iz vodenja in upravljanja RTV Slovenija. Odprava zadržanja členov po njenem pomeni, da se bodo po enoletni agoniji lahko začele zadeve na RTV Slovenija razreševati. RTV Slovenija je javni medij, ki mu je treba zagotavljati vsebinsko in institucionalno avtonomijo, pa tudi avtonomijo uredniškega ter novinarskega dela. "Le tako lahko opravlja poslanstvo javnega medija."

Video: Posnetek ministričine izjave za javnost

Ministrica pričakuje, da se bo skladno s postopki konstituiral svet zavoda in da bodo stekli postopki imenovanja uprave RTV Slovenija. Dotlej tekoče posle opravljajo obstoječi vršilci dolžnosti. S prihodom novega vodstva se bodo morale urediti razmere na RTV Slovenija, ki so po ministričinih navedbah resnično napete in slabo vplivajo na delovanje naše največje medijske hiše. Spremembe morajo potekati v dialogu z zaposlenimi, o vseh stavkovnih zahtevah mora biti sprožena razprava, je pozvala.

Andrej Grah Whatmough. Foto: BoBo
Andrej Grah Whatmough. Foto: BoBo

Na novinarsko vprašanje je navedla, da ministrstvo še ne bo šlo v pripravo obsežnejših sprememb zakona o RTV Slovenija. Počakati je treba na vsebinsko odločitev ustavnega sodišča, je poudarila.

Grah Whatmough odločitev spoštuje

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je prek PR-službe zavoda sporočil, da spoštuje odločitev ustavnega sodišča in bo v skladu z njo v predpisanem roku sklical prvo sejo sveta RTV Slovenija.

Nataša Pirc Musar: Prvi korak k stabilizaciji razmer

Predsednica Nataša Pirc Musar. Foto: Twitter Nataša Pirc Musar
Predsednica Nataša Pirc Musar. Foto: Twitter Nataša Pirc Musar

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sporočila, da je sprejeta odločitev ustavnega sodišča prvi korak k stabilizaciji razmer na RTV SLO. Predsednica je predhodno že večkrat pozvala ustavno sodišče, da čim prej sprejme končno odločitev v tej zadevi in ta poziv ohranja. Tokratno odločitev pozdravlja in vse poziva k njenemu spoštovanju.

Sprejeta odločitev namreč omogoča začetek konstituiranja novega sveta RTV Slovenija, kamor je predsednica že predlagala kandidatko. Predsednica apelira na vse, ki so vključeni v proces konstituiranja novega sveta, da se postopki izpeljejo nemoteno, skladno z novim zakonom, sklepom ustavnega sodišča in v duhu spoštljive medsebojne komunikacije, so sporočili iz predsedničinega urada.

Robert Golob. Foto: BoBo
Robert Golob. Foto: BoBo

Golob: Politika se umika iz RTV Slovenija

Predsednik vlade Robert Golob odločitev ustavnega sodišča pozdravlja. "Z uveljavitvijo novele se politika umika iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija, zaposlenim pa se daje potrebno avtonomijo. Umik politike iz RTV Slovenija je nujen za izvajanje temeljnega poslanstva RTV Slovenija, poleg koalicije pa so se zanj zavzeli tudi državljanke in državljani, ki so novelo zakona lani podprli na referendumu," so Golobove besede posredovali iz njegovega kabineta.

Janša: Ustavno sodišče ne obstaja več

Janez Janša. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Janez Janša. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša se je odločitev komentiral prek Twitterja. Tam se je neposredno odzval na tvit, ki ga je objavilo ustavno sodišče. V tem odzivu je zapisal: "V bistvu ne obstajate več. Lahko izbrišete profil. Zadošča profil @vladaRS #državljanskavojna"."

Dodatno je zapisal, da bo glede na odločitev ustavnega sodišča lahko odslej vsaka vlada s svojim zakonom po svoji podobi osvobodila RTV Slovenija. Odslej bodo lahko štirje ustavni sodniki v isti zadevi preglasovali odločitev, ki jo je prej sprejelo pet sodnikov. "Konkretno, od danes ustavno sodišče ne obstaja več. Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo," sporoča Janša.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

GS: Politični pogrom nad RTV Slovenija naj se konča

Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek je na novinarski konferenci koalicije sporočila, da so z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljni. S tem se po njenih besedah simbolno končuje agonija na RTV Slovenija.

Kot ključna je poudarila tri sporočila ustavnih sodnikov. Stari, t. i. Grimsov zakon, dopušča mnogo večji vpliv politike na imenovanje članov programskega sveta kot novela. Prav tako je ustavno sodišče ugotovilo, da sta višja in delovno sodišče razsodila, da je bilo imenovanje generalnega direktorja RTV Slovenija na prvem razpisu nezakonito. To je za ustavno sodišče pomenilo dodatno okoliščino, ki je vplivala na tokratni sklep. Prav tako so poudarili dejstvo, da v tej sestavi ustavni sodniki ne morejo priti do vsebinske odločitve glede ustavnosti zakona o RTV Slovenija, zato so odpravili začasno zadržanje, je naštevala Šetinc Pašek.

To je tudi sporočilo, da se politika in da si želimo to, kar smo ves čas govorili: neodvisnega, verodostojnega, profesionalnega javnega servisa.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon

Odločitev štirih ustavnih sodnikov pomeni, da je prevladal razumen premislek, da ima javnost pravico do objektivne obveščenosti. Odprava zadržanja pomeni, da lahko nov organ – 17-članski svet RTV Slovenija– začne delo, je navedla.

Čeprav ustavno sodišče v tej sestavi ne bo uspelo presojati o ustavnosti zakona, lahko rečemo, da je tokratna odločitev tudi odločitev o zmagi ljudi, ki imajo pravico do javnega medija, ki ga plačujejo, in kakšno RTV Slovenija si želijo, so povedali tudi na referendumu, je zatrdila poslanka. Gre tudi za simbolno zmago vseh tistih zaposlenih na RTV Slovenija, katerih agonija opozarjanja na kršitve profesionalnih standardov "nezakonito imenovanega vodstva" RTV Slovenija in programskega sveta traja že več kot leto dni. Gre za žarek razuma pri tehtanju dveh pravic – privilegija posameznih pritožnikov, ki so si zaželeli neskončne mandate na RTV-ju, in pravico javnosti do obveščenosti, je nadaljevala.

Spomnila je, da so se v stranki Gibanje Svoboda in v njeni poslanski skupini prvi dan mandata zavezali, da bodo javno RTV Slovenija vrnili stroki, profesionalcem in predvsem ljudem. To po njenih trditvah zdaj uresničujejo. "Danes je eden od zadnjih korakov k ohranitvi javnega medija. Naša stranka se ne bo vpletala v javni medij, politični pogrom nad javno RTV Slovenija naj se z današnjim dnem konča."

SD: Politika se v RTV ne bo več vtikala

Jani Prednik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Jani Prednik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

SD se po besedah poslanca Janija Prednika pridružuje zadovoljstvu po odločitvi ustavnega sodišča. Spomnil je, da so vse koalicijske stranke šle na volitve z obljubo po depolitizaciji RTV Slovenija in zato v najkrajšem možnem času sprejeli novi zakon, ki je dobil legitimnost tudi na referendumu. "Danes, pol leta po referendumu, je tudi ustavno sodišče temu prikimalo," je izjavil na novinarski konferenci. "Politika se v RTV ne bo več vtikala, pričakujemo, da bo javni medij le rastel, da bodo vsebine bolj bogate, kot so bile, in da bodo posledično boljša tudi gledanost. Da bo RTV šel po poti stare slave, ko bodo državljani obveščeni tudi o kritikah na naš račun in ne, da kritik na račun zdajšnje opozicije po njihovi uzurpaciji RTV-ja ni bilo."

Matej Tašner Vatovec. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Matej Tašner Vatovec. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

Levica: Modra odločitev

Agonija na RTV Slovenija, ki se je začela pred tremi leti, se zahvaljujoč modri odločitvi ustavnega sodišča končuje, je dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. "Predvsem pa je ta odločitev pomembna za vse, ki so v zadnjem letu trdo delali za to, da se ta javni servis osvobodi vseh političnih pritiskov. To je trenutke veselja za vse zaposlene, ki so neumorno opozarjali na vse nepravilnosti, ki so stavkali in poskušali dopovedati, tem, ki so nasilno prevzeli vajeti, da se na tak način ne da. To je priznanje tudi vsem, ki so podpisovali podporo za referendum in vsem, ki so šli na referendum zakon podpret. Novi svet zavoda lahko začne dihati s polnimi pljuči in vsi, ki ustvarjajo vsebine na RTV-ju, lahko to počnejo brez pritiskov politike," je povedal.

Klakočar Zupančič: Pravica javnosti do obveščenosti močnejša

Kot predstavnica zakonodajalca je na novinarski konferenci koalicije nastopila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sicer poslanka Svobode. Odločitev ustavnega sodišča pozdravlja. Po njenem mnenju sta zmagali pravna država ter varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Meni, da je bila v tem primeru pravica javnosti do obveščenosti "močnejša". Ustavno sodišče sicer ugotavlja, da nima večine za odločanje o ustavnosti samega zakona, a se je modro oprlo na nemško ureditev, ki nalaga, da kadar ni zahtevane večine za ugotovitev protiustavnosti akta, ta ostane v veljavi.

"Ustavni sodniki so svojo odločitev podkrepili s še enim zelo pomembnim argumentom, in sicer da jih je vodilo tudi dejstvo, da je sodišče ugotovilo nezakonito imenovanje generalnega direktorja, ki je eden od pobudnikov ustavne presoje, ker ni izpolnjeval razpisnih pogojev v prvem razpisu. Prav tako je delovnopravno sodišče odločilo, da je ta isti nezakonito imenovani generalni direktor nezakonito razrešil direktorico televizije, ker razlogi za njeno razrešitev niso bili utemeljeni," je še navedla Klakočar Zupančič.

Video: Posnetek koalicijske izjave za javnost

Društvo novinarjev pričakuje vrnitev k profesionalnemu novinarstvu

Sorodna novica Milosavljević: Želim si, da ustavno sodišče spozna, da so stvari nevzdržne

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) upa, da se bo "spirala naraščajoče neprofesionalnosti, slabe gledanosti in nezaupanja javnosti" obrnila v pravo smer k profesionalnemu novinarstvu in kakovostnim vsebinam za bralce, poslušalce in gledalce.

Po navedbah DNS-ja je ustavno sodišče s svojo odločitvijo omogočilo, da tudi v praksi zaživi novo upravljanje javnega medija. Upajo, da bo začetek delovanja novega sveta zavoda, v katerem ne bo predstavnikov političnih strank, dal veter v jadra strokovnemu in kompetentnemu vodenju zavoda, so zapisali.

Spomnili so, da so ves čas opozarjali, da začasno zadržanje zgolj podaljšuje oziroma celo poslabšuje agonijo, v kateri se je znašla javna radiotelevizija. Ves čas so zagovarjali sprejetje novele, ki so jo nato na novembrskem referendumu podprli tudi volivci, torej naslovniki in uporabniki vsebin RTV Slovenija. Zagotovo pa je bil po njihovi oceni najslabši status quo z nejasnimi mandati vodilnih, ki je ta medij potiskal še bolj navzdol v spirali naraščajoče neprofesionalnosti, so zapisali.

Predsednica KNS-ja: To je začetek depolitizacije

"Ustavno sodišče je prepoznalo pomen javne RTV Slovenija za uveljavljanje ustavne pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter demokracijo v tej državi," je v imenu generalnega vodstva stavkovnega odbora in pogajalske skupine Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija (KNS) sporočila Helena Milinković, sicer tudi vodja stavkovnega odbora. Umik začasnega zadržanja po mnenju KNS-ja pomeni tudi začetek depolitizacije javnega servisa in uveljavitev volje državljanov in državljank, izražene na novembrskem referendumu. "Za zaposlene in stavkajoče je taka odločitev olajšanje in potrditev, da s stavko lahko uveljavimo svoje pravice – novinarsko in uredniško avtonomijo ter dostojanstvo vseh zaposlenih," je poudarila v odzivu.

Pravna mreža: Konec agonije na RTV SLO

Organizacija Pravna mreža za varstvo demokracije, soavtorica novele zakona, je prek svetovnega spleta sporočila, da se s tem končuje agonija na RTV Slovenija. V organizaciji verjamejo, da bo nova ureditev prinesla stabilizacijo razmer, kar da je predpogoj za profesionalno in pluralno delovanje, pa tudi za nadaljnji razvoj RTV Slovenija. "Zahvaljujemo se tudi vsem zaposlenim na RTV Slovenija, ki so vztrajno kljubovali poskusom politične podreditve in trivializacije njihovega dela, ter novinarjem in urednikom drugih medijev, ki so z opozarjanjem na nevzdržne razmere solidarno podpirali svoje kolege in institucijo," so zapisali.

Ustavno sodišče odpravilo zadržanje novele zakona o RTV Slovenija