Predsednik programskega sveta RTV SLO Ciril Baškovič. Foto: BoBo
Predsednik programskega sveta RTV SLO Ciril Baškovič. Foto: BoBo

Javni zavod RTV Slovenija je v finančnih in kadrovskih težavah, je na virtualni novinarski konferenci poudaril predsednik programskega sveta Ciril Baškovič. Pri tem se kot osrednje zastavlja vprašanje, ali je mogoče zagotoviti več sredstev za program ali pa naj se njegov obseg zmanjša. Odgovora po Baškovičevem opozorilu ne bo, dokler v tem pogledu ne bo znana odločitev države. Po njegovem prepričanju bo v prihodnje nujno v praksi urediti tudi sodelovanje med poslovodstvom zavoda, programskim in nadzornim svetom. Ta trojček deležnikov je namreč poglaviten upravljavec zavodovega razvoja.

Sicer pa so proti koncu mandata programskega sveta širši družbeni in politični razlogi vplivali na zaostritev razmerij v njem, je pojasnil. Občutiti je bilo težnje k delovanju na dveh bregovih. Trditve v delu javnega prostora, da svet vodi politična stranka SD, zavrača z navedbami, da se je število članov te stranke med programskimi svetniki s štirih v prvi polovici mandata znižalo na dva v drugi polovici.

Ovrgel je tudi mnenje, da v tem mandatu sveta ni bila zastopana stranka SDS. V resnici se je število njenih članov in privržencev med svetniki v drugi polovici mandata zelo povečalo, v naslednjem mandatu pa bodo skupaj s somišljeniki v svetu imeli večino, je poudaril. To sicer po njegovem mnenju ni težava, če svetniki spoštujejo zakonsko zavezo, da morajo delati v korist javne in ne državne medijske hiše ter odprto do javnosti.

Med kadrovskimi zadevami programskega sveta je v letu 2021 najbolj izstopalo imenovanje Andreja Graha Whatmougha, ki je na tem mestu nasledil Igorja Kadunca. Kadunc, ki je prav tako kandidiral, pa Grahu Whatmoughu medtem na sodišču očita neizpolnjevanje formalnih pogojev za prevzem funkcije.