Evropski parlament. Foto: Reuters
Evropski parlament. Foto: Reuters

Zver je novo vlado Roberta Goloba označil za prokremeljsko, Novakova pa je za poraz koalicije na volitvah okrivila Janeza Janšo.

Evropski poslanec Milan Zver je volilni poraz SDS-a primerjal s parlamentarnim porazom Winstona Churhilla po drugi svetovni vojni. Foto: BoBo
Evropski poslanec Milan Zver je volilni poraz SDS-a primerjal s parlamentarnim porazom Winstona Churhilla po drugi svetovni vojni. Foto: BoBo

Poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je konec aprila na internem srečanju kolegom iz EPP v Bruslju skušal pojasniti vzroke za poraz stranke SDS na aprilskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji. Kot je po poročanju slovenskega portala N1 dejal Zver, se je v Sloveniji zgodil sindrom Winstona Churchilla. Torej, da je Winston Churchill kot veliki zmagovalec druge svetovne vojne nato na rednih parlamentarnih volitvah izgubil in da se je nekaj podobnega zgodilo tudi odhajajočemu premierju in predsedniku njegove stranke Janezu Janši.

Ob tem je Gibanje Svoboda označil kot ekstremno levo, Roberta Goloba pa za energetskega oligarha ali tajkuna, ki da bo pod močnim vplivom gospodarskih in drugih lobijev. Zver je tudi ocenil, da bo nova vlada pod vplivom Rusije in da gre za prokremeljsko vlado.

Zver: Nova vlada prokremeljska. Novak: Vsa slovenska politika je proti Putinu.

Ljudmila Novak:
Ljudmila Novak: "To je izključno poraz Janeza Janše, vlada je sicer naredila veliko dobrih potez." Foto: BoBo

Na njegove izjave se je odzvala poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi), ki je predstavila svoj pogled na volitve v Sloveniji. Kot je dejala, je njena stranka Nova Slovenija, ki je sestavljala koalicijsko vlado, "vedno žrtev nekaterih potez predsednika vlade Janeza Janše".

"Te volitve so bile referendum proti Janši, proti nekaterim njegovim potezam, ki so zelo podobne Orbanovim potezam," je dejala na videoposnetku, ki ga je v ponedeljek med drugim objavila tudi na Twitterju.

Kot je ob tem še dejala, je Goloba, ki je "tako bliskovito zdaj zmagal in dobil 41 sedežev od 90, pravzaprav naredila Janševa vlada, ker je odstavljala razne direktorje, ker je delala čistko na javni radioteleviziji, ker je uničevala Slovensko tiskovno agencijo".

"To je izključno poraz Janeza Janše, vlada je sicer naredila veliko dobrih potez," je še dodala poslanka Novak in ob tem ocenila, da ljudje v Sloveniji ne želijo takšnega vladanja, kot ga kaže Janez Janša. Menila je tudi, da bi EPP "moral enkrat to tudi videti, spregledati in mu ne dajati podpore".

Zverove očitke, da bo Golobova vlada prokremeljska, pa je zavrnila z besedami: "Vsa slovenska politika je proti vojni v Ukrajini, proti Putinu in ni dostojno, da zdaj krivdo za ta poraz valimo na Putina. To ni res."

Ob objavi videoposnetka je Novakova na Twitterju objavila še naslednji zapis: "Kot krščanska demokratka si nikoli ne bi oprostila, če bi bila ob tako hudih manipulacijah Milana Zvera, s katerimi je v Bruslju želel načeti suverenost in integriteto moje domovine, preprosto tiho."

Danes je dodala: "Nekoč sem dejala, da desnica potrebuje več demokracije. Danes dodajam še samorefleksije. Kdor ob porazu ni zmožen pogledati resnici v oči in je zaradi svoje šibkosti pripravljen celo pod vprašaj postaviti suverenost in integriteto lastne domovine, ne more biti moj sogovornik."

Spor med Milanom Zverom in Ljudmilo Novak
Nesoglasja med SDS-om in NSi-jem