Ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je z ministrske funkcije odneslo nestrinjanje s premierjem Robertom Golobom o vključevanju zasebnikov v krajšanje čakalnih dob in skrhano zaupanje vodje strateškega sveta.  Foto: BoBo
Ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je z ministrske funkcije odneslo nestrinjanje s premierjem Robertom Golobom o vključevanju zasebnikov v krajšanje čakalnih dob in skrhano zaupanje vodje strateškega sveta. Foto: BoBo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je za Radio Slovenija povedal, da se je sredi dneva srečal s predsednikom vlade Robertom Golobom, sestanek pa je trajal samo nekaj minut. Kot je pojasnil Bešič Loredan, je Golob na mizo položil že napisano odstopno izjavo, sam pa jo je podpisal in odšel.

Navedbe je odstopno izjavo ministru za zdravje ponudil sam, je v izjavi za javnost potrdil tudi Golob. "Njegovo odstopno izjavo sem sprejel in jo že poslal v DZ. DZ se bo predvidoma s tem seznanil na seji prihodnji četrtek ali petek. Takrat bo tudi čas za pogovor o tem, kako bo z vodenjem ministrstva v prihodnje," je povedal. O dodatnih špekulacijah o tem, kdo bi lahko nasledil Bešiča Loredana, ni želel govoriti.

"Žal sva ugotovila, da imava različne poglede glede tega, kako doseči cilj, ki se mu reče krepitev javne zdravstvene mreže," je o razlogu za odstop ministra dejal premier Golob. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je pojasnil, je bil razlog za odstop razhajanje pri vprašanju, kako zagotoviti krepitev javnega zdravstva v Sloveniji. "Način, kot ga vidimo v Svobodi, in način, kot ga je videl minister, sta pač različna. To je edini razlog," je poudaril. Kot je spomnil, si je Gibanje Svobode krepitev javnega zdravstva postavilo za ključni cilj in prioriteto že pred volitvami. "Takoj ko je bila vlada postavljena, smo to postavili za prvo prioriteto naše vlade in koalicije," je dejal Golob. Pojasnil je, da sta o tej temi z ministrom v zadnjih dneh opravila več pogovorov. "Žal sva ugotovila, da imava različne poglede prav glede tega – kako doseči cilj, ki se mu reče krepitev javne zdravstvene mreže," je dejal.

"O isti temi smo v poslanski skupini Svobode opravili večurno razpravo in poslanska skupina je bila enotna – obstaja samo ena pot in to je pot krepitve javne zdravstvene mreže prek močnejših, bolj vitalnih, bolje organiziranih javnih zavodov, in nikakor ne prek krepitve zasebnikov," je poudaril. Dodal je, da so se razhajanja med Gibanjem Svoboda in ministrom pokazala v interventnem zakonu, natančneje pri presoji, ali je bilo, to, da se je toliko sredstev prelilo k zasebnikom, ustrezno.

"Poslanska skupina Svobode in vlada sta glede tega enotni – gremo z reformami naprej, na način, kot smo ga zastavili pred letom dni. S tega vidika je današnji odstop ministra v resnici logičen in z moje strani tudi pričakovan," je dodal premier. "Vemo, da je ta zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vložila poslanska skupina Svobode, in ne ekipa na ministrstvu za zdravje," je poudaril. Spomnil je tudi, da se zdravstvo spopada z osipom kadrov predvsem iz javnih zavodov, "in to je nekaj, na kar ne moremo biti ne ponosni niti ne moremo tega tolerirati. To je točka, ki ji bomo tudi v prihodnje posvetili največjo pozornost," je dodal.

"Po kateri poti bo šel minister, pa bo vprašanje zanj, in ne zame," je še dodal. Bešič Loredan se namreč, ker je bil izvoljen za poslanca, lahko vrne tudi v poslanske klopi.

Bešič Loredan: Sistem sem želel približati državljanom, a tega trenutno ne morem storiti

Sorodna novica Brecelj: Zahvaljujem se mu za odstop. Janša: Doslej največji prispevek k skrajševanju čakalnih vrst.

"Prenova slovenskega zdravstvenega sistema je najpomembnejši strukturni korak v zadnjih 30 letih naše države. Ampak če želimo narediti ta nujni korak, ga moramo narediti skupaj," je v pisni izjavi sporočil Danijel Bešič Loredan. Kot je dodal, moramo kot država sprejeti odločitev, ali nam je pomemben vsak državljan posebej ali pa na prvo mesto postavljamo interesne centre moči in zasebne interese. "Sam sem to odločitev že sprejel, sprejel sem jo pred enim letom. Zame napredek države nima alternative. Na prvo mesto sem takrat – kot človek in kot zdravnik ter danes tudi kot politik – postavil Slovenke in Slovence," je poudaril in dodal, da to pričakuje tudi od vseh drugih predstavnikov slovenske vlade.

"Kot minister za zdravje želim izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati tistim, ki si to zaslužijo – državljankam in državljanom. Ampak če tega na svojem položaju trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije," je sporočil in dodal, da je odstopno izjavo z mesta ministra za zdravje in podpredsednika slovenske vlade podpisal ob prisotnosti premierja.

Drugi odstop v aktualni vladi

Minister za zdravje v odstopu Danijel Bešič Loredan je drugi minister vlade Roberta Goloba, ki odhaja s položaja. Pred njim je položaj notranje ministrice zapustila Tatjana Bobnar, ki je odstopno izjavo premierju poslala 9. decembra lani.

Z ministrstev je odšlo tudi nekaj državnih sekretarjev, med njimi je najbolj odmeval odstop državnega sekretarja na ministrstvu za finance Tilna Božiča.

V zadnjih dneh v Gibanju Svoboda zatrjevali, da minister še uživa podporo

O tem, da se bo Bešič Loredan moral posloviti z ministrske funkcije, se je ugibalo že nekaj časa. Pomisleki o njegovem delu naj bi prihajali tudi iz koalicije, z javnimi kritikami pa ni skoparil zlasti vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. Ob tem so sicer te dni v Svobodi poudarjali, da minister še uživa podporo stranke.

Golob in Loredan sta pred dvema dnevoma sešla tudi ob robu delovnega srečanja Gibanja Svoboda na Brdu pri Kranju. Na štiri oči sta se pogovorila o interpelaciji, ki jo je zoper Bešiča Loredana vložila stranka SDS. V sklepu naj bi se premier in minister strinjala, da gre pri vsebini interpelacije zgolj za politikantstvo SDS-a. Kazalo je, da predsednik vlade tako še vedno podpira ministra.

Da bo moral Bešič Loredan oditi, naj bi sicer po informacijah portala N1 premier Golob za trdno zaprtimi vrati srečanja na Brdu pri Kranju poslance in ministre Gibanja Svoboda že seznanil, ti pa so njegovo odločitev soglasno podprli.