Prepogosto se zgodi, da se ljudje po avtocesti vozijo v napačno smer. Foto: BoBo
Prepogosto se zgodi, da se ljudje po avtocesti vozijo v napačno smer. Foto: BoBo

Sloveniji to v zadnjih dveh letih ni uspelo, letošnje leto pa bo, kot kaže, eno bolj črnih. V prometnih nesrečah je pri nas umrlo že 89 ljudi – v zadnjih petih letih jih je v povprečju v vsem letu umrlo 76. Med pogostimi vzroki zanje ostaja tudi uporaba mobilnih telefonov med vožnjo.

Prav uporaba telefonov med vožnjo je vse pogostejša in se še povečuje kljub višjim globam in kazenskim točkam. "V slabih treh mesecih smo ugotovili kar 517 kršitev," je dejal pomočnik direktorja avtocestne policije Mitja Palčič. "Udeleženci v cestnem prometu se vedno manj oziroma premalo zavedajo, kako velika motnja je uporaba mobilnega telefona. In seveda tudi drugo početje med vožnjo lahko zelo negativno vpliva na reakcije," je povedal vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun.

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče so prekratka varnostna razdalja, hitrost in sprememba voznega pasu. Čeprav so bile avtoceste to poletje še bolj obremenjene kot sicer, pa so še vedno najvarnejše. "Odkar smo ustanovljeni, je bila ena smrtna žrtev na avtocesti, ena hudo telesno poškodovana, preostalo so bile pa bolj gmotna škoda in pa lahke telesne poškodbe," je naštel Palčič.

A vendar je na naših cestah letos umrlo že 89 ljudi. 89 preveč.

"Predvsem želimo, da bi bili vozniki na cestah strpni, da vozniki na cestah vozijo v skladu s cestnoprometnimi predpisi, da predvidevajo dejanja drugih udeležencev, in pa seveda, da odpuščajo napake drugih," je želje policije predstavil Kapun.

Preprosti napotki, ki lahko rešijo marsikatero življenje, če jih bomo le upoštevali. Naj bo zato vsaj danes dan, ko v Sloveniji ne bo nihče pustil življenja na cesti.

Dan brez smrtnih žrtev v prometu