Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prenovo izobraževalnega sistema potrebujemo, četudi je nekatere rešitve treba še doreči, so se v sredo strinjali sogovorniki oddaje Studio ob 17h na Radiu Slovenija.

Potem ko je vlada v torek na koalicijskem vrhu napovedala reformo izobraževalnega sistema, se je v javnosti pojavilo precej vprašanj o rokih za uvajanje novosti. Državni sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Boris Černilec je pojasnil, da bodo smernice šolske prehrane posodobljene že prihodnje leto, bolj korenite spremembe pa lahko pričakujemo leto pozneje. "Razširjen program osnovne šole, spremenjen predmetnik, uvedba dveh tujih jezikov bi lahko bili vpeljani v šolskem letu 2024/25."

Za spremembe bo treba poseči v zakon o osnovnih šolah. Slovenski otroci bodo pri pouku kako uro dlje. Predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Gregor Pečan meni, da je čas za spremembe zrel, opozarja pa na morebitne težave pri vpeljavi. "Verjetno se zelo veliko staršev ne bo strinjalo oziroma sprijaznilo z dodatnim strukturiranjem urnika."

Zaradi težav pri omejitvi vpisa na nekatere srednje šole bo drugačna vloga nacionalnega preverjanja znanja, tu podrobnosti sicer še niso dorečene. "Rezultat nacionalnega preverjanja znanja bi veljal za celo generacijo, ne pa kot regulacija za zadnje vpisno mesto, kot velja danes," pojasnjuje Černilec.

Pečan je opozoril tudi na možnost uvedbe sprejemnih preizkusov, saj učenci kljub odličnim ocenam pogosto nimajo dovolj znanja. Direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj dodaja: "Prepričan sem, da se bo področje vrednotenja znanja pri učencih odprlo pri prenovi učnih načrtov."

Različne poglede so imeli sogovorniki oddaje Studio ob 17ih glede računalniškega opismenjevanja, ali torej uvesti računalništvo kot dodaten predmet ali opolnomočiti učitelje preostalih predmetov.

Več v oddaji:

Kakšno šolo bomo imeli čez deset let