Sorodna novica Rozman: "Edino, kar rešuje življenja v domovih za starejše, je, da tja okužba ne pride"

"Soočati pa se moramo, če govorimo o domovih, tudi z žalostnim, ampak življenjskim dejstvom, da med starostniki, zlasti med oskrbovanci naših domov za starostnike, živi veliko ljudi, ki se jim življenje počasi izteka," je dejala Bojana Beović, vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje, in še dodala, da pri takšnih oskrbovancih premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z virusom, ni smiselno. "V bolnišnico takih stanovalcev ne premeščamo tudi v primeru drugih okužb, ki se pogosto pojavijo ob koncu življenja," je dejala.

"Nekateri bolniki s covidom-19 lahko v bolnišnici pridobijo z intenzivnim podpornim zdravljenjem ali z umetnim predihavanjem," je nadaljevala in poudarila, da je v takšnem primeru potrebna premestitev v bolnišnico, vendar se moramo ob tem zavedati, da je zdravljenje v bolnišnicah tvegano. "Številni starostniki se po premestitvi v bolnišnico psihično zelo hitro spremenijo, ker se težje prilagajajo tujemu okolju, in to je zanje lahko hitro usodno," je opozorila.

Pristojni zanikajo obstoj seznamov za sprejem v bolnišnico

Po njenem mnenju je treba zato odločitev o vsaki premestitvi dobro pretehtati, še posebej zato, ker tudi bolnišnice še ne nudijo učinkovitega zdravljenja covida-19. Kot je pojasnila, je bilo med stanovalci domov za starejše v Sloveniji smrtnost v celoti 26-odstotna. Med tistimi, ki so bili premeščeni v bolnišnico, pa 57-odstotna. Kar govori v prid temu, da kljub vsemu trudu bolnikom v bolnišnici ni bilo mogoče pomagati.

Zagovornik načela enakosti preverja sum diskriminacije

Pri zagovorniku načela enakosti pa so po uradni dolžnosti začeli postopek ugotavljanja morebitne diskriminacije nekaterih starostnikov, ki so covid-19 prebolevali v domovih za starejše občane, je zagovornik Miha Lobnik objavil na družbenem omrežju Facebook.

Kako so starejše v domovih zaščitili po svetu?

"Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko imeli jeseni nov val epidemije bolezni covid-19. Še preden se to zgodi, moramo preveriti, ali so bili ukrepi, izvedeni med prvim valom, ustrezni tudi z vidika pravice do enake obravnave vseh ljudi. To so zelo pomembna vprašanja, zato pričakujem odgovore pristojnih pri vseh postopkih zagovornika," je zapisal.

V zadnjih tednih so se namreč v javnosti pojavile kritike, da številnih starostnikov s covidom-19 niso sprejeli v bolnišnično obravnavo, s čimer bi lažje zajezili okužbo z novim koronavirusom med to ranljivo populacijo, ampak so jih obdržali v domovih za starejše, kjer so tudi umirali. Pojavile so se tudi informacije, da je ministrstvo za zdravje uvedlo vnaprejšnje razvrščanje starostnikov v domovih za starejše, da bi določili, koga bodo v primeru okužbe poslali na zdravljenje v bolnišnico in kdo bo ostal v domu.