Zdravko Počivalšek in Matej Tonin v studiu TV Slovenija. Foto: TV Slovenija
Zdravko Počivalšek in Matej Tonin v studiu TV Slovenija. Foto: TV Slovenija

TV Slovenija je po pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo in pogovoru z večino opozicijskih strank opravila tudi pogovor s SMC-jem, NSi-jem in SNS-om (DeSUS je sodelovanje odklonil).

Sorodna novica "To, da Janez Janša gre, ni končni cilj, to je osnovni pogoj, da dobimo novo vlado"

Predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da je Slovenija trenutno v dobrem položaju. Država je z osmimi protikoronskimi zakoni ohranila večino delovnih mest in podjetij, v načrtu pa ima še nadaljnje ukrepe. Da so z odločitvami naslavljali prave težave, pa kaže to, da so bonitetne ocene Slovenije najboljše v njeni zgodovini, je opozoril Počivalšek. Zdaj je sicer vse več težav zaradi krčenja števila poslanskih glasov, ki so na strani koalicije, a tega se v vladi še ne čuti, je zagotovil. Za zdaj bo dovolj poskrbeti, da so na ključnih glasovanjih prisotni vsi, in tako bi lahko prišli tudi do konca mandata. "Imam dobrodošlo izkušnjo delovanja v treh vladah. V vseh vladah je bilo naporno, tudi tukaj. Z eno razliko. Kar se dogovorimo, tudi naredimo in realiziramo." Počivalšek je napovedal, da bo SMC poskušal povezati sredinske stranke in tudi na prihajajočih volitvah dobiti precej več podpore, kot jo kažejo javnomnenjske ankete.

Sorodna novica Janša: Apeliram na vse, da nekaj dajo tudi na državotvornost

Predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin pa se je pohvalil, da je Slovenska vojska v precej boljšem stanju kot pred letom dni, predvsem pa ima lepšo prihodnost: zagotovljen vir financiranja za posodobitev in sredstva za rekrute. To bo pomembna tema tudi pri prihajajočem predsedovanju Svetu Evropske unije. EU namreč ima korenček, nima pa palice, če pa želiš biti velesila, potrebuješ oboje, je poudaril. Dodal je, da tudi drugi ministri NSi-ja dosegajo dobre rezultate: gradijo se domovi za ostarele, drugi tir, tretja razvojna os, karavanški predor ... Je pa tudi Tonin zaskrbljen zaradi naraščajočega razdvajanja v slovenski družbi. Navedel je, da tako rekoč vsak dan prejme kakšno ovojnico z grožnjami, tega da so deležni tudi poslanci stranke, tudi drugih oblik pritiska, saj po njegovih besedah nadlegujejo tudi člane družin. Tonin je navedel, da vse skupaj preiskuje policija.

Video: Pogovor v celoti

Jelinčič: Nekateri samo rušijo, kar se rušiti da

Zmago Jelinčič. Foto: TV Slovenija
Zmago Jelinčič. Foto: TV Slovenija

Kaj je vloga SNS-a v obstoječem sklicu državnega zbora? Smo opozicijska stranka, je zatrdil prvi mož SNS-a Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah podpirajo predloge, ki so za državo dobri, in nasprotujejo slabim. Tako so ravnali tudi pod vlado Marjana Šarca in celo dvakrat zagotovili, da je obstala. Obstoječa leva opozicija pa po njegovih besedah ravna drugače, "ruši, kar se rušiti da". To leva opozicija destruktivno počne, čeprav se nam gospodarska rast viša, brezposelnost pa pada. Jelinčič je prepričan, da je zato razkol večji kot kdaj koli. S prstom je pokazal predvsem na stranko Levica. To je grozljivo, je dejal, Levica ima namreč v programu "protiustaven načrt razrušitve demokratičnega ustroja Slovenije". Kaj je pa dosegel v parlamentu? Jelinčič je naštel nekaj milijonskih naložb v zdravstvene domove, vrtce in osnovne šole. "Brez SNS-a bi bilo svinjarije bistveno več," je sklenil prvak te stranke.

Video: Pogovor v celoti