Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

To je dobilo pospeške še z navedbami o prestavljanju termina aretacije ruskih obveščevalcev v Sloveniji in se nadaljevalo s preiskavo protikorupcijske komisije.

Če bo KPK ugotovil, da je Robert Golob ravnal v nasprotju z zakonom o integriteti, to še ne pomeni, da bo vlada padla. Nasprotno, se strinjata tokratna gosta, nobena od treh partneric koalicije si ne želi na volitve. "Mislim, da zaradi te afere vlada zagotovo ne bo padla. Morda temu dogajanju pripisujemo aferaški predznak zato, ker imamo v kolektivnem spominu zaznane nestabilne vlade iz preteklosti, zato vsak hip pričakujemo, da se bo tudi ta vlada zrušila," razmišlja komentator Mladine Borut Mekina. V preteklosti so vlade pogosto padale, imeli smo nestabilno politično okolje, vendar za to koalicijo so po Mekinovem mnenju, tehnično gledano, razmere popolnoma drugačne: "Vlada ima močno večino v parlamentu, zato je malo verjetno, da se bo zaradi morebitnih obremenilnih ugotovitev KPK-ja kar koli zgodilo."

Rok Kajzer, urednik Večerove priloge V Soboto spomni na znamenito analizo KPK-ja izpred let, ko je komisija obravnavala spremembe premoženja predsednikov parlamentarnih strank in ugotovila izstopajoča neskladja pri Zoranu Jankoviću in Janezu Janši. "Skušal sem si priklicati v spomin epilog teh ugotovitev. Res je zaradi ugotovitev razpadla Janševa koalicija in posledično vlada, ne moremo pa priklicati v spomin, kakšne so bile širše družbene posledice. Se je v družbi kaj spremenilo? Je bilo zadoščenje doseženo s padcem vlade?"

Mekina: Ugotovitve KPK-ja niso obsodba

Težava pri KPK-ju je po mnenju Mekine prepričanje ljudi, da gre pri njihovih ugotovitvah za nekakšno obsodbo. "Mislim, da gre za vsebinski problem. KPK ne bi smel obravnavati individualnih primerov kršitev integritete. Po mojem bi moral biti aktiven na organizacijski, strukturni in sistemski ravni. Lahko bi opozarjal, kje so korupcijska tveganja. To, da prevzema neke primere, ki bi se jih morala v resnici lotevati policija, pa vzbuja popolnoma napačna pričakovanja. S tem se nič ne rešuje," meni Mekina.

Kajzer pa meni, da je v preteklosti prav na primeru Janković - Janša komisija dokazala, da politiki pri vrhu niso nedotakljivi. "Mogoče smo preveč pričakovali od KPK-ja in premalo od policije in tožilstva. Strinjam se, da četudi bo KPK kaj ugotovil v primeru te afere, se ne bo kaj bistveno spremenilo. Morda bo imela vlada nekaj več težav z opozicijo in javnim mnenjem, malo verjetno pa se mi zdi, da bi razpadla koalicija, saj nobenemu od koalicijskih partnerjev ne kaže prav dobro pri merjenju javnega mnenja," še meni Kajzer.

Mekina: Nemir v politiki je posledica sprememb

Res se zdi, da imamo veliko afer, toda afere se vedno pojavijo, ko se nekaj spreminja, pravi Mekina. "Če imamo vlado, ki spreminja zadeve, potem je logično, da bo vedno del družbe nezadovoljen in bo protestiral. Ta vlada je spremenila zakon o RTV-ju, kar ni bilo lahko, celo na referendumu je morala obraniti zakon. Tudi medijskega zakona se nihče ni hotel dotakniti. Dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja več kot 20 let ni nihče ukinil, ker to prinese toliko težav. Pri ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja gre za poseg v sistem, kjer se je razpaslo dvoživkarstvo v zasebnem zdravstvu," razmišlja Mekina.

Vlada tudi ne zapira nobene fronte z interesnimi skupinami, kar se Kajzerju ne zdi posebej problematično. "Odprte fronte z interesnimi skupinami me ne motijo toliko kot to, da bi morala biti zdravstvena reforma pri koncu. Poleg te pa še pokojninska in nepremičninska. Če bi te tri projekte vladi uspelo v tem mandatu spraviti pod streho, bi bili nesporni zmagovalci," še dodaja Kajzer.

Čakajoč na dogodek v mestu Gogi – Borut Mekina (Mladina) in Rok Kajzer (Večer)