Finačni minister Klemen Boštjančič. Foto: BoBo
Finačni minister Klemen Boštjančič. Foto: BoBo

Gospodarstveniki že dlje časa opozarjajo na nujnost davčne razbremenitve plač in uvedbo razvojne kapice, zdaj so na to Slovenijo opozorili še na Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). "Povprečna obdavčitev dela v Sloveniji je tako za posameznike kot za zakonske pare zelo visoka," je dejal predstavnik OECD-ja Alvaro Santos Pereira. "Ta vlada bo – končne odločitve še ni, je pa zelo verjetno – šla v bistveno širšo davčno reformo, kot smo mislili na začetku," je v odgovoru dejal slovenski finančni minister Klemen Boštjančič.

Kot je napovedal, bi o reformi davščin v koaliciji začeli razpravo že jeseni, v začetku prihodnjega leta pa naj bi vanjo vključili še preostale deležnike. V okviru reforme bi razpravljali tako o priporočilu OECD-ja glede razbremenitve dela kot o priporočilu za zvišanje nepremičninskega davka "Predvsem pa si želim nasloviti vsa vprašanja, vezana na anomalije, ki so se v zadnjih 20 letih zgodile na davkih in so v večini posledica bolj ali manj močnih lobističnih skupin," je dejal Boštjančič.

Sorodna novica OECD: Slovenija je na dobri poti h konvergenci z bogatejšimi državami

Gre za davčne posebnosti na področju znižanih stopenj DDV-ja, pa tudi na področju zaposlitev, kot je razumeti ministra za delo Luko Mesca. "Močno pozdravljam, da bo treba začeti odpravljati vrzel med redno zaposlitvijo in prekarnimi zaposlitvami," je dejal v izjavi za Radio Slovenija.

Na splošno Mesec razpravi o davčni reformi ne nasprotuje, višjo obdavčitev plač pa komentira takole: "To davčno breme veliko pove o tem, kakšen obseg socialnih pravic imajo države. Najnižje so v Mehiki in v Čilu, najvišje na Danskem in v Franciji." Če bo želela vlada kakršnekoli spremembe davščin uvesti že prihodnje leto, bi jih morala potrditi že letos. Pri davku na nepremičnine to zaradi neurejenih evidenc ni realno.