Blejska avtobusna postaja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Blejska avtobusna postaja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Potem ko je v zadnjih dneh v javnosti završalo zaradi izjav z ministrstva za okolje, podnebje in energijo, da razmišljajo o možnosti zaračunavanja za upokojenske vozovnice za javni potniški promet, saj na določenih relacijah nastaja takšna gneča, da preostali uporabniki javnega prevoza ne pridejo na avtobus, tudi če so že kupili vozovnico, zdaj na ministrstvu mirijo, da se to ne bo zgodilo. Kot so zagotovili za STA, je vlada v ponedeljek sklenila, da brezplačne vozovnice za zdaj ostajajo.

Na navedbe o morebitni ukinitvi brezplačnih vozovnic za upokojence in starejše od 65 let, ki jih je leta 2020 uvedla vlada Janeza Janše, so se v preteklih dneh med drugim ostro odzvali v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Vlado so pozvali k premisleku.

"Možnost, da bi nekaterim imetnikom brezplačnih vozovnic začeli zaračunavati uporabo javnega potniškega prometa, je treba razumeti v kontekstu ukrepov, s katerimi bi zmanjšali gnečo na najbolj obremenjenih, predvsem avtobusnih linijah," so ob tem pojasnili na ministrstvu.

Zaradi brezplačnih vozovnic gneča na medkrajevnih avtobusih

Dnevno namreč prejemajo pritožbe dijakov, študentov in zaposlenih, ki v prometnih konicah ne morejo na avtobuse, ker so ti zaradi velikega števila potnikov z brezplačnimi vozovnicami prezasedeni. Posledično preostali uporabniki "na prost sedež čakajo nekaj ur ali pa na koncu tisti dan sploh ne morejo na želeno lokacijo (v šolo ali na fakulteto) oziroma jim morajo peljati starši z osebnim avtomobilom".

Da bi rešili to problematiko, moči usmerjajo v iskanje dodatnih rešitev, zatrjujejo na ministrstvu.

Če ukrepi, kot je uvedba dodatnih linij in vozil, ki jih že izvajajo, in morebitna uvedba rezervacij na nekaterih linijah ter uporaba javnega potniškega prometa zunaj konic ne bodo zadoščali, na ministrstvu ne izključujejo ukinitve brezplačnih vstopnic.

Rezervacije se ne zdijo kot dobra rešitev

Glede uvedbe rezervacij priznavajo, da se jim na splošno ne zdi dobra rešitev. "V primeru, da uvedemo na nekaterih linijah rezervacijski sistem, bi ga morali za vse potnike na teh linijah. Sicer ta rešitev nima smisla. To pa bi pomenilo, da bi morali tudi imetniki mesečnih in letnih vozovnic vsak dan na okence ali splet po rezervacijo. To bi bila dodatna obremenitev, ki bi odvračala od uporabe javnega potniškega prometa," so ocenili.

Brezplačno vozovnico ima 230.000 upravičencev

Število brezplačnih vozovnic med upokojenci se je sicer po podatkih ministrstva po koncu ukrepov za preprečevanje epidemije covida-19 v drugem četrtletju 2022 močno povečalo, od tedaj pa zaznavajo rahel porast števila uporabnikov.

Brezplačno vozovnico za uporabo javnega potniškega prometa ima 230.000 upravičencev, od tega gre večinoma za upokojence, med njimi pa so tudi imetniki kartice invalida in vojni veterani. Redno vozovnico uporablja 100.000 upravičencev.

Najbolj zasedene so relacije, ki vodijo na obalo (Koper, Izola, Portorož, Piran) in na Bled ter v Bohinj.