Minister za obrambo Karl Erjavec je napovedal, da bodo na ministrstvu odgovorili na ugovor, ki ga je zoper razrešitev podal brigadir Miha Škerbinc. Ob tem se mu zdi preuranjena ocena Sindikata vojakov Slovenije, da je bila razrešitev nezakonita. Vnovič je dejal, da ni vedel, da bodo na Počku v nočnem času streljali tudi s težkim orožjem. Škerbinc je poleg svojega ugovora, ki ga je naslovil na načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc, podal tudi prošnjo za uradni razgovor, ki bo opravljen v naslednjih dneh. To so potrdili tudi na ministrstvu.

Sindikat vojakov, ki v javnosti zastopa Škerbinca, je danes potrdil, da je ta na razrešitev, ki jo je Erjavec izvedel zaradi nočnega streljanja s težkim orožjem na Počku, podal ugovor. V sindikatu so prepričani, da je bila razrešitev nezakonita, ker da je Škerbinc pri streljanju spoštoval vse predpise in usmeritve generalštaba. To naj bi namreč dalo usmeritev, da se na Počku strelja v skladu z dogovorom med postojnsko občino in ministrstvom, po katerem se lahko na vadišču razen v poletnih mesecih strelja ponoči do deset dni mesečno, brez časovnih omejitev in omejitev kalibra orožja.

Škerbinc trdi, da je Erjavec vedel za nočno streljanje na Počku

Sindikat SV prepričan, da je menjava Škerbinca nezakonita

Enako je v svojem ugovoru, ki ga je objavil sindikat, zapisal Škerbinc. Navedel je tudi, da so to, da bodo na vaji streljanje izvajali tudi ponoči, vedeli tako na vladi kot na ministrstvu in občini. Vedel naj bi tudi Erjavec, ki je bil po navedbah Škerbinca podpisnik načrta skupnega usposabljanja s silami ZDA in s katerim je bila seznanjena tudi vlada, v njem pa naj bi bilo natančno zapisano, kaj se bo dogajalo na vaji in s čim se bo streljalo. Del tega načrta je na spletni strani objavil tudi sindikat.

Škerbinc se je v ugovoru odzval tudi na nekatera medijska ugibanja, ali je bil razlog za njegovo razrešitev sum, da naj bi širil govorice o zdravstvenem stanju Ermenčeve. Kot je zapisal, je obveščevalno varnostna služba ministrstva izvedla preiskavo ozadja "domnevno spornega dogodka", po njej pa mu je bilo "pojasnjeno, da se govorice o moji vpletenosti in zlonamernosti določenih izjav niso potrdile". Kot je navedel, je bilo tudi rečeno, da so bile njegove besede "vzete iz konteksta in da se bi bilo treba ukvarjati z motivi in viri teh izkrivljenih informacij o meni".

Erjavec: "Zgodila se je ignoranca usmeritev ministrstva"

Erjavec v odgovoru na tovrstne navedbe pravi, da v dokumentih, ki so bili podlaga za to, da je vlada v začetku januarja potrdila vajo, ni bilo navedeno, da se bo na Počku v nočnem času streljalo s 120 milimetrskimi kalibri, pač pa da je "bil omenjen le kaliber 60 oziroma 70 centimetrov". Tudi sicer je kot minister dal usmeritev, naj se v nočnem času ne strelja z najtežjimi kalibri, te usmeritve pa so bile sprejete tudi "v okviru sklepov vlade", pravi. Na ministrstvu na vprašanje, komu je bila podana takšna usmeritev ter ali je bila podana pisno ali ustno, odgovarjajo, da je minister takšno usmeritev "dal na kolegijih in tudi ob drugih priložnostih".

Erjavec je pretekli teden z odredbo razrešil Škerbinca z dolžnosti poveljnika sil Slovenske vojske. Razlog je bil med drugim incident iz prejšnjega tedna, ko je prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva. Zato je od načelnice Erjavec zahteval preiskavo in poročilo o tem dogodku. Odločitev o Škerbinčevi razrešitvi je nato minister sprejel na predlog načelnice generalštaba Ermenčeve. Slednja je po njegovih besedah predlog argumentirala s tem, da je prišlo do kršitve sklepa vlade, pri tem pa se mu zdi normalno, da je predlogu tudi sledil. "Če je ona ocenila, da je razrešitev potrebna, sem ji kot minister, če ji zaupam, dolžan slediti," je dejal. Erjavec je navedel, da se je v zadevi Poček "zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo".

Miha Škerbinc je bil sicer del ekipe, ki si jo je postavila Ermenčeva. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka. Foto: BoBo
Miha Škerbinc je bil sicer del ekipe, ki si jo je postavila Ermenčeva. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka. Foto: BoBo

Razrešeni poveljnik poveljstva sil, brigadir Škerbinc, ne sme dajati izjav, zato sta njegove aktivnosti prevzela pravni zastopnik in sindikat SVS-ja, ki bo poslal predsedniku vlade Marjanu Šarcu pismo, v katerem bodo zahtevali javno opravičilo obrambnega ministra Erjavca pripadnikom Slovenske vojske in razrešenemu poveljniku sil "zaradi izjav o možnem streljanju na Postojno".

"Slovenska vojska ni agresorska vojska in ne strelja po slovenskih mestih," je za Večer dejal predsednik SVS-ja Gvido Novak in napovedal, da bodo obvestili tudi vrhovnega poveljnika, predsednika Boruta Pahorja, ter ga pozvali, da se do te zadeve javno opredeli. "Zato ker je za Sindikat vojakov Slovenije nedopustno, da obrambni minister duhoviči o zakonitem delovanju poveljnika sil in se na ta način posmehuje vsem pripadnikom Slovenske vojske," meni Novak.

V časniku Večer se je Erjavec namreč vprašal, ali bo SV naslednjič streljala na Postojno. "Šlo je za retorično vprašanje, s katerim sem hotel pokazati, da morajo poveljniki skrbno izvajati vse tisto, kar je sprejeto. Nenazadnje je politika tista, ki odloča, ne vojaki. Ti so zato, da spoštujejo ukaze," je pojasnil Erjavec.

"Minister Karl Erjavec je razrešil brigadirja Miho Škerbinca z dolžnosti poveljnika sil Slovenske vojske zaradi nočnega streljanja. Nočno streljanje na vadišču Poček v okviru mednarodne vaje je bilo načrtovano in izvedeno v skladu z vsemi predpisi in usmeritvami. Slovenska vojska se je pri vseh streljanjih, kakor tudi na vaji s pripadniki ameriške vojske, ravnala v skladu z dogovorom med obrambnim ministrstvom in Občino Postojna, ne glede na to, da je Občina od tega odstopila. Tako je bilo že v času prejšnjega načelnika in ministrice in sedanja načelnica je to med drugim tudi jasno povedala na novinarski konferenci po poročanju o pripravljenosti predsedniku države. Dogovor z Občino Postojna dopušča streljanje tudi ponoči do desetkrat na mesec, razen v poletnih mesecih in tako se je nedavno na Počku tudi streljalo. S pojasnjevanjem ministra Karla Erjavca medijem, da je prišlo do incidenta in da je iz previdnosti potrebno razrešiti poveljujočega, ker se lahko jutri zgodi streljanje na Postojno, je obrambni minister razžalil pripadnike sil Slovenske vojske in poveljujočega osebno."
Izjava Sindikata vojakov Slovenije glede razrešitve brigadirja Škerbinca.