Ustavni sodnik Rok Čeferin. Foto: BoBo
Ustavni sodnik Rok Čeferin. Foto: BoBo

Še isti dan je ustavno sodišče pojasnilo, da ne drži, da bi sodnik Čeferin sodil o zadevi, v katero bi bil pred tem vpleten bodisi kot stranka ali pooblaščenec v postopku, ali bi eno od strank zastopala odvetniška družba, v kateri je bil prej kot odvetnik zaposlen. V nadaljevanju je zapisalo, da je Čeferin pred kratkim obvestil sodnike, da je pred časom pomotoma sodeloval pri dopisnem odločanju o zadevi, v kateri bi moral biti izločen. In še, da se ob tako velikem pripadu zadev na ustavno sodišče napake dogajajo in se bodo verjetno še dogajale.

Da se ne bi smele, pravi rektor Nove univerze in profesor prava Matej Avbelj, saj je prepričan, da bi ustavno sodišče moralo sprejeti polno odgovornost za storjeno kršitev ustave, se javno opravičiti in izvesti notranje ukrepe, da se kaj takega ne bi več dogajalo.

Rok Čeferin nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da je kot član upravnega odbora odvetniške zbornice pred leti res soodločal o tem, da se Petru Kodriču zavrne vpis v imenik odvetniških kandidatov, med drugim zato, ker je bil Kodrič pred tem pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja. Ko je Kodričevo pritožbo dobil v odločanje kot ustavni sodnik, se, pravi Čeferin, primera ni spomnil, saj da nikjer v spisu ni navedeno njegovo ime. Očitke o nevestnem delu ali celo zavestnih kršitvah zavrača.

Sorodna novica Ustavni sodnik Čeferin pomotoma odločal v zadevi, v kateri bi moral biti izločen

O sklepu naj se odloča znova

Sodišču je Čeferin predlagal, naj sporni sklep, ki ga je sopodpisal, razveljavi in odloči znova. Odločitev je bila že sprejeta, a ne bo objavljena, dokler z njo ne bo seznanjen najprej pritožnik. Peter Kodrič se je sicer po tem, ko je doma izčrpal vse pravne možnosti, aprila lani pritožil še na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Kodričev odvetnik Marko Rajčević Lah o teži Čeferinove napake pravi: "Mislim, da gre za čisto banalno napako, ki se lahko zgodi vsakemu od nas, verjamem kolegu oziroma nekdanjemu kolegu Roku Čeferinu, da je pozabil oziroma spregledal, da je o tej zadevi enkrat že odločal kot član upravnega odbora odvetniške zbornice. Mislim, da gre tukaj za poskus diskreditacije Roka Čeferina ali pa prek njega njegovega brata Aleksandra Čeferina."

Tudi Rok Čeferin razmišlja podobno, in sicer da je konkretna zadeva razvpita samo zato, ker je eden od kolegov izkoristil priložnost za obračun z njim s pomočjo svojih političnih prijateljev, ki niso zadovoljni z njegovim sojenjem.

Spodaj vabljeni k ogledu pogovora voditeljice Odmevov Rosvite Pesek s pravnikom z mariborske fakultete Jurijem Toplakom.

Ustavni sodnik Čeferin odločal, ko ne bi smel