Slovenija ceni pozornost, ki jo deželna vlada in predsednik Fedriga namenjata slovenski narodni skupnosti, je poudaril Cerar. Foto: BoBo

S Cerarjem sta razpravljala o aktualnih vprašanjih slovenske narodne skupnosti v Italiji, vključno z dolgoročno ureditvijo zastopstva v italijanskem parlamentu in deželnem svetu FJK-ja.

Slovenija ceni pozornost, ki jo deželna vlada in predsednik Fedriga namenjata slovenski narodni skupnosti, je poudaril Cerar, ki se je zavzel za okrepitev aktivnosti za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti, kar predstavlja pomemben simbolni korak v slovensko-italijanskih odnosih.

Fedriga in Cerar, ki je sogovornika sprejel na gradu Strmol, sta izrazila zadovoljstvo z doseženim sodelovanjem med Slovenijo in FJK-jem ter potrdila interes za nadaljevanje rednega dialoga. Dogovorila sta se za organizacijo naslednjega zasedanja skupnega odbora Slovenija-FJK v prihodnjih mesecih v Sloveniji.

Izpostavila sta tudi pozitivne trende na gospodarskem področju ter v programih čezmejnega sodelovanja. Kot so sporočili z ministrstva, je bilo izraženo zadovoljstvo, da je v okviru projekta Crossmoby, ki razvija trajnostno mobilnost na čezmejnem območju, znova vzpostavljena železniška povezava med Ljubljano in Trstom.

Strinjala sta se tudi o pomenu krepitve sodelovanja na področju znanosti. Slovenija je podprla kandidaturo Trsta za Evropsko prestolnico znanosti. Minister Cerar je dejal, da bo Euroscience Open Forum (Esof), ki bo julija 2020 potekal v Trstu, dobra priložnost za predstavitev slovenske znanosti in krepitev povezovanja med institucijami. V sklopu Esof bo potekal tudi 5. Slovensko-italijanski dan znanosti.

Cerar in Fedriga sta izmenjala tudi stališča o migracijah, še posebej o trenutnih trendih na zahodni balkanski poti. Zunanji minister je pri tem poudaril, da slovenska policija izvaja učinkovit nadzor nad zunanjo schengensko mejo, dobro poteka tudi sodelovanje med slovensko in italijansko policijo.

Na obisku v Sloveniji premier Furlanije