Foto: EPA
Foto: EPA

"Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja – in zanjo zastavil svoje ime. SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja – a žal tudi nič več Stranka modernega centra," je v DZ-ju povedal in tudi na svoji strani na Facebooku objavil Miro Cerar.

Ocenil je, da SMC ni več verodostojen v uresničevanju ustanovnih vrednot, da vodstvo stranke ne posluša članov, ne vidi niti volivcev, poslanci pa da so pozabili, kdo jih je izvolil.

Poslance je pozval, naj "začnejo misliti s svojo glavo", če pa se to ne zgodi, je člane pozval, naj izstopijo.

Vodenje stranke je septembra lani prevzel Zdravko Počivalšek, ki je podprl vstop v novo desnosredinsko vlado pod vodstvom Janeza Janše, Cerar pa je postal častni predsednik.

Počivalšek je Cerarja pozval, naj prevzame vodenje državnega zbora. Cerar je o tej pobudi po lastnih besedah resno razmislil. "SMC bi tako lahko varoval načelo ločitve oblasti in zagotovil liberalni korektiv desni vladi," je ocenil. A po nedeljskem pogovoru s Počivalškom je Cerar ocenil, da gre za "manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov".

Potreboval je nekaj časa

Cerar, aktualni minister za zunanje zadeve v odhodu, je že pred podpisom koalicijske pogodbe Počivalšku povedal, da v vladi pod vodstvom Janše ne more sodelovati. Ali to pomeni, da ne želi sodelovati niti v novi koaliciji, pa se takrat ni želel izreči. Na seji sveta stranke SMC, ki je prejšnji torek obravnaval osnutek nove koalicijske pogodbe in nazadnje prižgal zeleno luč za vstop v novo vlado, Cerarja nato ni bilo.

Počivalšek: Treba je iti naprej

Med predajo oblasti nekaj mesecev nazaj. Foto: BoBo
Med predajo oblasti nekaj mesecev nazaj. Foto: BoBo

Prvak SMC-ja Zdravko Počivalšek je v izjavi v DZ izstop pospremil z besedami, da stranke ne morejo konsolidirati, če se vedno znova vračajo nazaj. Zato Cerarja, tudi če bi ostal v stranki, ne bi predlagal za predsednika DZ-ja. Odločitev je bila težka, a nujna, ker moramo iti naprej, je povedal Počivalšek.

Pojasnil je, da se je sestal z ustanoviteljem in prvim predsednikom SMC-ja Cerarjem in se z njim pogovoril. Neuradno naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer.

Počivalšek je dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki. Ta je po Počivalškovem mnenju po dolgem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in obdobja, ko je bila kriva za vse, kar je narobe v državi, pred težko nalogo konsolidacije stranke. Po njegovih besedah ostaja stranka naravnana socialno, liberalno in trajnostno. "Seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem, kako naprej, enotni in vsaj približno usklajeni o smeri, v kateri gremo," je povedal.

Spomnil pa je, da se konsolidacija stranke ne more zgoditi, če se vedno znova vračajo nazaj v zgodovino: "Kar je bilo, je bilo." Počivalšek je napovedal, da bo prevzel polno odgovornost za vse, kar bo v prihodnje. V tej luči je Cerarju pojasnil odločitev, da ga ne bo predlagal za predsednika DZ-ja, ko bi se vrnil v DZ.

O tem se je namreč dalj časa ugibalo, saj se Cerar lahko po prenehanju funkcije zunanjega ministra oziroma s prihodom vlade Janeza Janše vrne v DZ. Ni pa jasno, ali bi Cerar, ki je sicer že kot predsednik stranke zavračal sodelovanje z Janšo in nedavno tudi zavrnil sodelovanje v njegovi vladi, funkcijo, tudi če bi mu bila ponujena, sprejel. Cerar naj bi že sredi februarja namreč zavrnil ponudbo za prevzem vodenja DZ-ja, pozneje pa naj bi o tem resno razmišljal, dokler mu ni Počivalšek v nedeljo zvečer odrekel podporo.

Cerar je bil danes, ko je sporočil, da iz stranke, ki je dolgo nosila njegovo ime in katere častni predsednik je bil, izstopa, oster do stranke in do njenih akterjev. Pojasnil je, da zapušča SMC, ki da je ostala brez časti. Navedel je tudi, da je po nedeljskem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov. Ali se bo vrnil v poslanske klopi, še ni pojasnil.

Neuradno naj bi bil kandidat za predsednika DZ-ja aktualni vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič.

Izstop Mira Cerarja iz SMC-ja