Miro Cerar kritičen do ministrice Kozlovič

Za svojo nekdanjo strankarsko kolegico, pravosodno ministrico Lilijano Kozlovič, nekdanji slovenski premier Miro Cerar meni, da je s tem, ko ji ne uspe s predlogi, dobila javno nezaupnico, po kakršni bi vsak funkcionar moral vedeti, kaj storiti.

Zastoj imenovanj več slovenskih tožilcev in dveh tožilcev za Evropsko javno tožilstvo je škodljiv, pravi Cerar. "Škodimo ugledu Slovenije, predvsem pa vse skupaj zelo slabi avtoriteto ministrstva za pravosodje in same ministrice," je povedal.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič s svojimi predlogi na vladi ne uspe. Foto: BoBo
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič s svojimi predlogi na vladi ne uspe. Foto: BoBo

Vlada ignorira predloge ministrice

Ministrica je namreč nekatere predloge že septembra posredovala na vlado, pa na dnevni red vlade enostavno niso uvrščeni, pri evropskih tožilcih gre še zgolj za seznanitev. Rešitve ministrica nima. "Tu bi vsak javni funkcionar, ki ima neko strokovno in osebno integriteto, vedel, kaj mora storiti. Žal se nekako ta zadeva v mučni obliki nadaljuje," je nadaljeval.

Minister za pravosodje je sploh tisti, ki bi moral biti prvi branik pravne države. "Večkrat je ministrica, ko so se dogajale za pravno državo škodljive stvari, molčala ali pa se odzivala prepozno. To škodi integriteti ministrstva in pa sami pravni državi," je še povedal.

Miro Cerar je bil tudi ustanovitelj in predsednik SMC-ja, ob vstopu stranke v novo koalicijo pa je lani iz stranke izstopil. Kako politično ocenjuje vlogo SMC-ja zdaj? "Ne gre samo za ministrico iz vrst SMC-ja, gre za koalicijske partnerje v tej vladi, ki pravzaprav nimajo nekega prepoznavnega lastnega jaza, vsi se izrazito podrejajo politiki in temu, kar dela vladajoča stranka na čelu s predsednikom vlade," je odgovoril Cerar.

In čeprav je vladajoča stranka upravičena do neke svoje politike, pa je notranja razprava ob problemih, predvsem pa glas v korist pravne države znotraj koalicije, nujen, tega pogreša, je sklenil Cerar.