Miro Cerar je bil gost oddaje Politično s Tanjo Gobec. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar je bil gost oddaje Politično s Tanjo Gobec. Foto: MMC RTV SLO

Teden dni od odstopa premierja Marjana Šarca in njegove vlade, ki zdaj opravlja le še tekoče posle, je jasno, da so predčasne volitve aprila resna možnost, če pa bi se oblikovala nova koalicija v sedanji sestavi parlamenta, bi jo vodil prvak SDS-a Janez Janša. Po besedah vodje SDS-ovih poslancev Danijela Krivca druge možnosti zanje ne pridejo v poštev, tako da je konec ugibanj, ali bi bil SDS pripravljen prispevati 26 glasov za drugega mandatarja, denimo Mateja Tonina ali Zdravka Počivalška.

Aktualni predsednik SMC-ja Počivalšek pušča široko odprta vrata za pogovore o novi koaliciji, a ga še čaka razprava o tem v stranki, ki je, resda pod drugim vodstvom, po volitvah pred letom in pol takšno koalicijo kategorično zavračala. Enačba pa se še bolj zaplete ob tvitu predsednika NSi-ja Tonina, da jih oblikovanje nove koalicije zato, da se rešujejo poslanski mandati, ne zanima in da so zanje boljše predčasne volitve.

Že sredi tedna bodo vodje poslanskih skupin svoje videnje položaja po odstopu vlade predstavili predsedniku republike. V Političnem s Tanjo Gobec na TV Slovenija je scenarije in možnosti za vstop SMC-ja v novo vlado pojasnil gost, ustanovitelj stranke SMC in trenutni zunanji minister, Miro Cerar.

Vabljeni k branju pogovora.

Oddaja Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija. Foto: Zajem zaslona
Oddaja Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija. Foto: Zajem zaslona

Stranka se je sprva imenovala Stranka Mira Cerarja, kaj kot ustanovitelj stranke mislite o vstopu SMC-ja v desno vlado pod vodstvom Janše?
Svoje mnenje imam, a ga bom najprej posredoval ožjemu vodstvu stranke, ko bomo o tem razpravljali. Stranke ne vodim več, odgovornost za to je prevzel Zdravko Počivalšek. Verjamem, da bomo imeli v stranki tvorno razpravo. Ko smo se pred letom in pol o tem odločali, smo se odločili za levosredinsko koalicijo pod vodstvom premierja Šarca. Žal je to zdaj razočaranje, saj je z odstopom Šarec presenetil vse nas in presekal proces dela vlade, ki bi morala prav zdaj še bolj intenzivirati svoje delo. To, v kar smo položili svoje zaupanje, da bomo z levosredinsko koalicijo delali štiri leta v dobro Slovenije, je bilo zdaj prekinjeno. In to ne zaradi SMC-ja, rekel bi tudi, brez koordinacije z nami, kar zelo obžalujem. Šarec ni vložil nekega vidnega napora, da bi nas konsolidiral v koaliciji.

Pa bi se to dalo?
Poglejte, če ne poskusiš, ne veš.

Ampak vsak teden pri vsakem projektu so bili nenehni spori …
Prav zato bi moral vse posesti za mizo, iti tudi v pogovore z opozicijskimi strankami. Politika je umetnost pogovarjanja in dogovarjanja, dialoga. Če potem ne bi našel rešitve, potem bi bila to razumljiva poteza, brez tega napora pa zadeva tudi mene preseneča. No, kakor koli, to moramo sprejeti. Treba je iti naprej in storiti, kar je najbolje za to državo.

Kaj pravite na očitek, da z dogovarjanjem, da bi šli v Janševo vlado, kar ste zavrnili pred letom in pol, zgolj rešujete lastne poslanske mandate, saj bi morebitne volitve SMC kot stranko izbrisale?
To je neprimeren očitek, še posebej če leti na SMC. Poslance imajo vse stranke, vsaka, ki bi se odločila za koalicijo, takšno ali drugačno, bi torej reševala mandate po tej logiki. Vsem poslancem je zdaj verjetno težko, ker je nastala negotovost, to velja tudi za ministre in vse druge. Kot sem rekel, pogledati je treba, kaj je dobro za Slovenijo, kaj je državotvorno.

Programsko se zdaj najdete? Pred letom in pol se niste …
Oprostite, to pa ni korektno. Takrat sploh nismo šli v pogajanja, veste, da takrat Janša niti ni sprejel možnosti, da bi oblikoval vlado. Smo pa res povedali, da se vidimo bližje s temi drugimi strankami. Samo kaj zdaj to pomaga, ko se je na takšen nepričakovan način zadeva prekinila? Zdaj moramo ugotoviti, kot pravi ustava, ali je v 30 dneh mogoče sestaviti kakršno koli novo koalicijo.

Že, že. Ampak sprašujem o stališču SMC-ja, tudi vsebinsko in programsko. Zdaj ko se odločate, katere teme so programsko skupne?
Vse teme so pomembne. Če bi se pogovarjali o novih koalicijah, bo treba dati na mizo točno to, programske vsebine, za katerimi bi vsi partnerji stali. To pa je precejšen izziv, priznam.

Gospod Cerar, sodelovanje liberalnega bloka na evropskih volitvah, ali je Šarčeva ponujena roka sodelovanja za sprejeti ali ne s strani SMC-ja?
Tudi o tem bo treba razmisliti. Mi smo tudi sami ponujali roko, obetali smo si dobre pogovore, pa so bili ti na neki čuden način s strani gospoda Šarca zavrnjeni. Mislim, da če nam bo uspelo kar koli narediti v tej smeri, bo treba na novo vzpostaviti zaupanje, kajti na takšni podlagi ... ko je bila možnost, da naredimo skupni blok, se je to zavračalo s strani LMŠ-ja. Zdaj ko se jim je zgodba začela rušiti, ministri so odstopili in premier ... zdaj pa kar naenkrat pritečejo. Seveda, kot resna stranka bomo razmišljali tudi o tej možnosti, ideološko sorodne stranke moramo sodelovati. Nekaj vprašanj se sicer poraja, koliko smo si v resnici sorodni, kajti eno je, kaj stranka govori, drugo pa, kaj dela.

Ste si bili pred evropskimi volitvami bolj?
Čas je približno pokazal, kakšna je katera stranka. V SMC-ju smo ostali na sredinski socialno-liberalni poziciji, ko pa gledamo praktično delovanje drugih strank, ki se tudi proglašajo za tovrstne stranke, opažamo razlike. Kot resna in odgovorna stranka bomo enotno sprejeli, kot vedno doslej, neko odločitev, pred tem pa se bomo seveda pogovarjali z vsemi. To tudi Počivalšek počne, preučili bomo vse možnosti, kajti samo tako lahko sprejmeš dobro in pravo odločitev za državo.

Je poslanska skupina enotna, glede na to, da eden vaših poslancev vodi preiskovalno komisijo prav o domnevnih spornostih pri financiranju stranke SDS?
Zagotovo smo za zdaj še enotni. Vendar ko bodo nekoč ta vprašanja prišla v vsej svoji jasnosti na dan, s kom se bomo pogovarjali o možnosti sestavljanja vlade, takrat se bo morda treba o tem tudi resno pogovoriti. Pri nas razlike v razmišljanjih so, tudi sam imam svoje mnenje. Gre za proces, ki ga mora vsaka stranka opraviti.

Po odločitvi Sodišča EU-ja, da ni pristojno, ste bili vprašani okoli stroškov. Zanimiv odgovor ste dali, češ da je bila to zelo dobra poteza. Kako to argumentirate?
Tožbo je vložila Slovenija, vložila jo je vlada soglasno. Podprl jo je večinsko tudi državni zbor. To je bila odločitev Slovenije, in to v pravi smeri. Dilema je bila, ali narediti nič ali izkoristiti neko pravno možnost, ki se je ponujala, da dokažemo kršitev evropskega prava. Verjamem, da če bi sodišče imelo dovolj poguma, da o tem odloči, bi mi to dokazali.

Zadovoljni ste z izkupičkom, rekli ste, da je zdaj črno na belem, kaj?
Sodišče je v izjavi za medije razložilo svojo odločitev zelo jasno, da morata Hrvaška in Slovenija izvršiti arbitražno odločbo in da je meja določena z arbitražno odločbo. To je tisto najpomembneje pri vsej tej zadevi ta hip. Poudarjam, nikoli ni bilo pod vprašajem, kar je zdaj tudi najvišja sodna instanca v EU-ju ugotovila, da arbitražna odločba je, obstaja in je zavezujoča ter jo je treba izvršiti.

Kako ste videli prve izjave novega hrvaškega predsednika, je to umirjena žoga, neki nov besednjak?
Da, je neki nov besednjak, ampak če smo zelo pozorni, je treba videti, da je še vedno drugačen od našega. Treba se je pogovarjati. Upam, da se bosta predsednika Pahor in Milanović sešla. Preveriti bo treba, ali na Hrvaškem obstajata volja in možnost, da si pridemo bližje. Pogovori so mogoči, a le o tem, kako se bo odločba arbitražnega razsodišča izvršila. V naravi so mogoči dogovori, ampak v okviru arbitražne odločbe.

Politično s Tanjo Gobec