Minister Janez Cigler Kralj prihaja iz kvote NSi-ja. Foto: BoBo
Minister Janez Cigler Kralj prihaja iz kvote NSi-ja. Foto: BoBo

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je za Slovensko tiskovno agencijo sporočil, da ne namerava odstopiti, saj v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa.

V največji opozicijski stranki LMŠ so potrdili, da so spisali interpelacijo z očitki ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju. V Levici pa so se že odločili, da jo bodo sopodpisali in podprli. Neuradno bi lahko interpelacijo vložili že v četrtek.

Prvi mož stranke Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da gre za "kapljo čez rob", opozicija pa je dolžna ukrepati. "Financiranje lastnega zavoda, ki je proti cepljenju, je kaplja čez rob. Ne glede na konstruktivno nezaupnico (ki ostaja naša prioriteta), je opozicija dolžna ukrepati v takšnem primeru. Minister mora oditi. Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo," je Šarec navedel na Twitterju.

Poziv k odstopu Ciglerja Kralja

Sklic izredne seje odbora za delo zaradi spornega razpisa

V strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ-ja za delo, na kateri bi obravnavali sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam zaradi epidemije covida-19, še zlasti projektov Zavoda Iskreni, ki je po njihovi oceni sporno.

Ministrstvo je namreč lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje omenjenih projektov. Namen je bil podpreti tiste, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije. Na razpisu so izbrali tudi Zavod Iskreni, Zavod za kulturo življenja.

Sorodna novica Večina opozicije zahteva sklic nujne seje odbora za delo, minister: Vse je potekalo transparentno

V opoziciji so kritični tako do povezav ministra z zavodom kot tudi do vsebin in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo v zavodu.

Vatovec: Širijo mračnjaške ideje

Po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca "gre za zavod, ki širi precej nazadnjaške oziroma mračnjaške poglede na svet". V zavodu nasprotujejo splavu, cepljenju in kontracepciji ter zagovarjajo pogled na družino, ki jo oblikujejo poročena moški in ženska ter otroci, je naštel. Vatovec je ob tem ministra Cigler Kralja pozval k odstopu. "V vsaki normalni državi bi ob takšnem sumu korupcije moral minister odstopiti. K temu ga tudi pozivam," je povedal.

Sorodna novica Stepišnik odstopil s položaja ministra. Meni, da so obtožbe naročene.

Rajh: Pričakujem visoke standarde

Poslanec SAB-a Andrej Rajh pa je potegnil vzporednice z vlado Alenke Bratušek. Spomnil je, da je takratni gospodarski minister Stanko Stepišnik moral v podobnem primeru odstopiti. "Takrat je Ljudmila Novak rekla, da je to edino pravilno. Zato pričakujemo, da bo NSi v tem primeru imel enako visoke standarde in to zahteval tudi od lastnega ministra," je povedal.

Poslanec SD-ja Marko Koprivc je v izjavi za medije ponovil, da je minister Cigler Kralj ustanovitelj in lastnik tega zavoda. "Pred nastopom funkcije se je temu odpovedal, a je očitno, da gre za zelo jasne in očitne indice koruptivnega dejanja," je dejal. V stranki dodelitev sredstev zavodu ostro obsojajo.

Sorodna novica Cigler Kralj o 130.000 evrih za Zavod Iskreni: Zaupam komisiji, da je delo opravila strokovno

Kovačič: Težko, da bi zadeva šla mimo ministra

Poslanec LMŠ-ja Aljaž Kovačič pa je poudaril, da je razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalcev zaradi epidemije vodila članica ožje ministrove ekipe, ki je zaposlena v njegovem kabinetu na zaupanje. Ocenil je, da je težko, "da bi mimo ministra šla neka zadeva, za katero je odgovoren eden izmed njegovih najožjih sodelavcev". Kovačič je opozoril tudi, da Zavod Iskreni izdaja Domovino. V njej po njegovih navedbah oglašuje tudi obrambni minister Matej Tonin.

Zahtevajo dokumentacijo

V zahtevi za sklic nujne seje odbora sicer predlagajo, naj odbor s sklepom pozove ministrstvo, da pošlje DZ-ju dokumentacijo, na podlagi katere je bil na javnem razpisu izbran omenjeni zavod, in razloge za tako odločitev. Komisiji za preprečevanje korupcije pa naj predlaga, da preuči morebitne sume korupcijskih tveganj, povezanih z ministrovo osebno vpletenostjo v javni razpis za omenjeno sofinanciranje projektov.

Ministrstvo: Cigler Kralj ni sodeloval, ni vplival

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na ministrstvu so danes (sreda) pojasnili, da minister v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek omenjenega razpisa. Ravno tako po njihovih navedbah ne drži trditev, da je odločitev o dodelitvi sredstev sprejel sam minister.

Glede povezanosti ministra z Zavodom Iskreni so pojasnili, da se je minister iz soustanoviteljev Zavoda Iskreni izključil dobro leto od ustanovitve zavoda, iz organov zavoda pa lani, pred nastopom ministrske funkcije.

Po njihovih navedbah Cigler Kralj poudarja, da z ženo že dobrih 15 let sodeluje v različnih preventivnih in izobraževalnih programih Zavoda Iskreni ter zadnje desetletje tudi v skupnosti družin Iskreni, s čimer zagovarja družinske vrednote in podpira programe za podporo družin po vsej Sloveniji. Za zavod opravlja prostovoljno delo, od katerega nima finančne koristi. Ker opravlja tudi ministrsko funkcijo, je izločen iz vseh postopkov, ki bi lahko bili potencialno konfliktni ‒ tako na strani ministrstva kot tudi zavoda, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili pa so tudi potek javnega razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19. Razpisno dokumentacijo so pripravile strokovne službe na ministrstvu v koordinaciji s službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Na ministrstvu so poudarili, da razpisna dokumentacija jasno določa pogoje, objavljena pa je na vladnem spletišču. "Vse je ves čas potekalo transparentno," so zapisali.

Sklepe je podpisal sekretar Cveto Uršič. Foto: Zajem zaslona
Sklepe je podpisal sekretar Cveto Uršič. Foto: Zajem zaslona

Na razpis so prejeli 129 formalno popolnih vlog. Šest prijav je prišlo prepozno, sedem vlog pa ni izpolnjevalo pogojev. Minimalne kakovostne kriterije je doseglo 122 vlog. Te je nato ocenila komisija, pri tem pa so vsako vlogo ocenili trije ocenjevalci.

Predlog prejemnikov sredstev je 4. januarja sprejela petčlanska komisija. Med najvišje ocenjenih 17 od 135 prijavljenih organizacij so razdelili 1.911.951,66 evra. Sklepe je po pooblastilu ministra podpisal državni sekretar Cveto Uršič.

Prijavljene organizacije so na razpisu same določile višino sredstev, ki jih potrebujejo za svoje programe. Višina je bila omejena na 130.200 evrov na organizacijo. "Vse organizacije, ki so bile na razpisu izbrane, so prejele dodeljena sredstva v višini zaprošenih sredstev," so pojasnili na ministrstvu. Kot so dodali, bi bilo "kakršno koli zniževanje v nasprotju z razpisnimi pogoji".

Med prejemniki so poleg Zavoda Iskreni tudi Zveza prijateljev mladine - Moste Polje, SOS telefon, Rdeči križ, Karitas, Kralji ulice, Spominčica in drugi. "Namigovanja, da je med prejemniki sredstev veliko število organizacij, povezanih z Rimskokatoliško cerkvijo, ustvarja vtis, da so bile prejemnice pretežno rimskokatoliške organizacije, kar nikakor ne drži," so ob tem zapisali.

Zavod Iskreni: Ne živimo od javnih razpisov

Spletna stran Zavoda Iskreni. Foto: Zajem zaslona
Spletna stran Zavoda Iskreni. Foto: Zajem zaslona

V zavodu so za Slovensko tiskovno agencijo navedli, da jim je leta 2012 ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport odobrilo zadnji projekt, ki je večji od omenjenega, in sicer za razvoj e-storitev in mobilnih aplikacij, v skupnem znesku 131.025 evrov. Odtlej pa javnih sredstev za projekte oz. delovanje zavoda niso prejeli.

V zadnjih letih se na razpise, ki se financirajo iz državnega proračuna, niso prijavljali. Prijavili so se le na medijski razpis s portalom Domovina.je, a sredstev niso prejeli, so navedli. Ne živijo od javnih razpisov in stremijo k temu, da niso odvisni od javnih sredstev.