Neeksplodirana letalska bomba iz 2. svetovne vojne. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Neeksplodirana letalska bomba iz 2. svetovne vojne. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Vojaška eksplozivna ubojna sredstva iz prve in druge svetovne vojne in vojne za Slovenijo, raztresena po območju Slovenije, še vedno ubijajo in pohabljajo civilno prebivalstvo, so poudarili v Zvezi društev civilnih invalidov vojn Slovenije.

Lani je bilo zbranih skoraj 13.363 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev oziroma skoraj 4271 kosov, letos pa do zdaj več kot štiri tone, ki jih je državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi uničila, so navedli.

Prebivalce opozarjajo, da morajo biti posebno previdni, če ob kakršni koli priložnosti opazijo neeksplodirana ubojna sredstva ali pridejo v stik z njimi ali pa samo sumijo, da gre za tako sredstvo. Pozivajo jih, da se predmetov ne dotikajo, prostor pa naj zavarujejo in to takoj sporočijo na telefon 112.

V duhu gesla zveze Nikoli več vojn poudarjajo, da je varovanje države in državljanov ena najpomembnejših vsebin delovanja družbe. Po njihovem mnenju ga je treba upoštevati tudi pri urejanju drugih področij, denimo gospodarskih, pravnih in socialnih. Morebitne nesporazume pa je nujno reševati na dogovoren način na vseh ravneh, da ne bi prihajalo do oboroženih spopadov, so zapisali na spletni strani.

Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije je bila ustanovljena 22. decembra 1970, v naslednjih letih pa so bila ustanovljena tudi njena medobčinska društva, in sicer v Celju, Kranju, Ljubljani, Novi Gorici, Novem mestu in Mariboru.