Slovenija v 30 letih ni upravičila pričakovanj, meni več kot 61 odstotkov vprašanih. Foto: BoBo
Slovenija v 30 letih ni upravičila pričakovanj, meni več kot 61 odstotkov vprašanih. Foto: BoBo

Med strankami ima najvišjo podporo SDS, sledita mu SD in LMŠ. Najbolj priljubljena med politiki ostaja evropska poslanka Ljudmila Novak. Če bi bile volitve v državni zbor v nedeljo, bi stranke SD, LMŠ, Levica in SAB osvojile 49 mandatov, SDS in NSi pa bi skupaj zbrala 39 mandatov, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za časopisa Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. SDS bi po izračunu na podlagi opredeljenih volivcev prejel 29 sedežev v državnem zboru, SD 19, LMŠ 14, Levica 11, NSi 10, SAB pa pet.

Najbolj priljubljena stranka je še naprej SDS. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Najbolj priljubljena stranka je še naprej SDS. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Največ vprašanih, 19,1 odstotka, bi volilo stranko SDS, kar je ena odstotna točka več kot v zadnjem merjenju. Sledila bi ji SD z 12,1 odstotka podpore (maja 13,1) in LMŠ z 8,8 odstotka podpore vprašanih (maja 8,2). Levico bi volilo 6,9 odstotka anketirancev, kar je 0,6 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Sledita NSi s 6,5 odstotka podpore (maja 7,3) in SAB s 3,4 odstotka podpore (maja 3,6). Stranko SLS bi volilo 2,3 odstotka vprašanih (maja 1,9), SNS 1,1 odstotka anketirancev (maja 1), DeSUS 0,9 odstotka vprašanih (maja 0,5), SMC pa bi tako kot maja volilo 0,6 odstotka vprašanih. Druge stranke bi volilo 0,8 odstotka vprašanih (maja 1).
Število neopredeljenih volivcev se je zmanjšalo, naraslo pa je število vprašanih, ki ne bi volili. 30,5 odstotka anketirancev je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (maja 32,9), volitev pa se ne bi udeležilo 6,9 odstotka vprašanih (maja 4,4).

Da je vlada uspešna, meni 29,8 odstotka vprašanih

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi imela nizko podporo, njeno delo kot neuspešno ocenjuje 66,1 odstotka vprašanih, kar je za 4,1 odstotne točke manj kot pretekli mesec. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 29,8 odstotka vprašanih.

Evroposlanka Ljudmila Novak (NSi) ostaja najbolj priljubljena političarka. Foto: BoBo
Evroposlanka Ljudmila Novak (NSi) ostaja najbolj priljubljena političarka. Foto: BoBo

Najbolj priljubljena še naprej Ljudmila Novak

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov še naprej ostaja evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, sledi ji predsednik republike Borut Pahor. Na tretje mesto pa se je povzpel predsednik DZ-ja Igor Zorčič.

Na četrtem mestu je predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon, sledijo evropski poslanec Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD-ja Dejan Židan, predsednik NSi-ja in minister za obrambo Matej Tonin ter minister za zunanje zadeve Anže Logar. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov končuje predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.
Na zadnji mesti sta se uvrstila poslanca Levice Violeta Tomić in Miha Kordiš, ki zapuščata družbo 22 najbolj priljubljenih politikov. Prihodnji mesec ju bosta zamenjala predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti ter predsednik SDS-a in vlade Janez Janša.

Je Slovenija v 30 letih izpolnila pričakovanja?

Prebivalci Slovenije so pred 30. obletnico osamosvojitve nezadovoljni z delovanjem demokracije, kamor štejejo politični sistem (parlament, politične stranke, vlado) in pravosodni sistem. Bolj pa so zadovoljni s socialno varnostjo in lastnimi materialnimi razmerami. Anketiranci so najbolj zadovoljni s stopnjo osebne varnosti.

Država je v tridesetih letih upravičila pričakovanja 32,9 odstotka vprašanih, kar je 12,4 odstotne točke več kot leta 2011 ob dvajseti obletnici države.

Živimo danes bolje?

Na vprašanje, ali anketiranci danes živijo bolje, slabše ali enako kot pred tridesetimi leti, je 32,8 odstotka anketirancev odgovorilo, da živijo bolje, 27,2 odstotka vprašanih živi enako, 28,3 odstotka anketirancev pa slabše kot pred osamosvojitvijo.

Želja po odhodu v tujino je manjša kot pred desetimi leti. Na vprašanje, če bi imeli možnost živeti v kakšni drugi državi, ali bi to možnost izkoristili, je dobra četrtina odgovorila pritrdilno, pred desetletjem je bilo takih tretjina. V aktualni raziskavi je tri četrtine vprašanih odgovorilo, da ne bi zapustili Slovenije, tudi če bi imeli priložnost.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časopisov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 15. in 17. junijem na vzorcu 700 ljudi.

Kmalu 30. obletnica samostojnosti