Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič

Končnih stališč izvršni odbor (IO) DeSUS-a danes še ni sprejel, ker pogovori še niso končani, je na novinarski konferenci povedal Ljubo Jasnič. Po njegovih besedah pa je IO stranke v celoti podprl razgovore, ki jih je že opravil. Prav tako so se dogovorili, da bodo pripravili t. i. memorandum o sodelovanju pred volitvami in po njih, s katerim bodo seznanili tudi stranke, ki bi izkazale zanimanje za morebitno sodelovanje.

Za zdaj pa so tik pred zaključkom dogovori o oblikovanju skupne kandidatne liste z LIDE-jem, ki jo trenutno vodi predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Temu načelnemu dogovoru sicer sledi "še veliko kadrovskega in organizacijskega dela", je napovedal Jasnič.

O možnosti sodelovanja z nekdanjim predsednikom uprave GEN-I-ja Robertom Golobom pa je Jasnič, dejal, da še niso sklenili nobenega dogovora. Po njegovih besedah naj bi počakali do 26. januarja, ko naj bi bilo jasneje, kakšna bo napovedana politična aktivacija Goloba. "Če se bo potem odločil, da se želi z nami pogovarjati, smo odprti za pogovore," je dodal predsednik DeSUS-a.

O odnosih s člani poslanske skupine DeSUS-a, ki v preteklih mesecih s stranko nikakor niso našli skupnega jezika, pa je Jasnič dejal, da so poslanci samostojni, izbrani od ljudstva, odločitve, ki jih sprejemajo, pa so njihove osebne.

Kot je zatrdil, pa je v dobrih odnosih z vodjo poslanske skupine DeSUS-a Francem Juršo, ki je sicer že dalj časa bolniško odsoten. V tem tednu sta se po Jasničevih besedah z Juršo tudi sešla, med drugim sta govorila o aktualnem političnem stanju in se "razšla enotnega mišljenja".

Ali bodo poslanci kandidirali na prihajajočih državnozborskih volitvah, Jasnič ne ve, po njegovih informacijah pa ne bodo nastopili na kandidatni listi DeSUS-a. Kot je še poudaril, v stranki nikomur ne zapirajo vrat, poslanca DeSUS-a Ivana Hršaka pa da je tudi povabil na pogovor, a se ta ni odzval, zato sklepa, da ni zainteresiran za pogovore z njim.

Izvršni odbor je sicer obravnaval tudi program, s katerimi bodo na prihajajočih parlamentarnih volitvah nagovarjali volivce. Najpomembnejše cilje so v stranki strnili v šest temeljnih točk, v katerih obljubljajo, da se bodo v naslednjem mandatu zavzemali za pokojnine, varno in dostojno starost, javno in dostopno zdravstvo, uveljavljanje temeljev dolgožive družbe, spoštovanje demokratične ustavne ureditve, ohranitev zdravega okolja in zeleni razvoj ter za pravičnost, solidarnost in spoštljivost vseh deležnikov v družbi, je povedala podpredsednica DeSUS-a Brigita Čokl.

Na seji pa so sprejeli tudi etični kodeks, ki bo veljal za vse, ki bodo na volitvah nastopili kot kandidati stranke, pogovori pa so tekli tudi o aktualnih temah, med drugim o napovedanih energetskih bonih in trenutnih epidemičnih razmerah.

Ljubo Jasnič in Brigita Čokl, DeSUS Foto: BoBo
Ljubo Jasnič in Brigita Čokl, DeSUS Foto: BoBo

Številni neuradni Zorčičevi pogovori

Svet stranke LIDE je na seji predsednika Igorja Zorčiča pooblastil za pogovore o povezovanju s strankami za skupni nastop na prihajajočih volitvah v DZ. Zorčič pa je člane sveta seznanil z neuradnimi pogovori, ki jih je že opravil s predstavniki nekaterih političnih strank in gibanj, med drugim z Robertom Golobom in Ljubom Jasničem.

Neuradne pogovore je Zorčič opravil tudi z Neodvisno stranko Pomurja, ki jo vodi Jože Korpič, pa tudi z več uglednimi posamezniki, nekdanjimi poslanci ter nekdanjimi in aktualnimi župani, so v sporočilu za javnost navedli v stranki LIDE. Uradni pogovori bodo sicer stekli v prihodnjem tednu.

Svet stranke LIDE je na današnji seji izvolil še štiri člane izvršnega odbora in imenoval statutarno komisijo, so sporočili. Na konstitutivni seji stranke pa so na Zoričev predlog za predsednico sveta soglasno imenovali Lano Gobec, sicer vodjo društva Legebitra.

Novi akterji se pripravljajo na volitve