Foto: BoBo
Foto: BoBo

V DeSUS-u so pojasnili, da glede na vsebinsko obsežne in izjemno pomembne novosti, ki bi oz. bodo vplivale na celoten medijski sektor, predlagajo, naj ministrstvo za kulturo javno razpravo o vseh predlogih zakonov podaljša na najdaljši možni rok, to je 60 dni od objave, ter s tem omogoči javnosti, da aktivno sodeluje v procesu priprave predpisov, pa tudi primerno proučitev in podajo predlogov, mnenj in pripomb.

Sorodna novica Uredništvo STA: Vlada želi uveljavljati politične interese na področju medijev

Ministrstvo za kulturo je predloge v javno razpravo poslalo v četrtek. Rok, do katerega lahko zainteresirana javnost poda predloge in pripombe, je 15. julij.

Nad tako kratkim rokom so ogorčeni tudi v Društvu novinarjev Slovenije, ob čemer so opozorili, da predlagane spremembe "korenito posegajo v upravljanje in financiranje" tako RTV Slovenija kot STA.

Pozivi RTV Slovenija in STA-ja

Reprezentativni sindikati, ki zastopajo zaposlene v javnem zavodu Radiotelevizije Slovenija so v ponedeljek opozorili, da bi zakonski predlogi krepko posegli v ustroj in financiranje RTV Slovenija in imeli širše posledice za vse slovenske medije, zato si prizadevajo za ustavitev njihove obravnave.

Uredništvo STA-ja pa ocenjuje, da predlogi kažejo na namero aktualne vlade po uveljavljanju političnih interesov na področju, kjer ti nimajo kaj iskati. Ocenjujejo tudi, da gre za velik korak nazaj v zagotavljanju avtonomije in neodvisnosti STA-ja. K nesprejetju predlaganih sprememb zakona o STA poziva tudi Evropsko združenje tiskovnih agencij.

Sorodna novica Sindikalni poziv za ohranitev javne RTV Slovenija