V slovenjgraški bolnišnici so konec tedna opravili 68 testov na covid-19, vsi testi pri zaposlenih so bili negativni. So pa v bolnišnici hospitalizirali dva bolnika s potrjeno okužbo, ki sta bila nato skladno s protokolom prestavljena v mariborski klinični center. Foto: MMC RTV SLO
V slovenjgraški bolnišnici so konec tedna opravili 68 testov na covid-19, vsi testi pri zaposlenih so bili negativni. So pa v bolnišnici hospitalizirali dva bolnika s potrjeno okužbo, ki sta bila nato skladno s protokolom prestavljena v mariborski klinični center. Foto: MMC RTV SLO

"Ti ne boš šel na ventilator, boš kmalu pozitiven, pa da vidimo, 'kk' boš cvilil," je Lavre zapisal novinarju Blažu Zgagi. Za ta tvit se je sicer pozneje opravičil, novinar pa je njegovo opravičilo tudi sprejel.

Opazke, da nekdo ne bo "šel na ventilator", pa Lavre ni zapisal le v tem tvitu, temveč jo je zabrusil recimo tudi Urošu Jauševcu, potem ko je član predsedstva SD-ja tvitnil, da ga veseli, da predsedstvo stranke ni podprlo aktivacije 37.a člena zakona o obrambi. "Super, ti ne greš na ventilator," se je odzval Lavre.

Lavre slovenjgraško bolnišnico vodi od leta 2007, razen v vmesni enoletni prekinitvi v letih 2016 in 2017, ko je vodil Univerzitetni klinični center Maribor. V preteklosti je bil član stranke NSi, iz katere je po navedbah stranke izstopil pred enim letom. Foto: BoBo
Lavre slovenjgraško bolnišnico vodi od leta 2007, razen v vmesni enoletni prekinitvi v letih 2016 in 2017, ko je vodil Univerzitetni klinični center Maribor. V preteklosti je bil član stranke NSi, iz katere je po navedbah stranke izstopil pred enim letom. Foto: BoBo

"Moja komunikacija je bila skrajno neprimerna in hudo žaljiva, zato se vsem vpletenim še enkrat iskreno opravičujem," je zdaj izjavil Lavre. Tudi njegov račun na Twitterju je medtem že ukinjen.

Pojasnil je, da se je opravičil tudi predsedniku sveta zavoda Simonu Jevšinku, ministru za zdravje Tomažu Gantarju, na poziv je odgovoril tudi predsedniku bolnišnične etične komisije Frenku Krištofelcu in podal obžalovanje in opravičilo. Prav tako pripravlja opravičilo vsem zaposlenim, je še zapisal Lavre.

Jevšinek, predsednik sveta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, pa je dejal, da je od Lavreta zahteval, da še danes pošlje pojasnilo vsem članom sveta zavoda in zaposlenim. Po Jevšinkovih besedah je Lavre neprimerno komunikacijo povezal s trenutno preobremenjenostjo zaradi epidemije covida-19. Lavre svoje odzive obžaluje, prav tako obžaluje, da je s tem okrnil ugled bolnišnice, je povedal Jevšinek in dodal, da izredne seje zdaj ne more sklicati.

Tudi predsednik sveta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Simon Jevšinek je od Lavreta že zahteval, da svetu zavoda sporoči okoliščine, ki so ga pripeljale do neprimerne komunikacije, ne bo pa zaradi tega skliceval dopisne seje.

Obsodbe regijske zdravniške zbornice

Medtem so bili zaradi dogajanja že sproženi postopki pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), kjer bo zadevo obravnaval odbor za pravno-etična vprašanja.

V ZZS vse neustrezne izjave ali dejanja odločno obsojajo in se opravičujejo tistim, ki bi utegnili zaradi takšnih izjav članov zbornice biti prizadeti, so navedli pri ZZS-ju. Pozivajo vse, predvsem pa svoje člane, da še posebej v času zaostrenih razmer zaradi epidemije covida-19 in posledično visokih obremenitev v komunikacijah, tudi če gre za komunikacijo na socialnih omrežjih, vsi ohranijo visoko stopnjo profesionalnosti in etike. Vsakršne žaljivke in grožnje v komunikaciji s komerkoli so nedopustne, so zapisali pri ZZS-ju.

Da je pri tvitih direktorja slovenjgraške bolnišnice šlo za popolnoma neprimerno in žaljivo komunikacijo, ki jo obsojajo in zavračajo, so na korespondenčni seji ocenili tudi člani Velenjsko-koroškega regijskega odbora skupščine ZZS-ja, ki so menili, da izjave in zapisi škodijo tudi širšemu ugledu zdravništva, zato so z mnenjem seznanili predsednico ZZS-ja Zdenko Čebašek-Travnik.

Vlada o primeru Zgaga: Vedno zagovarjamo svobodo in neodvisnost novinarjev

Slovenska vlada pa je medtem odgovorila na opozorilo najvišje stopnje v zvezi z nadlegovanjem novinarja Blaža Zgage, ki ga je v petek na svoji platformi za zaščito novinarstva in varnost novinarjev objavil Svet Evrope. Vlada v odzivu "zavrača in obsoja primer domnevnega nadlegovanja" novinarja. Dodaja, da za zdaj ni dokazov, kako je do tega prišlo.

Vlada v odgovoru, ki je tudi objavljen na platformi Sveta Evrope, še poudarja, da je vedno zagovarjala svobodo in neodvisnost novinarjev ter odločno nasprotovala vsaki vrsti komunikacije, ki bo jo lahko razumeli kot grožnjo njihovemu delu. Dodaja, da bo vlada še naprej zagotavljala pogoje za svobodno in neodvisno delo novinarjev.

"Treba je poudariti, da je objektivno medijsko poročanje izrednega pomena v boju proti lažnim novicam, ki so velika grožnja demokratičnemu razvoju in pluralnosti družbe, ki sta zaščiteni ustavni vrednoti Republike Slovenije ter temeljni vrednoti Sveta Evrope," tudi piše v odgovoru, ki ga je v imenu vlade 27. marca pripravil veleposlanik na stalnem predstavništvu Slovenije pri Svetu Evrope Andrej Slapničar in ga naslovil na vodjo direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope Matjaža Grudna.

Ob tem vlada v odzivu poudarja, da je bilo tudi glede dela premierja Janeza Janše na različnih položajih veliko lažnih novic in je bilo proti njemu sproženih veliko pravnih postopkov. "A dejstvo je, da se nobeden od teh procesov ni končal s pravnomočno obsodbo, ki bi prestala preizkus pristojnih institucij. Dejstvo je tudi, da so v preteklosti sodbe sodišč pogosto kršile človekove pravice premierja Janše, tudi njegovo pravico do svobode," še piše v odgovoru na opozorilo.

Svet Evrope: Zgaga je bil tarča sovražne kampanje

Svet Evrope v opozorilu 1., najvišje stopnje, ki velja za najhujše kršitve svobode medijev, opisuje, da je bil preiskovalni novinar Zgaga od 15. marca tarča sovražne kampanje in je dobival tudi grožnje s smrtjo.

Izvor nadlegovanja je, kot piše na platformi, tvit, ki ga je delila vlada prek računa kriznega štaba, v katerem novinarja in še tri intelektualce označuje za bolnike, ki so "pobegnili iz psihiatrije" in "imajo virus covid-marks/lenin". Ta tvit je krizni štab pozneje zbrisal s svojega računa, je pa o tem pozneje poročala Nova24TV, še piše v opozorilu.