Petkov tvit premierja Janeza Janše o delovanju RTV Slovenija je vzbudil ostre odzive DNS-ja in vodstva RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
Petkov tvit premierja Janeza Janše o delovanju RTV Slovenija je vzbudil ostre odzive DNS-ja in vodstva RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO

Premier Janez Janša je na Twitterju poobjavil prispevek TV Slovenija in pripisal: "Ne širite laži, TV Slovenija. Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani." S tem se je odzval na pogovor TV Slovenije s predsednico Sindikata Mladi plus Teo Jarc.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) Janševe izjave razumejo kot "grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti". Ocenjujejo, da je izjava znak za skrb.

"Javni servis je steber obveščanja javnosti, še posebej v tem času, saj ima edini dovolj kadrovskih in drugih virov, da zdrži tudi dolgotrajne izredne razmere. Osnovna naloga novinarjev in medijev v demokratičnih družbah ni, da so lakaji oblasti, temveč, nasprotno, da jo kritično nadzirajo," so poudarili v DNS-ju.

RTV SLO sporoča: Cenzure ne dovolimo

RTV Slovenija ne laže, če objavlja novice in odmeve, ki komu niso všeč. To samo kaže, da smo sposobni prispevati svoj delež k demokratičnosti družbe. Brez tega ni demokracije. Če nam bo kdajkoli spodrsnilo in naše sporočilo ne bo resnično, ga bomo vedno na ustrezen način korigirali.

Igor Kadunc, generalni direktor RTV SLO

Odziv direktorja RTV SLO

Tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je danes za Radio Slovenija poudaril, da javni servis ravno v teh časih izkazuje sposobnost natančnega in celovitega informiranja na vseh svojih programih. "RTV Slovenija ne laže, če objavlja novice in odmeve, ki komu niso všeč. To samo kaže, da smo sposobni prispevati svoj delež k demokratičnosti družbe. Brez tega ni demokracije. Če nam bo kdajkoli spodrsnilo in naše sporočilo ne bo resnično, ga bomo vedno na ustrezen način korigirali," je zagotovil Kadunc.

"Nismo v vojni in na cenzuro ne pristajamo. Zahtevamo tudi odgovore na relevantna vprašanja. Nihče nam nima pravice govoriti, kaj in kako naj objavljamo. Zagotovo bomo naredili vse za celovito in verodostojno informiranje," je še dejal.

Javni servis je steber obveščanja javnosti, še posebej v tem času, saj ima edini dovolj kadrovskih in drugih virov, da zdrži tudi dolgotrajne izredne razmere. Osnovna naloga novinarjev in medijev v demokratičnih družbah ni, da so lakaji oblasti, temveč, nasprotno, da jo kritično nadzirajo.

Društvo novinarjev Slovenije
Sporočilo za javnost RTV Slovenija

Po besedah generalnega direktorja RTV Slovenija do zdaj nobena študija ni pokazala, da je zaposlenih preveč za obseg programov javnega servisa. Število zaposlenih in sodelavcev so že zmanjšali za več kot deset odstotkov, tudi povprečne plače so na RTV SLO bistveno manj zrasle kot v javnem sektorju na splošno, je spomnil. Zavrnil je tudi pozive k neplačevanju RTV-prispevka, brez katerega bi izgubili javni servis.

V DNS-ju so še opomnili, da so napadi na javni servis in medije značilnosti nedemokratičnih in avtoritarnih režimov. V bojazni pred podobnimi nevarnimi praksami so zato o dogajanju obvestili Evropsko zvezo novinarjev in Mednarodni inštitut za tisk, so sporočili.

Odziv Sindikata novinarjev Slovenije

Zapis predsednika vlade Janeza Janše na Twitterju, v katerem RTV Slovenija očita širjenje laži in ugotavlja, da je v javnem zavodu preveč zaposlenih in so predobro plačani, je po mnenju Sindikata novinarjev Slovenije skrb vzbujajoč. Predstavlja grožnjo z izgubo zaposlitve in napoveduje morebitne druge ukrepe, ki jih bodo doleteli v primeru do vlade kritičnega poročanja. RTV Slovenija ima ključno vlogo pri obveščanju in izobraževanju javnosti, kar je še posebej pomembno v teh kriznih časih, dodajajo.

Odziv na tvit premierja Janeza Janše