Vlada bo s posebnim vladnim projektom za plačno skupino J v zdravstvu in socialnem varstvu zagotovila do 150 evrov dodatka k plači. Foto: Pixabay
Vlada bo s posebnim vladnim projektom za plačno skupino J v zdravstvu in socialnem varstvu zagotovila do 150 evrov dodatka k plači. Foto: Pixabay

Javnemu uslužbencu se tako lahko za posamezni mesec od januarja izplača dodatek v znesku do 150 evrov bruto za polni delovni čas. Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom), se zaradi trenutnih razmer na področju zdravstva in socialnega varstva javni uslužbenci v plačni skupini J spoprijemajo s povečanimi obremenitvami zaradi interventnih zakonov iz leta 2022.

Med njimi so našteli zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva ter zakon o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva.

Posledično se pojavljajo odpovedi pogodb ali pa izvajalci na podlagi razpisanih prostih delovnih mest za delovna mesta v plačni skupini J ne morejo dobiti ustreznih zaposlitev. Zato je vlada sprejela posebni vladni projekt, ki bo vzpostavil možnosti dodatnega nagrajevanja bolj obremenjenih javnih uslužbencev na določenih delovnih mestih v plačni skupini J.

Do 150 evrov bruto za posamezni mesec

Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec izplača delovna uspešnost od povečanega obsega dela v znesku do 150 evrov bruto za polni delovni čas.

Razpoložljiva masa sredstev na ravni posameznega izvajalca posebnega vladnega projekta se izračuna tako, da se število zaposlenih v plačni skupini J pri posameznem izvajalcu posebnega vladnega projekta za predpretekli mesec glede na mesec obračuna delovne uspešnosti od povečanega obsega dela pomnoži s 100 evri. K tej masi sredstev se prištejejo prispevki delodajalca za socialno varnost, pojasnjujejo na Ukomu.

Vlada se je zavezala, da bo delovna uspešnost od tega prvič izplačana pri plači za mesec januar 2023. Finančna sredstva za projekt bodo zagotovljena iz proračunskih sredstev ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vlada se je k sprejetju posebnega projekta za plačno skupino J zavezala v decembrskem dogovoru o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Glede na dogovor se bo delovna uspešnost izplačevala vse do uveljavitve sistemskih sprememb plačnega sistema.