Volilni molk pred nedeljskimi volitvami

Kot so pojasnili na ministrstvu, se večina klicev nanaša na elektronsko sporočilo, poslano na večje število naslovov, in ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji.

Pojasnili so tudi, da je število prejetih obvestil ob tokratnih volitvah občutno večje kot na zadnjih predčasnih volitvah v DZ leta 2018. Inšpektorat RS za notranje zadeve je takrat v obeh dneh volilnega molka prejel 191 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka (v soboto 72, v nedeljo 119 obvestil) in skupaj obravnaval 66 zadev. Izrečenih je bilo osem prekrškovnih sankcij za kršitve volilnega molka, in sicer pet glob in trije opomini.

Volilna kampanja, ki se je začela 24. marca, se mora namreč v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Dežurna služba

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tako bodo lahko podatke o domnevnih kršitvah v nočnem času, in sicer danes od polnoči pa do 7. ure zjutraj, sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki bodo prijave sprejemali tudi od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

Čez dan, torej danes in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO