Odprte ostajajo trgovine in storitve, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja ljudi. Foto: BoBo
Odprte ostajajo trgovine in storitve, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja ljudi. Foto: BoBo

Z odlokom, ki začne veljati v četrtek in bo veljal sedem dni, so med izjemami, ki bodo lahko delovale, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, so po seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Delovale bodo lahko lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta in dostavne službe.

Otroci prve triade v šole 6. januarja?

V sredo bo najverjetneje znano, kdaj se bodo v šolske klopi vrnili osnovnošolci. 12 ravnateljev je po poročanju spletnega Večera in POP TV-ja v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje pripravilo načrt, po katerem bi otroci prve triade pouk v šolah začeli 6. januarja, otroci četrtih in petih razredov teden pozneje, 13. januarja, še teden pozneje, 20. januarja, pa vsi preostali osnovnošolci. Zadnjo besedo bo torej imela vlada, ki naj bi o tem odločala v sredo.

V skladu z vladnim odlokom bodo dimnikarske storitve mogoče pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave.

Opravljanje dimnikarskih storitev pa ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti.

Še naprej mogoč tudi osebni prevzem blaga ali hrane

Še naprej bodo mogoče individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Odprte tudi tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov

V prihodnjem tednu bodo odprta tudi vrata trafik in kioskov za prodajo časopisov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V prihodnjem tednu bodo odprta tudi vrata trafik in kioskov za prodajo časopisov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Prav tako bodo lahko delovale druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij. Odprti bodo lahko tudi frizerski saloni.

Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter brez časovne omejitve dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Z odlokom pa je generalno podana tudi prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov, in sicer predvsem iz razloga večje verjetnosti za povzročitev poškodb, ki bi potrebovale bolnišnično oskrbo.

V veljavi ostaja tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ostaja pri omejitvi 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V primeru odprtih tržnic je omejitev 10 kvadratnih metrov na stranko.

Poleg tega morajo trgovski centri zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, hkrati pa morajo upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno prodajalno v sklopu trgovskega centra in imeti ločen vhod in izhod za stranke.

Juriču podaljšali mandat vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije

Vlada je Andreju Juriču podaljšala mandat vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. Prav tako je podaljšala mandat v. d. glavnega inšpektorja na inšpektoratu za notranje zadeve Severinu Peku. Obema bo nov mandat začel veljati 1. januarja, vendar največ za šest mesecev, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni mogoči stik s potrošniki in upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Veljavnost vozniških dovoljenj, ki so potekla od 16. novembra, podaljšana do konca februarja 2021

Vlada je prav tako podaljšala ukrepe iz odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil.

Ta odlok šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil prepoveduje opravljanje nekaterih dejavnosti s področja voznikov in vozil, medtem ko se veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so potekli od 16. novembra 2020 do vključno 8. januarja 2021, podaljšuje do konca februarja prihodnje leto.

Širitev upravičenosti do reševalnih prevozov

Zaradi omejitev v javnem potniškem prometu je vlada razširila upravičenost do sanitetnih prevozov bolnikov. Foto: BoBo
Zaradi omejitev v javnem potniškem prometu je vlada razširila upravičenost do sanitetnih prevozov bolnikov. Foto: BoBo

Vlada je dopolnila tudi odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi preprečitve širjenja covida-19, s katerim bodo zavarovanci upravičeni do sanitetnega prevoza za dostop do bolnišnice ali zdravstvenega doma, tudi če ne gre za nujen primer oz. nepokretnost osebe. Tak ukrep je veljal že v spomladanskem epidemičnem valu.

Za začasni ukrep se je vlada odločila zaradi okrnjene dostopnosti do javnega potniškega prometa v času epidemije, kar pa zavarovanim osebam otežuje prihod k izvajalcu zdravstvene dejavnosti, prevoz z osebnim avtomobilom, če bi vozilo upravljal kdo drug, pa bi bil lahko škodljiv zaradi morebitne okužbe.

Tako bodo zavarovanci lahko v času prepovedi javnega prevoza uveljavljali pravico do sanitetnega prevoza, če ga bodo potrebovali za izvedbo zdravstvene storitve in za prevoz ne bodo uporabili osebnega avtomobila ali avtotaksi prevoza.

Če pa bo zavarovanec potoval z osebnim vozilom ali taksijem, pa ima v skladu s pravili pravico do povračila prevoznih stroškov, piše v dopolnitvi odloka.

Nalog za sanitetni prevoz izda izbrani osebni zdravnik zavarovane osebe ali napotni zdravnik. V času trajanja ukrepa zdravnik za odreditev prevoza ne bo ugotavljal, ali je zavarovana oseba do njega upravičena iz zdravstvenih razlogov, temveč prevoz odredi, ker je javni potniški promet okrnjen.