Vlagatelji so po lastnih trditvah zbrali 30.600 podpisov za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma. DZ bo sicer še pred razpisom roka za zbiranje podpisov odločal, ali bi bil tak referendum sploh dopusten. Foto: BoBo
Vlagatelji so po lastnih trditvah zbrali 30.600 podpisov za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma. DZ bo sicer še pred razpisom roka za zbiranje podpisov odločal, ali bi bil tak referendum sploh dopusten. Foto: BoBo

Po besedah predstavnika koalicije Za otroke gre! Aleša Primca je pobudnikom referenduma v sedmih dneh uspelo zbrati 30.600 podpisov, s čimer je po njegovi oceni Slovenija "pokazala, da spoštuje mamo in očeta, materinstvo in očetovstvo in da želi, da tudi država spoštuje materinstvo in očetovstvo". Predstavnica Metka Zevnik pa je dodala, da so zbrani podpisi jasen dokaz, da je "družina v srcu slovenskega naroda".

Če je referendumska pobuda vložena v skladu z zakonom, ima sicer predsednica DZ-ja sedem dni časa, da določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. DZ referendum razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev.

DS izglasoval odložilni veto

Državni svet je medtem s 17 glasovi proti 11 izglasoval odložilni veto na spremembe družinskega zakonika, ki ga je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. Po mnenju predlagateljev so spremembe, po katerih je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ki istospolnim omogočajo posvojitev otrok, zaobšle voljo ljudstva.

To pomeni, da bodo poslanci o zakonu odločali še enkrat. Za potrditev zakona bo potrebna absolutna večina oz. 46 glasov poslancev.

V stranki Levica, iz katere prihaja minister za delo Luka Mesec, so v odzivu zapisali, da "gre za popolnoma nepotrebno zganjanje moralne panike in kulturnega boja v trenutku, ko se ukvarjamo z dejanskimi družbenimi problemi, kot je draginja". "Prek ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bomo v najhitrejšem možnem času sprožili potrebne postopke, da spravimo družinski zakonik do veljave," so še dodali.

V DZ-ju pred začetkom zbiranja podpisov še odločanje o (ne)dopustnosti referenduma

Pričakovati je sicer, da bo še pred tem DZ izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma. To lahko stori v 14 dneh od vložitve podpisov pod referendumsko pobudo. Ustava namreč v 90. členu določa, da zakonodajnega referenduma med drugim ni mogoče razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Spremembe družinskega zakonika, ki jih je DZ prejšnji teden potrdil z 48 glasovi za in 29 proti, namreč sledijo odločitvi ustavnega sodišča iz julija letos, s katero je to istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Ustavno sodišče je ob tem DZ-ju naložilo, da neustavnost odpravi v šestih mesecih.

Primc pa je medtem prepričan, da sprejete spremembe družinskega zakonika ne uresničujejo odločbe ustavnega sodišča, ampak jo presegajo. Če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, pa se bodo pritožili na ustavno sodišče. Kot je spomnil, so to v preteklosti storili že dvakrat in pri tem bili uspešni, zato so "optimistični tudi vnaprej".

O tem, da je ustavno sodišče v preteklosti dopustilo referendum o družinskem zakoniku, ker ni obstajala odločba, kot je ta iz julija letos, pa je Primc dejal le, da je ustavno sodišče v vseh primerih odločalo o enaki zadevi, zato bi po njegovem prepričanju moralo enako odločiti tudi letos in dopustiti referendum o družinskem zakoniku.

Primc in Zevnik ob predaji podpisov. Foto: BoBo
Primc in Zevnik ob predaji podpisov. Foto: BoBo

Mesec prepričan, da bi bil referendum protiustaven

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je glede vložene pobude poudaril, da spremembe v skladu z odločbo ustavnega sodišča samo odpravljajo diskriminacijo istospolnih parov. Referendum o omenjenem zakonu bi bil tako po njegovih besedah protiustaven.

Ustavno sodišče je odločilo, da je diskriminacija istospolnih parov neustavna in da morajo imeti popolnoma enake pravice kot pari različnega spola, vključno s pravico do poroke in možnostjo do posvojitve otrok, je spomnil minister. To je po njegovem zagotovilu vse, kar so uredili v zakonu. Glede na to je napovedani referendum neustaven, ker je proti odločitvi ustavnega sodišča, je pojasnil. Po njegovih besedah je povsem jasno, da se bodo prizadevanja vlagateljev podpisov končala na ustavnem sodišču. Spremembe zakonika po njegovih zagotovilih nikomur ničesar ne jemljejo, družine v Sloveniji bodo po tem, ko bodo spremembe preživele veto državnega sveta, takšne kot do zdaj, le da bo istospolnim parom omogočena posvojitev otrok, je zatrdil.

Družinski zakonik: Vloženi podpisi za referendum, DS izglasoval veto

Minister: Vlagatelji želijo predvsem opozarjati nase in vzbujati sovraštvo

Vlagateljem podpisov priporoča, da se začnejo "namesto s homofobijo ukvarjati s tem, pod kakšnimi pogoji živijo otroci in kakšno okolje je zdravo zanje". Hkrati naj začnejo ustvarjati pogoje, da bodo vse družine ne glede na njihovo obliko, pa naj bosta starša dva ali eden, istega ali različnega spola, omogočale otroku maksimalen razvoj njegovih potencialov in predvsem lepo življenje, je pozval. Ocenjuje, da želijo vlagatelji podpisov predvsem opozarjati nase in vzbujati sovraštvo. "Zlasti pa obračajo pozornost od resničnega vprašanja, kako čim večjemu številu otrok v Sloveniji omogočiti lepo življenje," je prepričan.