Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Nekaj ur so bile nedostopne številne spletne strani ministrstev in vladnih ter državnih ustanov. Po naših informacijah nekateri državni uslužbenci niso imeli dostopa do spleta, poleg tega pa so imeli tudi težave s telefonskimi povezami. Težave pri delu naj bi imeli po navedbah portala N1 tudi uslužbenci, ki delajo od doma.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je pojasnila, da po do zdaj znanih informacijah ni šlo za varnostni incident, torej ni šlo za kibernetski vdor.

"Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje omrežja HKOM. Spletna mesta državnih institucij, državnega zbora in tudi sodišč že nekaj časa znova nemoteno delujejo. O razlogih za zastoj v delovanju sistema poteka temeljita preiskava," je povedala ministrica in pojasnila, da spletne strani in preostale storitve državne uprave približno dve uri niso delovale.

Na tiskovni konfrenci pa je Stojmenova Duh pojasnila še: "Zjutraj je prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte in telefona. Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje sistema HKOM".

Spletne strani znova delujejo

Spletna mesta državnih institucij, državnega zbora in sodišč že nekaj časa znova delujejo nemoteno. "O razlogih za zastoj v delovanju sistema poteka temeljita preiskava. Po do zdaj zbranih informacijah ni šlo za varnostni incident oz. kibernetski vdor," je dejala, državljanom in sodelavcem v državni upravi pa se je opravičila za nevšečnosti.

Pri tem ni šlo za varnostni incident, temveč za tehnične težave, je potrdil tudi vodja nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT Gorazd Božič.

S Fursa so sporočili, da bodo zaradi nedelovanja sistema eDavki obračune za DDV, oddane v petek, upoštevali za pravočasne. Obveznosti za plačilo DDV-ja pa je še vedno treba poravnati v četrtek. Spletna stran eDavki sicer znova deluje.

Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona

Nedosegljiva številka 114

Zaradi tehničnih težav, ki so prizadele več državnih organov, je bila več ur nedosegljiva tudi telefonska številka 114 klicnega centra za informacije po poplavah, je potrdil vodja centra Andrej Šter. Kot je pojasnil Šter, je težava nastala pri komunikacijskem omrežju državnih organov HKOM.

Nedosegljivi so bili med 8. in 9. uro ter med 9.10 in 11.10. V tem času je na center poklicalo več deset ljudi, ki so iskali informacije po poplavah, a v centru niso mogli odgovoriti na klice.

Šter je zagotovil, da bodo vse poklicali nazaj. Bo pa to verjetno trajalo nekaj časa, saj je zaradi nedelovanja sistema nastal zaostanek.

Telefonska številka 114 zdaj znova obratuje.