Z namenom ureditve statusa in pravic oseb z gluhoslepoto je državni svet na vlado naslovil pobudo, naj prouči predlog zakona o ureditvi statusa in pravic gluhoslepih oseb in ga v najkrajšem možnem času vloži v zakonodajno proceduro.

Kot so v sporočilu za javnost po seji DS pojasnili v Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN, je gluhoslepota samostojna, specifična invalidnost, in ne seštevek dveh ločenih invalidnosti. Na podlagi razumevanja gluhoslepote kot kombinirane okvare vida in sluha, ki je tako resna, da je težko, da bi se čuta medsebojno nadomeščala, je treba urediti status oseb z gluhoslepoto in prilagoditi že obstoječe zakonodajne predpise, so opozorili v združenju DLAN.

Državni svetniki so med drugim izpostavili, da se mora uresničiti tudi ustavna pravica do svobodne uporabe in razvoja jezika gluhoslepih, ki je naravni jezik ljudi z gluhoslepoto. Osebam z gluhoslepoto pa je treba zagotoviti tudi ostale temeljne človekove pravice, kot so pravica do informiranja, rabe storitev tolmačev, podpornih oseb in enakopravnega sodelovanja v izobraževalnih procesih, so še zapisali v združenju DLAN. Državni svet je na vlado naslovil pobudo po ureditvi statusa in pravic oseb z gluhoslepoto.

Združenje DLAN je 27. septembra skupaj z državnim svetom organiziralo posvet o ureditvi statusa in pravic oseb z gluhoslepoto, na katerem so predstavili položaj gluhoslepih in predlog zakona o ureditvi statusa in pravicah oseb, ki bi ustrezno in skladno z ustavo uredil področje gluhoslepote.