Foto: DZ/Rok Torkar
Foto: DZ/Rok Torkar

Ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa je uradno potekel mandat pred enim letom in od takrat čaka na imenovanje svojega naslednika. Zadostne podpore v državnem zboru pred tem nista dobila niti Andraž Teršek niti Anže Erbežnik.

Poslanci so sicer na tajnem glasovanju podprli Ireno Vodopivec Jean za viceguvernerko Banke Slovenije, kar bo njen drugi mandat. Zanjo je glasovalo 67 poslancev, proti pa 22. Poleg tega so poslanci potrdili tudi kandidaturo Damjana Kukovca za sodnika na Splošnem sodišču EU-ja. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 74 poslancev, proti pa jih je glasovalo 15, je po glasovanju sporočil predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Kukovca zdaj čaka še preizkus pred Odborom 255, ki preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča EU-ja.

Nedopustna referenduma

DZ je na izredni seji sklenil, da razpis zakonodajnega referenduma o interventnem zakonu za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam ni dopusten. Sprejemu sklepa so nasprotovali poslanci dela opozicije, ki so med drugim opozarjali na "podtaknjence" v zakonu, ki po njihovih besedah nimajo nobene povezave z odpravljanjem posledic epidemije covida-19.

DZ je zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 sprejel prejšnjo sredo. Državni svet se je v ponedeljek odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta, poslanci pa so danes s 45 glasovi za in 40 proti odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. S tem se zagotavlja pravna podlaga, da bo mogoče zakon hitreje uveljaviti.

Državni zbor je s 45 glasovi za in 41 proti potrdil predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o nujnih ukrepih na področju zdravstva. V koalicijskih strankah so v razpravi poudarili predvsem hiter in boljši dostop do zdravstvenih storitev, v opoziciji pa so opozorili na omejevanje pravice do referenduma.

Predlogov niso podprli v LMŠ-ju, SD-ju, Levici, SAB-u in poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslanci na redni seji potrdili več zakonskih novel

DZ je na redni seji z 51 glasovi za in 14 proti sprejel novelo zakona o javnem naročanju. Gre za prvo novelo zakona, ki jo je pripravila vlada po letu 2015, ko je bil zakon sprejet. Med drugim se zaradi lažjega naročanja pri lokalnem gospodarstvu zvišujejo mejne vrednosti za naročila male vrednosti, in sicer z zdajšnjih 20.000 evrov na 40.000 evrov, pri gradbenih projektih pa s 40.000 evrov na 80.000 evrov.

Zakon naj bi rešil tudi nekaj praktičnih vprašanj. Ponudnikom tako ne bo več treba dodatno predložiti izjav o nekaznovanosti, prav tako zakon na novo uvaja diskrecijsko pravico naročnika, da izloča neobičajno nizke ponudbe. Obenem zakon širi nabor prekrškov.

Poslanci so z 51 glasovi za in 11 proti potrdil predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki ureja problematiko delovnega časa in počitka na mednarodnih operacijah in misijah, ureja upravne vojaške službe in posebne pravice, obveznosti in odgovornosti pripadnikov Slovenske vojske med opravljanjem te službe.

DZ je tudi prepričljivo, z 89 glasovi za in brez glasu proti, potrdil novelo zakona o zadrugah, ki prinaša manjše spremembe, tudi uvedbo instituta zadrug s posebnim pomenom. DZ je tudi sprejel zakon o hipotekarni in komunalni obveznici, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o izdajanju kritih obveznic in njihovem javnem nadzoru.

Poslanci so z 51 glasovi za in nobenim proti prikimali noveli zakona o kmetijstvu, ki prinaša obsežnejše spremembe, ki se nanašajo na izvajanja skupne evropske in nacionalne kmetijske politike. DZ je tudi potrdil novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, ki v slovenski pravni red prenaša štiri evropske direktive.

Foto: DZ/Rok Torkar
Foto: DZ/Rok Torkar

Novela zakona o zemljiški knjigi je glasovanje v DZ-ju prestala brez glasu proti. V skladu z novelo bo v zemljiško knjigo mogoče vpisati povezane nepremičnine, uvaja pa se tudi digitalizacija nekaterih postopkov.

Državni zbor je s 57 glasovi za in nobenim proti prikimal zakonu o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Poslanci so med drugim poudarili potrebo po zanesljivi, cenovno konkurenčni in do okolja prijazni oskrbi z električno energijo.

DZ je podprl tudi zakon o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo, ki določa nove bonitetne zahteve in nadzorno ureditev za investicijska podjetja ter prilagaja zahteve profilom tveganja in poslovnim modelom investicijskih podjetij ob ohranjanju finančne trdnosti.

Podpora poročilu preiskovalne komisije

Poslanci so s 55 glasovi soglasno podprli vmesno poročilo parlamentarne preiskovalne komisije, ki se nanaša na odgovornost nosilcev javnih funkcij na področju nabav in upravljanja medicinske opreme in zdravstvenega materiala v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica. Podprli so tudi predlagani sklep za reševanje področja.

Sorodna novica DZ potrdil resolucijo o podnebni strategiji z dopolnilom o jedrski energiji

Abolicije prekrškov ne bo

Končana je zakonodajna pot zakonskega predloga za podelitev amnestije dijakom, ki so februarja na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Predlog je predvideval tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob.

V zakonu o ustavitvi določenih postopkov o prekrških, storjenih po zakonu o nalezljivih boleznih, in oprostitvi odgovornosti za prekršek v pravnomočno končanih postopkih, ki so ga poslanci SMC-ja v parlamentarno proceduro vložili konec marca, so predlagali ustavitev prekrškovnih postopkov zaradi protestiranja proti dijakom, ki so prekršek storili 9. februarja. Zakonski predlog je predvideval še, da se zneski glob, ki so že bile izdane in plačane, skupaj z vsemi stroški povrnejo.

A predlog zakona ni naletel na večinsko podporo matičnega odbora za pravosodje, zato se njegova parlamentarna pot z obravnavo na seji DZ-ja končuje.