Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predlog zakona o energetskih vavčerjih bo končno obliko očitno dobil konec tedna. Vlada je obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov začela v četrtek. Ukrepi naj bi bili po napovedih premierja Janeza Janše potrjeni še ta mesec.

Vlada še vedno preučuje predlog, da infrastrukturno ministrstvo začasno zniža nekatere prispevke na položnicah, na katere lahko vpliva. To bi položnice za vse plačnike pocenilo za okoli 14 evrov.

Pripravlja se tudi dodatna pomoč gospodarstvu. Prejelo naj bi jo v obliki uredbe okoljskega ministrstva za začasno znižanje davkov na izpuste okolju škodljivih plinov. Ukrepe naj bi vlada potrjevala na sobotni seji.

Že na sredni izredni seji, na kateri je zakonodajno pot končal predlog zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine, ki ga je pripravila opozicija, so koalicijski poslanci napovedali, da bo vlada v kratkem pripravila svoj zakon.

Sorodna novica Breme bolniške odsotnosti za delodajalca skrajšano s 30 na 20 dni

Jožef Horvat (NSi) je pojasnil, da bo predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev vpliva visokih cen energentov posebej pozoren do velikih družin, upošteval pa bo tudi težave v gospodarstvu. V njem bosta zapisana izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka za namen odprave posledic povečanja cen energentov in začasna, po Horvatovih besedah morda trimesečna, oprostitev plačila nekaterih prispevkov pri obračunu električne energije.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je agencijo za energijo in infrastrukturno ministrstvo ta teden pozvala k takojšnjemu reševanju problematike previsokih cen energentov za gospodinjske odjemalce. ZPS pozdravlja odločitev o energetskih vavčerjih, a pri tem opozarja, da bi morali biti do finančnih sredstev upravičeni vsi tisti, ki zaradi enormnega povišanja cen ogrevanja ne zmorejo plačati stroškov za energijo.

Opozorili so, da če bodo energetski vavčerji prejemnikom izdani le enkrat v kurilni sezoni, se razmere za gospodinjske odjemalce ne bodo bistveno izboljšale. K pomoči gospodinjskim odjemalcem ZPS poziva tudi vse občine, kjer se distribucija zemeljskega plina ali distribucija toplote izvajata kot izbirna lokalna gospodarska javna služba.

Energetski vavčerji tudi za večje družine