Karl Erjavec je bil gost v oddaji Tarča. Foto: MMC RTV SLO, zajem zaslona
Karl Erjavec je bil gost v oddaji Tarča. Foto: MMC RTV SLO, zajem zaslona

Kdo slabo šteje? Če ima koalicija po mnenju ministra Mateja Tonina trdnih 47 glasov, kako lahko Koalicija ustavnega loka računa na 46 glasov ali nasprotno? Kako poteka prepričevanje v ozadju? Kakšna je popotnica morebitni novi vladi pod vodstvom Karla Erjavca, če o njej dvomijo lastni poslanci? Vse to so vprašanja, na katera so poskušali odgovoriti v nocojšnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

Prvak DeSUS-a je na začetku oddaje znova potrdil, da bo jutri torej dan, ko bo vložena konstruktivna nezaupnica s 43 podpisi. "Povem lahko, da 39 podpisov že imam v blagajni stranke DeSUS. Upam, da kdo ne bo vanjo vlomil," je izjavil in dodal, da se bo jutri znova sešel s svojimi poslanci in da bodo skupaj prebrali dokument konstruktivne nezaupnice, katere avtor je on sam, pri tem pa po njegovem mnenju ne bo težav, če bo izražena želja po "spremembi dikcije". "Mislim, da bo dogovor, ki smo ga dosegli v torek, tudi spoštovan," je prepričan Erjavec, ki pričakuje, da bo lahko nato oddal deponirane podpise poslancev. "Morate vedeti, da ima vsaka stranka te podpise že vnaprej pripravljene, deponirane," je dodal.

Zakaj se je poslanec Simonovič upiral podpisu pod konstruktivno nezaupnico?

V torek so sicer poslanci DeSUS-a soglašali s tem, da bodo prispevali podpise pod konstruktivno nezaupnico, poslanec Branko Simonovič pa je izrazil željo, da pregleda gradivo, ker ne želi podpisati nečesa, česar ne bi prebral, je pojasnil Erjavec. To pa je za oddajo potrdil tudi Simonovič. "Na koncu sem soglašal, da bom dal podpis, vendar dokler dokumenta temeljito ne pregledam, ga ne bom podpisal," je poudaril poslanec. "Ta podpis, čemur sem se dolgo upiral, pomeni samo to, da bo nekdo rekel, da ima toliko in toliko podpisov in bo vršil pritisk na druge poslance in poslanke, kar se mi zdi nedemokratično, neustavno," je dodal Simonovič.

Ali je šlo na torkovem maratonskem pogovoru res za "lomljenje rok"? "Lahko povem samo to, da smo se znašli v neki neobičajni situaciji, na eni strani seveda imamo sklepe sveta stranke, ki podpirajo gospoda Erjavca kot mandatarja, na drugi strani pa ni sklepov stranke, da vstopamo v koalicijo KUL-a. Dokaj neobičajno je dajati podpise za mandatarja, ne pa za vstop v KUL," je še pojasnil Simonovič.

Ključni za dosego Erjavčevega cilja pa so poslanci SMC-ja, ki poudarjajo, da so v zadnjih dneh tarča hudih pritiskov. Poslanec SMC-ja Gregor Perič je v Tarči zelo konkretno opisal, kaj se je dogaja v ozadju. "Prihajajo razna vabila k določenim stikom, tudi od ljudi, ki jih ne umeščaš ne znotraj političnega prostora, da bi kamor koli sodili oz. bili vključeni vanj, še manj pa, da bi bili strankarsko opredeljeni. In potem posredujejo neko sporočilo, razumeš, da je zadaj neko sporočilo, kaj bi bilo dobro, da se naredi, včasih pa je dodan še kakšen obet, kakšne politične funkcije ..."

SMC-jev poslanec Perič o političnih obljubah

Kaj pa obljube za zvestobo aktualni vladi? Ali bi lahko bil projekt oskrbe z vodo za Primorsko nekaj takšnega, kar bi se lahko poslancu Periču obljubljalo v zameno, da ostanete v Janševi vladi? "Absolutno ne, v to vlado, ko smo šli, vsaj jaz osebno, nisem dobil nobene ponudbe, še manj da bi bil kakršen koli pritisk. To je bila odločitev, ki je bila pretehtana, kaj je v določenem trenutku dobro za državo," je odvrnil Perič. Vprašanje o morebitnih političnih protiuslugah oz. legalizaciji njegove črne gradnje so v Tarči naslovili tudi na poslanca Simonoviča. "To, kar me javni medij napada, ni črna gradnja, plačal sem spremembo namembnosti, dobil odločbo, da lahko gradim, plačal komunalni prispevek. V skladu z zakonom sem dal zahtevo za uskladitev namembnosti rabe. Nobeden mi tega ni ponujal in niti ne bi sam v to privolil. Vse skupaj je nekaj namontirano, včeraj so leteli neki spini, češ da nekdo odkupuje moje terjatve," je odgovoril Simonovič.

V zadnjih dneh je zakrožila tudi informacija, da naj bi žena predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, odvetnica Nataša Vrečar Zorčič, dobila posel z državnim podjetjem GEN-I in da bi lahko vplivala na pridobitev koncesije za rabo termalne vode v Termah Čatež, ki jo je vlada termam podelila decembra lani. Zorčič tega ni želel komentirati, novinarje Tarče je napotil na ženo. "Z GEN-I-jem kot odvetnica nimam sklenjene pogodbe in z navedeno družbo poslovno ne sodelujem. Nisem imela vpliva na pridobitev koncesije za rabo termalne vode za potrebe kopališča Terme Čatež. Kot odvetnica za Terme Čatež, d. d., opravljam odvetniške storitve, tako kot jih sicer v okviru mojega poklica za različne subjekte," je za oddajo svojo plat pojasnila Vrečar Zorčičeva. Poslovno sodelovanje pa so zanikali tudi v podjetju GEN-I.

V zadnjih dneh se je omenjalo tudi to, da naj bi se zoper poslanca Franca Juršo zbirale obremenilne informacije iz časa njegovega županovanja. Prav tako je na dan znova prišla zgodba o razgrajanju njegovega sina.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje Tarča. V drugem delu oddaje pa so na temo vladnih ukrepov mnenja soočili Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Alenka Forte.

Tarča