"Za nas ni pomembno, ali pripadajo desnici ali levici, pomembna so dejstva, pogovor, da vemo, kaj se dogaja," je dejala evropska poslanka Sophie In 't Veld (Renew/D66). Foto: Reuters

Evroposlanka Sophie In 't Veld (Renew/D66), ki vodi skupino za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve, je napovedala, da so razmere v Sloveniji zrele, da bi Evropski parlament začel spremljati razmere spoštovanja načel demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic. Vabilo na skupno razpravo o medijih v Sloveniji, ki je napovedana v marcu, bodo poleg premierja Janeza Janše med drugimi prejeli še minister za kulturo Vasko Simoniti, vodja Ukoma Uroš Urbanija, pa tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski. Seznam sicer še ni končan.

V pogovoru za Studio City se je nizozemska evroposlanka dotaknila tudi nedavnega napada slovenskega premierja na novinarko priznanega spletnega portala Politico. "Mislim, da ga upravičeno kritizirajo zaradi napada na novinarko, ki je bil nepotreben. Vsak ima pravico do svojega mnenja, ima svobodo govora, mislim pa, da vodilni politiki ne bi smeli podpihovati sovraštva in strahu," meni In 't Veldova. Premier Janez Janša sicer velikokrat trdi, da blatenja njega, članov njegove vlade in njegovih politikov v tujini od doma vodijo levičarji, obenem pa v Bruslju ne vedo, kaj se pravzaprav dogaja. Nizozemska evroposlanka, ki zase pravi, da je liberalna demokratka, se takšnim obtožbam čudi: "Slovenija ni Severna Koreja, je odprta država, ima veliko stikov. Zanima nas, kaj se dogaja v Sloveniji, imamo svoje vire. Ni mi jasno, zakaj trdi, da ne poznamo resnice."

"Upam, da se bo premier vabilu odzval"

Skrajni desničarji zelo radi vse, ki se zavzemajo za pravo, vladavino prava, človekove pravice, mednarodno pravo, označujejo za levičarje. Vse kritike in nasprotnike, ki se ne strinjajo z vlado, razglasijo za levičarje. Tega ne razumem, to je neumnost. So le ljudje, ki spoštujejo zakone, in ljudje, ki jih ne.

Sophie In 't Veld (Renew/D66)

Parlamentarni odbor LIBE za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve, znotraj katerega deluje skupina Sophie In 't Veld, je nastala po umorih malteške novinarke Daphne Caruana Galizia ter slovaškega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke. Od takrat si je pridobila precej izkušenj.

"Tudi pred temi umori je bilo veliko sovražnega govora iz ust vodilnih politikov. Ne trdim, da je to neposredno povezano, a s tem nižajo meje sprejemljivega. Novinarje napadajo marsikje, tudi v moji domovini Nizozemski. Mislim, da vodilni politiki ne bi smeli spodbujati sovraštva in nasilja," meni nizozemska evroposlanka.

"Marca bomo obravnavali Slovenijo, kot smo že druge države: Malto, Slovaško, Bolgarijo, Belgijo … Seveda bomo k razpravi povabili tudi premierja, ministre in druge pristojne. Ne zanimata nas desnica in levica, zanimajo nas dejstva in pogovori, da se seznanimo z dogajanjem. Upam, da se bo premier vabilu odzval," je evropska poslanka dejala v pogovoru za Studio City.

Zgledovanje po Trumpu in Orbanu

Pritisk na slovensko vlado in posledično odmik od praks na Madžarskem in Poljskem je še toliko pomembnejši, ker bo Slovenija čez nekaj mesecev prevzela predsedovanje Evropskemu svetu. "Janša občuduje voditelje, kot sta nekdanji ameriški predsednik Trump in madžarski premier Orban. Madžarski grozi postopek po 7. členu pogodbe o EU-ju, Sodišče EU-ja presoja ali pa jo je že obsodilo zaradi nešteto kršitev evropskega prava. Sama se ne bi zgledovala po Orbanovi vladi. Če bo Slovenija 1. julija prevzela predsedovanje EU-ju, nočemo takih razprav. EU prestaja viharno obdobje, potrebujemo umirjeno in zanesljivo vodenje ter spoštovanje skupnih vrednot," poudarja Sophie In 't Veld.

Proces nadzora se lahko konča z resolucijo, na podlagi te pa bi se lahko sprožil postopek po 7. členu pogodbe o delovanju EU-ja, a morda bolj kot to bode v oči odločenost slovenske vlade, da stopa po poti Madžarske in Poljske.

Svoboda medijev v Sloveniji