Tanja Fajon. Foto: EPA
Tanja Fajon. Foto: EPA

"Prepričana sem, da s tem Slovenija pošilja pomembno sporočilo, da si želimo zagotoviti premirje, ki je ključno v regiji, trajno varnost tako Izraelcev kot Palestincev, nikakor ni to proti Izraelcem ali Judom, nasprotno, želimo, da se strani usedeta in se pogovarjata za premirje, za izpustitev talcev," je povedala zunanja ministrica Tanja Fajon in dodala, da s priznanjem Palestincem sporočamo, da imajo pravico do samoodločbe, do svoje državnosti in svojega obstoja.

"Slovenija je naredila pomemben korak, nepovraten, in jaz vztrajam, da ga izpeljemo do konca," je sklenila Fajon.

Nekoliko bolj zadržani so v kabinetu predsednika vlade. Postopke za priznanje Palestine je vlada že sprožila in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev poslala državnemu zboru, navedla 13. junij, je poročal Prvi.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je dejal, da zbirajo skupino držav, s katero bi Palestino priznali skupaj, da slovensko priznanje ne bi izzvenelo v prazno. Povedal je tudi, da je tak dogovor z državami, ki bodo priznale Palestino prihodnji teden, torej Irsko, Španijo in Norveško.

"Naša zaveza je popolnoma skladna s tem, da imamo posebno odgovornost kot članica Varnostnega sveta ZN-a, tudi skozi varnostni svet delujemo, tako da so stvari, ki so v diplomaciji vidne, in so stvari, ki niso vidne," je povedal Vovk.

Skrajni čas je za priznanje, poudarjajo tudi v Levici.

Drugod o tem odloča vlada, v Sloveniji pa DZ

"Vse aktivnosti gredo v smeri priznanja, časovnica pa v tem trenutku še ni opredeljena, lahko se to zgodi prihodnji teden ali čez dva tedna v skladu s strategijo, ki smo si jo zadali," je po četrkovi seji vlade dejal vladni govorec Matej Arčon.

Arčon je pojasnil tudi, da je procedura priznanja pri nas nekoliko drugačna, kot v ostalih državah, ki bodo konec meseca Palestino priznale, saj tam o tem odloča vlada, pri nas pa parlament.