V pripravi je pokojninska reforma. Foto: Shutterstock
V pripravi je pokojninska reforma. Foto: Shutterstock

Veljavni splošni pogoji za starostno upokojitev so tako za moškega kot za žensko 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa oziroma 65 let starosti in najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Na ministrstvu v izhodiščih predlagajo več ukrepov za spodbujanje delovne aktivnosti starejših. Tako bi denimo nadaljevali izplačevanje 40-odstotnega oziroma 20-odstotnega dela starostne pokojnine za delo po dopolnjenem 40. letu pokojninske dobe.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Igor Feketija je na strokovni konferenci Pokojninske družbe A o prihodnosti pokojninskega sistema v Sloveniji izrazil zadovoljstvo, da stanje na pokojninskem področju še ni tako pereče in da je dovolj časa za pripravo reforme. Je pa treba po njegovem opozorilu pripraviti družbo in posamezne sisteme na prihodnost in demografske spremembe. Prepričan je, da bi bilo treba spremembe tako na pokojninskem področju kot na področju dolgotrajne oskrbe in zdravstva pripravljati skupaj.

Obžaluje, da njihova priprava ne poteka usklajeno. Zakon o dolgotrajni oskrbi je namreč že sprejet, priprava zdravstvene reforme bo po pričakovanjih hitreje stekla po imenovanju nove ministrice za zdravje, pogajanja o pokojninski reformi pa se s socialnimi partnerji niso še niti prav začela. Hkrati upa, da bodo te strukturne reforme medsebojno povezane in usklajene.

Se bo moral delodajalec strinjati?

Direktorica upravljanja kadrov v Ljubljanskih mlekarnah Mateja Tišler je na okrogli mizi v okviru konference povedala, da v tej družbi kot delodajalki natančno vedo, koga bi želeli obdržati tudi po izpolnjenih pogojih za starostno upokojitev. Hkrati vedo, koga ne. Pri pokojninski reformi in ureditvi nadaljnjega dela po izpolnjenih pogojih za starostno upokojitev je po njeni oceni zato zelo pomembno, da se delodajalec strinja z odločitvijo delavca za nadaljevanje dela tudi po izpolnjenih upokojitvenih pogojih.

Po besedah glavnega izvršnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog Mitje Gorenščka predlogu, da bi bilo za nadaljevanje dela tudi po izpolnjenih pogojih za upokojitev treba pridobiti soglasje delodajalca, vseskozi nasprotujejo sindikati. Sicer pa si vsi delodajalci želijo, da bi dobri kadri čim dlje ostali v podjetju, je zatrdil.

Generalni direktor pokojninskega zavoda Marijan Papež je poudaril, da je treba zagotoviti stabilno obvezno pokojninsko zavarovanje. Prvi steber je tako po njegovi oceni že dobil dober položaj. Medtem v zadnjih desetih letih pogreša več spodbujanja k dodatnemu pokojninskemu zavarovanju. V tem pogledu bi bilo treba storiti več, je pozval.