Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Srečanja sta se udeležili generalna sekretarka Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Polona Tanšek Aškerc in predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar.

Mencingar je povedala, da je Golob na sestanku izrazil željo, da se stebrna pogajanja zaključijo v postavljenem terminu, pospešili pa naj bi jih z dodatnimi delovnimi skupinami. "Kar pomeni, da se točno ve, kaj je stvar krovnih in kaj resornih pogajanj," je pojasnila. Dodala je, da je bil sestanek neformalne narave, premierju pa sta predstavili njihova izhodišča.

Prihodnji teden se bodo sindikati sestali z vladno stranjo, da predstavijo "svoja izhodišča in videnje, na kakšen način bi lahko najprej prišli do skupnih točk". Pogajanja pa bodo verjetno nadaljevali čez 14 dni, je dejala Mencingar.

Fides premierja pozval na stavkovna pogajanja

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da so na sestanek povabili tudi predstavnika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, a ga ni bilo.

Iz Fidesa so sporočili, da se je sindikat na vabilo "prijazno odzval in povabil gospoda predsednika vlade, da se raje udeleži stavkovnih pogajanj. Tako bi se lahko iz prve roke prepričal, da pogajanja ne tečejo v pravo smer in bi to bila priložnost za izmenjavo mnenj in iskanje rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe strani in podlaga za preklic stavke".

Ob tem so poudarili, da so bili na sestanek povabljeni le nekateri predstavniki sindikatov, ki sodelujejo pri pogajanjih za zdravstveni steber. "In to le po eden. Predsednik sindikata Fides nikoli ne gre sam na take ali podobne neformalne sestanke," so še dodali.

O neudeležbi Fidesa je Mencingar dejala, da je to pričakovala, saj očitno želijo zaključiti svoj stavkovni del pogajanj posebej. Dodala pa je, da je škoda, da ga ni bilo, "ker smo vendarle tim, zato bi bilo dobro, da se udeležijo tudi tega".