Epidemija preklicana, kako trdna je vladna koalicija?

Nenaden vladni preklic epidemije, ko je medicinska stroka šele tehtala možnosti za to, je v ospredje postavil teme, zapisane v koalicijski pogodbi. Teme, ki jih je spopad z novim koronavirusom postavil na stranski tir. Tako je vladni DeSUS, nezadovoljen s SDS-ovim načenjanjem ideoloških tem, kar je v stranki povzročilo nekaj nemira, na izredni seji sveta tehtal svoj položaj v koaliciji. Če ne bodo izpolnjene njegove vsebinske zahteve, je sklenil, da bo svojo vlogo v vladi vnovič premislil. Druga vladna stranka, SMC, se je te dni poenotila in podprla svojega predsednika, ministra Zdravka Počivalška, vpletenega v zgodbo o nabavi zaščitne opreme. Pričakovano pa je to stranko zapustil poslanec Jani Möderndorfer, ki je prestopil k opozicijski stranki LMŠ. O prestopu še enega poslanca iz SMC-ja naj bi se dogovarjali Socialni demokrati.

V oddaji Politično se je z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in nekdanjim poslancem SMC-ja, zdaj poslancem LMŠ-ja, Janijem Möderndorferjem pogovarjala Tanja Gobec.

Tomaž Gantar. Foto: Televizija Slovenija
Tomaž Gantar. Foto: Televizija Slovenija

Minister Tomaž Gantar, kdaj ste izvedeli za preklic epidemije – je bila to politična ali strokovna odločitev?
Preklic epidemije je v vsakem primeru politična odločitev. Ni strokovnjaka, ki bi si upal dolgoročno napovedati, kaj se bo dogajalo. Dejstvo je, da bomo morali z novim koronavirusom še dolgo živeti. Na drugi strani je glede na rezultat, ki smo ga z vsemi ukrepi dosegli v dveh mesecih, težko zagovarjati zategovanje pasu in ukrepe. Življenje se je vrnilo v svoje tirnice in zato je prišel čas, da se to prekine.

Slišimo o ugibanjih, da lahko ostanete brez položaja. Sta o tem govorila s predsednikom vlade? Na začetku mandata ste ob prisegli rekli, da imate zdaj polno zaupanje predsednika vlade. Ga še imate?
Svoje delo opravljam in ga bom opravljal, dokler ne bo odločeno drugače. O tem se nisva pogovarjala. Če pa bo kdo presodil, da ne sodim na to mesto, s tem nimam težave.

A tukaj bi imela besedo tudi predsednica DeSUS-a.
Mislim, da je predsednik vlade tisti, ki si izbira ekipo. DeSUS je stabilen koalicijski partner in tega ne bi problematiziral. Mislim, da smo svoje delo tudi na mojem resorju opravili dobro.

Ob zadnjih zadevah – vojna z mediji, depeše, pisanje o stanju v pravosodju – ste bili zelo kritični. Kaj se dogaja v DeSUS-u? Ste glede odnosa vaše stranke do drugih v vladi vi v večini ali manjšini?
DeSUS je demokratična stranka z več kot 20-letno tradicijo in zato imamo izdelane ideološke poglede, poglede na zgodovino, na sodobna vprašanja, kamor sodi odnos do pravosodja, medijev in do strpnosti v družbi na splošno. Zato ni presenečenje, da prihaja do slabe volje zaradi nekaterih odzivov vladajoče stranke, prihaja tudi do pozivov k izrednemu kongresu stranke zaradi nezadovoljstva. Zato je bilo treba to prediskutirati. Težko je delati, če imaš nezadovoljstvo v svoji bazi, ob tem pa pred sabo zahtevano delo. Lahko bi sprejeli kakršno koli odločitev, a smo sprejeli, da pod določenimi pogoji še vedno konstruktivno sodelujemo v vladi.

Vse te dileme so bile na mizi že pred dvema mesecema. Kako resno je torej to?
Ko konkretiziraš zahtevo in postaviš določen rok, postane težava umik, če se to ne zgodi. Mišljeno je resno. Kar se je zahtevalo, je dobro za Slovenijo, sploh demografski sklad. Da ne omenjamo višje prispevne stopnje za zdravstvo in dolgotrajno oskrbo, kar je nujno.

Koliko je vašega vložka kot ministra za zdravje v vladnem poročilu o nabavah zaščitne opreme? Ali ste zadovoljni, da je prst usmerjen – celo kazenska odgovornost – na nekdanjega predsednika vlade, ob tem pa vemo, da je bil gospodarski minister isti človek kot v zdajšnji vladi?
V okviru tega poročila se mi ne zdi smiselno razpravljati o kazenski odgovornosti nekdanjega predsednika vlade. Poročilo mora razkriti, ali je prišlo do kakršnih koli očitanih nepravilnosti. V tem poročilu je veliko podatkov. Z moje strani oz. s strani ministrstva za zdravje, je bilo sodelovanje v tem delu pri nabavah minimalno, mi smo pripravili razpise za pridobivanje stvari od Evropske komisije. Še vedno trdim, da je bila situacija resnično kritična. Nismo imeli česa vzeti v roke. V začetnem delu so bili glavni kriterij roki dobave. Kaj se je dogajalo, je pa predmet pristojnih služb.

A kakšen je vaš zaključni stavek, glede na to, kar ste videli v medijih, kar je povedal žvižgač Ivan Gale?
Ne vem, zakaj bi enemu verjel bolj kot drugemu. Stavim na preiskavo, ki je bila napovedana, na Računsko sodišče. Sicer pa je težko zaključevati, kdo ima takšno ali drugačno politično izhodišče za obračunavanje ali kar koli drugega. To morajo opraviti pristojne službe.

Interpelacije zoper gospodarskega ministra ne boste podprli?
Glede na to, kar je zapisano, sem prepričan, da poslanci DeSUS-a interpelacije ne bodo podprli.

Jani Möderndorfer. Foto: Televizija Slovenija
Jani Möderndorfer. Foto: Televizija Slovenija

Gospod Jani Möderndorfer, očitajo vam, da ste zdaj že v peti stranki, torej, prehod iz SMC-ja v LMŠ. Glavni razlogi, kaj je pretehtalo? Pričakovalo se je, pravzaprav, že prej.
Kot veste, sem, še preden je bila koalicija sklenjena, jasno povedal, da je to škodljivo za SMC in državo, da takšna koalicija sploh nastane. Predvsem zaradi tega, ker smo imeli že dvakrat možnost videti delovanje tega predsednika vlade, in da ne more skočiti iz svojih okvirjev na bolj državniško držo. To dokazuje praktično vsak dan. To, da je on takšen, mene ne preseneča, da pa se je stranka SMC spremenila in skrenila s poti vrednot in postulatov, ki jih je zapisala na svojem kongresu, to pa je bilo zame jasno usodno.

Koliko pa je na tem, da se še najmanj en poslanec SMC-ja dogovarja oz. pogaja za prestop k drugi stranki. Kako trdna je poslanska skupina SMC-ja?
Povedal vam bom drugače. Že ko smo vstopali v koalicijo, je bilo kar nekaj poslancev v dvomih, ali je to dobra poteza ali ne. Kaj se dogaja danes, pravzaprav za posameznike ne morem trditi, verjamem pa, da imajo poslanci svojo pamet in svoje ravnanje, in upam, da se bodo odločili pravilno.

Predsednik vlade je vašemu ministru, iz kvote SMC-ja, Zdravku Počivalšku, izrekel zaupnico glede nabave zaščitne opreme. Je vas prepričalo poročilo, ki ga je napisala vlada?
Ne. Seveda, ne. Iz preprostega razloga, ker takšno poročilo lahko nastane šele takrat, ko so vse nabave končane, in drugič, zagotovo je ne more delati tisti, ki je počel to nabavo. Ampak nekdo drug, ki bo bistveno bolj nepristransko pogledal vso dokumentacijo in ne nazadnje tudi lahko koga vprašal, kaj se je dejansko dogajalo. Včasih se s papirja vse ne vidi in se vidi šele takrat, ko ljudje vidijo papirje in spregovorijo.

Vi postajate zdaj poslanec LMŠ-ja, ali boste obdržali preiskovalno komisijo, ki ste jo vodili kot član SMC-ja o domnevno spornem financiranju stranke SDS?
Glede na to, da se mi je prekinil mandat in s tem ugasnila funkcija, bom nanjo znova kandidiral. Prepričan sem – glede na to, da sem skupaj z vsemi člani in strokovnimi sodelavci dobro opravil in prišel zelo daleč pri tej preiskovalni komisiji; predvsem računam tukaj na glasove poslancev, ki so prvotno ustanovili komisijo –, da me bodo pri tem podprli. Če kaj, upam, da velja resnica. Mislim, da so ljudje dolžni to resnico tudi izvedeti.