Minister Tomaž Gantar ne vidi drugih možnosti za zajezitev epidemije. Foto: BoBo
Minister Tomaž Gantar ne vidi drugih možnosti za zajezitev epidemije. Foto: BoBo

Počivalšek medtem zagovarja postopno sproščanje dejavnosti, a s strožjimi zahtevami po spoštovanju ukrepov.

Gantar je v dopisu, posredovanem v kabinet ministra za gospodarstvo, zapisal, da kljub sprejetju ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 ugotavljajo, da se epidemiološke razmere ne izboljšujejo dovolj hitro, posledično pa se nadaljuje tudi izjemno kritična obremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema.

"Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covidom-19 izgubili," je navedel Gantar v dopisu, ki ga je pridobil STA.

Minister zato ne vidi drugih možnosti za zajezitev epidemije, kot je popolno zaprtje oz. zaustavitev vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti. Kot je dodal, bi omenjena ustavitev veljala 14 dni od sprejema te odločitve na vladi. Počivalška je zato pozval, naj vladi predlaga takšen ukrep, dopis pa je bil kot predlog neuradno že posredovan tudi na vlado.

Gantar je sicer zaostritev ukrepov na področju gospodarskih dejavnosti predlagal že na začetku novembra. Vlada je predlogom sledila in v celoti prepovedala zbiranja, ustavila javni potniški promet in zaprla nenujne trgovine.

Minister Počivalšek o boju proti virusu in koaliciji

A vsi ti ukrepi očitno še niso prinesli želenih rezultatov, na kar je v pogovoru za TV Slovenija opozoril tudi predsednik SMC-ja in gospodarski minister Počivalšek. Kot je ocenil v oddaji Studio City, ukrepi ne dajejo rezultatov, ker se jih ljudje ne držijo.

Poudaril je, da je zato čas, da vlada temeljito razmisli o spremembi strategije. Sam želi iti v smeri, kot jo predlaga obrtna zbornica, kjer pravijo, da želijo "varno delati". Nekatere storitve bi bilo po njegovem mnenju tako smiselno sprostiti, a s strožjimi zahtevami po spoštovanju ukrepov.