Foto: BoBo
Foto: BoBo

DeSUS je predsednika vlade obvestil o odstopu Pivčeve z mesta predsednice stranke in o tem, da ima Gantar pooblastilo zastopanja DeSUS-a do novembrskega kongresa. "V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu DeSUS-a in sodelovanju v koaliciji," je po srečanju z Janšo povedal Gantar.

Izmenjali so tudi izkušnje glede sodelovanja DeSUS-a v koaliciji, ki je po njegovem mnenju dobro. Tudi po spremenjenih razmerah v vrhu DeSUS-a so usklajeni glede spoštovanja koalicijske pogodbe in zavez, kar predsednik vlade tudi pričakuje, je povedal Gantar.

Medtem pa DeSUS pričakuje, da Pivčeva ne bi bila več podpredsednica vlade, glede na to, da so bila merila za to jasno določena na začetku dela te koalicije. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank. "V tem trenutku Pivčeva ne zastopa nikogar razen sebe," je ugotavljal Gantar, sicer minister za zdravje.
Po njegovem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa DeSUS-a prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado.

Zaradi vseh nerazčiščenih očitkov na račun Pivčeve po mnenju DeSUS-a tudi ni primerno, da bi ostala ministrica za kmetijstvo. Vendar Gantar priznava, da to ni v njihovih rokah, pač pa mora biti dogovor koalicije in predsednika vlade, ki se mora o tem na koncu odločiti.

Sestanek Janše in predstavnikov DeSUS-a

Koalicijski sestanek v ponedeljek

O tem se bodo pogovorili na koalicijskem sestanku tudi s predsedniki drugih strank, ki bo predvidoma v ponedeljek. "To je zdaj zadeva vseh sodelujočih v vladi. Mislim, da je korektno, da se pogovorimo, kako bomo delali naprej glede na nove okoliščine," je povedal Gantar. Obenem je pojasnil, da DeSUS z ničimer ne pogojuje sodelovanja v koaliciji. Po njegovem mnenju je potrebno, da vlada deluje dobro in da izpolnjujejo programske zaveze.

Prav tako se je treba v koaliciji pogovoriti o novem resorju oz. uradu za demografijo, ki ga bo vodil DeSUS, je povedal Gantar in ob tem spomnil, da bo to spremenilo ravnovesje v vladi in število resorjev glede na velikost poslanskih skupin. A je obenem zatrdil, da o rekonstrukciji vlade niso govorili. Na vprašanje, ali je temu sam naklonjen, je odgovoril, da si želijo obdržati resorje, a ni bilo izrecno rečeno, ali urad za demografijo vodi direktor ali minister.

Gantar je še pojasnil, da se bo DeSUS v primeru interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa držal koalicijske pogodbe in interpelacije ne bo podprl. Ali bo morda kakšen poslanec le ravnal drugače, ne ve, a "načeloma se v stranki in poslanski skupini zavedamo obveznosti v zvezi s sodelovanjem v tej vladi".

Aleksandra Pivec, ki je ta teden odstopila z mesta predsednice DeSUS-a, je glede svoje vloge v vladi po odstopu sporočila, da je kot podpredsednica vlade "dolžna opravljati svoje obveznosti tako, kot je najbolje za državljanke in državljane in kot ji nalaga predsednik vlade Janez Janša".

V izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva za kmetijstvo, ki ga Pivčeva vodi, so zapisali, da so bili z njenim odstopom kot predsednice DeSUS-a ustvarjeni pogoji, da je svet stranke sprejel zakonite sklepe za sklic izrednega kongresa. Vsa druga dejanja bi bila nezakonita in nedemokratična.