Šketa je maja letos začel drugi šestletni mandat v funkciji generalnega državnega tožilca. Prvi mandat je nastopil leta 2014. Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Šketa je maja letos začel drugi šestletni mandat v funkciji generalnega državnega tožilca. Prvi mandat je nastopil leta 2014. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Generalni državni tožilec Drago Šketa je po poročanju portala N1 vozil pod vplivom alkohola. Po opravljenem testu se je izkazalo, da je imel na liter izdihanega zraka 0,37 miligrama alkohola, dovoljena meja pa je 0,24 miligrama na liter.

Dogodek je v izjavi potrdil tudi Šketa, ki je povedal, da se je vračal z zasebnega slavja. Dodal je, da je za storjeni prekršek prejel plačilni nalog, ni pa bil napoten pred sodnika za prekrške, saj določena meja ni bila presežena v takšni meri, da bi bilo to potrebno.

Takoj je o dogodku ustno obvestil pravosodno ministrico, danes (ponedeljek) pa je sprejel odločitev o odstopu s funkcije in o tem obvestil vse pristojne institucije – državni tožilski svet, predsednico DZ-ja in ministrico. "Odločitev o odstopu je sprejel, ker bi navedene okoliščine lahko škodile ugledu državnotožilske organizacije," so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva, Šketa je to še enkrat ponovil tudi v svoji izjavi.

"Želel bi se iskreno opravičiti vsem, ki sem jih s svojim ravnanjem prizadel," je še dodal.

Za takšno količino alkohola v izdihanem zraku je predvidena kazen 600 evrov in osem kazenskih točk. Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Za takšno količino alkohola v izdihanem zraku je predvidena kazen 600 evrov in osem kazenskih točk. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Ministrica: Z odstopom je pokazal visoko stopnjo integritete

Na dogajanje se je odzvala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je zapisala, da moramo imeti ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola, zato ministrica ceni, da je Šketa takoj in brez pomisleka prevzel odgovornost za svoje ravnanje in odstopil s svoje funkcije. S tem je Šketa po njenih besedah pokazal visoko stopnjo integritete in spoštovanje do položaja generalnega državnega tožilca, državnotožilske organizacije ter pravosodja v celoti.

Državnotožilski svet obžaluje odstop

Državnotožilski svet se je seznanil z odstopom Škete. "Stališče Državnotožilskega sveta je, da je vožnja pod vplivom alkohola nesprejemljiva, zato je z razumevanjem sprejel odločitev generalnega državnega tožilca, da odstopi s funkcije," je svet poudaril v izjavi za javnost.

Ob tem so v svetu izrazili obžalovanje, saj je Šketa po njihovem mnenju kakovostno in strokovno vodil tako vrhovno državno tožilstvo kot tudi celotno državnotožilsko organizacijo. "V času njegovega vodenja državnotožilske organizacije je ta kljub okrnjenemu delovanju v času epidemije covida-19 in kadrovskemu manku državnih tožilcev uspešno zagotavljala pravno varnost v Sloveniji in sledila sprejeti politiki pregona," so dodali.

Ga bo nadomestila Mirjam Kline?

Šketa je nov šestletni mandat generalnega državnega tožilca nastopil na začetku maja letos in je bil edini kandidat na razpisu. Tudi sicer je skoraj celotno kariero gradil v državnotožilski organizaciji. Bil je vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, vse do leta 2017, ko je prevzel funkcijo generalnega državnega tožilca.

Pričakovati je, da bo Šketo na mestu generalnega državnega tožilstva nadomestila njegova namestnica Mirjam Kline, ki je bila na to mesto imenovana letos poleti. Šketa pravi, da bodo o teh zadeva odločili pristojni organi, o svoji nadaljnji poti pa za zdaj še ne more govoriti.

Generalnega državnega tožilca imenuje državni zbor na predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja vlade.

Šketa odstopil zaradi vožnje pod vplivom alkohola